Mnangagva: Nova faza demokratije

Bivši potpredsjednik Zimbabvea Emerson Mnangagva vratio se u zemlju i očekuje se da u roku od 48 sati od jučerašnje ostavke Roberta Mugabea položi zakletvu za novog predsjednika države. Poznat kao nemilosrdni političar, Mnangagva će zamijeniti Mugabea, koji je vladao gotovo 40 godina. Iako oduševljeno dočekan po povratku iz egzila, mnogi sumnjaju da je Mnangagva promjena koja je potrebna Zimbabveu.

Svijet 22.11.2017 | 19:57
Mnangagva: Nova faza demokratije
Bivši potpredsjednik Zimbabvea, Emerson Mnangagva, čija je iznenadna smjena prije dvije nedjelje razljutila narod a njega primorala na bijeg u inostranstvo, vratio se u zemlju.

Mnangagva, koji bi u petak trebalo da zamijeni Roberta Mugabea na mestu šefa države, rekao je građanima okupljenim u Harareu da Zimbabve započinje "novu fazu demokratije".

"Narod je rekao. Glas naroda je glas Boga. Danas smo svjedoci nove i razvijene demokratije", rekao je Mnangagva hiljadama pristalica koji su se okupili ispred sjedišta vladajuće zimbabveanske partije Zanu-Pf, prenosi Rojters.

U Harareu su ga dočekale hiljade pristalica svih generacija, boja kože, političkih uvjerenja...

Navode da se raduju zbog dolaska Mnangagve, da zemlja ulazi u ljepšu budućnost i ističu da su promjene najvažnije za mlade.

Smjena Emersona Mnangagve, čiji je nadimak "krokodil", zbog političke bezobzirnosti, podstakla je vojsku da prošle nedjelje prisili Roberta Mugabea da ode s vlasti.

Dok zemlja juga Afrike živi svoje "afričko proljeće", budući predsjednik države grozničavo nastoji da politički jaz premosti pregovorima sa vladajućom partijom, opozicijom, vojskom.

"Zahvalan sam vojsci što je proces prenosa vlasti protekao mirno", rekao je Mnangagva.

On će ostati na mjestu predsjednika Zimbabvea do isteka Mugabeovog mandata, odnosno do sljedećih izbora, koji će biti održani do septembra sljedeće godine.

Ipak, sumnja se da će Mnangagva, političar starih struktura, moći da stabilizuje zemlju, koja je suočena sa ekonomskim haosom, u kome ljudi žive sa manje od sedam dolara dnevno.

Robert Mugabe je u utorak podnio ostavku na mjesto predsjednika, a nedjelju dana nakon što su vojska i njegovi doskorašnji politički saveznici preuzeli vlast, kako bi okončali skoro četiri decenije vladavine Mugabea. 

Izvor: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Krokodil Balkanski

23.11.2017 09:19

Kod ovih je ono”sidji Murta da uzjaše Kurta”.

ODGOVORITE
Name

Dodo

23.11.2017 09:21

Srbi,hoću vlast do kraja života.Nista ispod toga ne priznajem.Sikter.

ODGOVORITE