НБА на љето 2018. године: Прави "Дреам Теам" без уговора!

Тешко да ће се ускоро поновити листа кошаркаша који ће наредног лета бити слободни у избору нове средине. Довољно је рећи само Кевин Дурент и Леброн Џејмс, али то никако није све. . .

Кошарка 24.11.2017 | 22:45
НБА на љето 2018. године: Прави "Дреам Теам" без уговора!
Лето 2017. године донело је тектонске промене у НБА лиги, неке очекиване, неке неочекиване преласке слободних агената, пар "блокбастер" трејдова, итд.

Лето 2018. године могло би да буде још "луђе" у том смислу, иако у најјачој лиги света - у складу са новим правилима - већ неко време постоји тренд да највеће звезде потписују серију краткорочних уговора чекајући прави тренутак за "обијање касе".

Ипак, мало је вероватно да ће овакви играчи ускоро бити слободни агенти у исто време. Ево десеторице "најзвучнијих" суперстарова који ће на крају сезоне свакако сести и преговарати о наставку сарадње са тимовима у којима наступају, а потом - ко зна…

1. Кевин Дурент

"Кеј-Ди" је 2016. као слободан играч напустио Оклахома Сити Тандер и придружио се прејаким Голден Стејт Вориорсима, који су тог пролећа услед повреда и суспензија постали први тим икада који је испустио предност од 3:1 у великом финалу и препустио шампионско прстење Кливленд Кавалирсима.

Већ у првој сезони, један од најбољих нападача свих времена помогао је Вориорсима да поврате титулу у трећем узастопном финалу између две водеће франшизе у конференцијама и не само то - Дурент је играјући директно против Леброна Џејмса био бољи такмац, постигао неке од пресудних поена и заслужио награду МВП финала.

Овај 206 центиметара високи поентер пристао је тада на мању плату, тако да је са зарадом од 25 милиона долара по сезоне тренутно 16. најбоље плаћени играч у лиги, а пре уласка у последњу сезону уговора у којој је договорена зарада од 26,25 милиона долара имаће право и да изађе на тржиште као слободан играч и почне нове преговоре са Вориорсима (али и осталим тимовима).

Мало вероватно да ће Дурент имати разлога да се поново сели, чак и ако искористи право да поништи последњу сезону актуелног уговора, све и да пред њега буде стављена јача финансијка понуда неког другог тима. Уосталом, самим пристајањем на смањење плате зарад останка у најјачем тиму лиге Дурент је на примеру показао шта му је приоритет.

Хипотетички, Голден Стејт би тешко финансијски парирао у строгим преговорима о новцу јер овај шампионски тим кошта 136.549.719 долара ове сезоне и други је најскупљ у лиги после Кливлендовог (137.082.832).

Али, тај исти тим понудио је "Кеј-Дију" нешто што претходни није могао у девет сезона.

2. Леброн Џејмс

За разлику од Дурента који са 29 година тек намерава да влада заједно са Стефом Каријем, а видећемо да ли и Клејом Томпсоном (често се говори о томе да ће наплатити сјајан шут на неком другом месту када му 2019. истекне уговор), четири године старији Џејмс има скор 1-3 у финалима са Кливленд Кавалирсима које је већ једном напуштао у потрази за екипом са којом ће моћи да осваја титуле.

И он има право изласка из уговора са Кавсима, који немају право да га трејдују (Дурент има право вета на трејд), а са платом од 33.285.709 долара други је најплаћенији играч лиге у овом тренутку. Наредне сезоне, предвиђено је да "Кинг" заради 35.607.968 долара, тако да новац свакако неће бити разлог за евентуални "излазак" наредног лета.

Он што би могао да буде разлог је још један неуспешан поход на титулу у Охају, што би у збиру са скором 2-2 у финалима са Мајами Хитом значило да ће Џејмс 34. рођендан дочекати са скором 3-6 када су финала у питању.

Иако је и даље мало вероватно да ће навијачи Кавса други пут гледати Џејмса како одлази у потрази за успехом, може се рећи и да је такав сценарио реалнији од растанка Голден Стејта и Дурента.

