NBA na ljeto 2018. godine: Pravi "Dream Team" bez ugovora!

Teško da će se uskoro ponoviti lista košarkaša koji će narednog leta biti slobodni u izboru nove sredine. Dovoljno je reći samo Kevin Durent i Lebron Džejms, ali to nikako nije sve. . .

Košarka 24.11.2017 | 22:45
NBA na ljeto 2018. godine: Pravi "Dream Team" bez ugovora!
Leto 2017. godine donelo je tektonske promene u NBA ligi, neke očekivane, neke neočekivane prelaske slobodnih agenata, par "blokbaster" trejdova, itd.

Leto 2018. godine moglo bi da bude još "luđe" u tom smislu, iako u najjačoj ligi sveta - u skladu sa novim pravilima - već neko vreme postoji trend da najveće zvezde potpisuju seriju kratkoročnih ugovora čekajući pravi trenutak za "obijanje kase".

Ipak, malo je verovatno da će ovakvi igrači uskoro biti slobodni agenti u isto vreme. Evo desetorice "najzvučnijih" superstarova koji će na kraju sezone svakako sesti i pregovarati o nastavku saradnje sa timovima u kojima nastupaju, a potom - ko zna…

1. Kevin Durent

"Kej-Di" je 2016. kao slobodan igrač napustio Oklahoma Siti Tander i pridružio se prejakim Golden Stejt Voriorsima, koji su tog proleća usled povreda i suspenzija postali prvi tim ikada koji je ispustio prednost od 3:1 u velikom finalu i prepustio šampionsko prstenje Klivlend Kavalirsima.

Već u prvoj sezoni, jedan od najboljih napadača svih vremena pomogao je Voriorsima da povrate titulu u trećem uzastopnom finalu između dve vodeće franšize u konferencijama