3. Демаркус Казинс

Ни када су му јавили да га је Владе Дивац у трејду послао из Сакраменто Кингса у Њу Орлеанс Пеликансе, у којима је већ наступао један од најдоминантнијих центара и најплаћенијих играча лиге, Ентони Дејвис, ни сада, када са солидним успехом игра у тандему са "Обрвом", Демаркус Казинс није намеравао да сакрије разочарање због смера у ком се развија његова каријера.

Можда и најдоминантнији високи играч лиге постаће слободан играч наредног лета и, за разлику од Ол-стара 2017. када је Дивац договорио оспоравани трејд, "Буги" ће овог пута имати пуну контролу у избору новог тима и, одмах да кажемо, мале су шансе да ће и остати у Њу Орлеансу.

За разлику од Дурента и Џејмса који су условно слободни и који имају још по годину уговора, 27-годишњи Казинс налази се у последњој сезони уговора који је донео из Калифорније и према којем му следи 18.063.850 долара. У време када НБА послодавци имају на располагању огромна средства, вероватно је само питање ко ће почетком јула учинити "Бугија" једним од најбоље плаћених играча на свету.

Уколико то, уједно, буде и франшиза кадра за борбу за титулу - можда ћемо коначно видети осмех на лицу једног од најнезгоднијих играча у лиги.

4. Пол Џорџ

Да се неће дуго задржати у Оклахоми, у којој је оформио најновију "Биг 3" верзију са староседеоцем, Раселом Вестбруком и још једним новајлијом са Истока, Кармелом Ентонијем, оцењено је и пре него што је Пол Џорџ одиграо први меч као ас Тандера.

Да уклапање ова три вансеријска нападача, међу којима управо Џорџ игра најодговорнију одбрану, неће ићи лако сведоче и игре и скор Оклахоме ове сезоне, па трачеви о томе да ће 27-годишњи крилни кошаркаш са платом од 19,3 милиона долара само наставити даље наредног лета све су бројнији.

Помиње се чак да би могао да се врати на Исток као подстрек Џејмсу да не размишља превише о одласку из Кливленда, а од раније је актуелан и трач да ће се управо њих двојица срести, али у Лос Анђелесу као звезде Лејкерса. Таквих прича биће само још више како сезона буде одмицала, нарочито ако се испостави да је једна лопта мало за Вестбрука, Ентонија и њега.

Углавном, Џорџ је имати право наредног лета да изађе из уговора према којем ће му наредне сезоне припасти 20,5 милиона долара. ОКЦ је, после Голден Стејта и Кливленда трећи најскупљи тим ове сезоне у лиги тако да је мало вероватно да би Тандер могао да изједначи понуду коју би заинтересована страна ставила пред Џорџа (ако говоримо о тимовима који нису пробили "селари кеп").

5. Деандре Џордан

Чекајући 30. рођендан који ће прославити управо наредног јула, овај 211 центиметара високи центар Лос Анђелес Клиперса имаће права да изађе из уговора са тимом који је једном већ био напустио, па се предомислио. Далас Меверикси били су бесни на Џордана када их је одбио у последњи час и потписао двогодишњи уговор са Клиперсима према којем му ове сезоне припада 22,6, а наредне 24,1 милион долара.

Утолико, јасно је да Џордан отворен за одлазак из "Стејплс центра", али не и по сваку цену и било где.

Нађе ли се неко довољно храбар да ангажује фантастичног атлету осуђеног на седење на клупи у "цлутцх" периоду, није немогуће да ће Блејк Грифин испратити још једног саиграча из никад доказане генерације после растанка са Крисом Полом, Џамалом Крафордом и осталима…

6. Ајзеа Томас

Од играча ког нико неће, до предводника Бостон Селтикса и пада у средство за ангажовање Кајрија Ирвинга. НБА је био прилично суров према фантастичном беку лимитираних могућности услед ниског раста, али је у овом тренутку готово немогуће предпоставити како ће се кретати даља каријера 28-годишњег леворуког плејмејкера.

Не само због тога што и даље није одиграо ниједан меч за Кавалирсе због повреде са којом је стигао из Бостона, већ и због тога што ће коначан резултат Џејмсовог похода на титулу директно утицати и на судбине његових саиграча.

Повољна околност по Томаса је та што ће, за разлику од ситуације у којој му је генерални менаџер Селтикса, Дени Ејнџ, телефоном јавио да га је трејдовао у Кливленд, овог пута срчани бек имати потпуну слободу у избору новог тима - ако то буде желео. Притом, треба рећи да је са платом од 6.261.394 долара Томас тренутно 172. у лиги према зарадама, а девети међу Кавсима.

7. Крис Пол

Да га не би испратили из Ел-Еја као слободног играча, Клиперси су прошлог лета пристали на трејд са Хјустон Рокетсима у којем су плејмејкера, Криса Пола послали у Тексас, а добили бека, Патрика Беверлија.

Овај 32-годишњи ас стигао је у тим Џејмса Хардена без јасне идеје шта би требало да буде његова улога, утолико што "Брада" држи лопту у поседу најдуже у лиги, а потом је уследила и повреда која је утисак о овом трејду додатно погоршала.

А, Полова плата од 24.268.959 долара, после које ће постати потпуно слободан играч, наводи на помисао да ни Рокетси наредног јула неће баш запињати да га задрже, већ ће потражити нешто што им заиста недостаје када буду ослобођена огромна средства у "селари кепу" истеком Половог уговора.

Тешко да се на овој листи налази играч који има мање изгледа да остане тамо где јесте у поређењу са Полом.

8. Арон Гордон

Један од атлетски најдоминантнијих играча лиге, чији нестваран одраз није баш у складу са шутерским способностима, налази се пред улазак у последњу сезону уговора са Орландо Меџиком и биће делимично слободан агент.

Његова плата ове сезоне износи 5,5, а наредне би износила 7,3 милиона долара, што упућује на то да ће тим са Флориде морати жестоко да се бори да изједначи понуде које ће, извесно, бити стављене пред 22-годишњег крилног кошаркаша.

У овом тренутку било би неодговорно давати процене о томе колико је његов одлазак известан или не, јер не знамо баш ништа: ни ко су заинтересоване стране, колико би други могли да му понуде, шта су адути Орланда и у финансијском и у спортском смислу.

9. Ејвери Бредли

Један од најбољих дефанзиваца лиге није се питао ништа прошлог лета када га је генерални менаџер Бостона, Ејнџ, послао у Детроит Пистонсе како би отворио простор за ангажовање Кајрија Ирвинга и Гордона Хејворда.

Али, већ наредног лета, Бредли ће се питати апсолутно све када буде сачекао да му истекне последња сезона уговора према којем му следи зарада од 8.808.989 долара ове сезоне.

Најкраће речено, делује да ће момак који о кошарци зна много и који је одлично решење на обе стране паркета бити на слатким мукама за разлику од Пистонса који ће у сваком случају покушати да га задрже.

Да ли ће и успети - о томе више не одлучују само они.

10. Клинт Капела

У доба када лигом господаре бекови у телима центара, момци који са 210 и више центиметара асистирају, погађају тројке и отварају контре, 23-годишњи Швајцарац представник је оне "старе школе" - изађи у блок, загради, отвори се, иди на скок, покупи отпадак, врати у обруч, итд.

Мало по мало, у четвртој НБА сезони центар Хјустон Рокетса наставио је да напредује и тренутно је један од најефикаснијих играча лиге са колонама које никад не остају празне, осим ако причамо о шуту за три поена.

Рокетси ће га сигурно желети под уговором јер је добар и на терену, али има и одличан трејд потенцијал. Међутим, неће га бити лако задржати - као делимично слободан агент са платом од свега 2,3 милиона долара, Капела ће сигурно бити мета осталих тимова. Повољна околност по Хјустон је то што ће истеком Половог уговора на располагању бити додатних 25 милиона долара за "одбрану" Капеле од интересената.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар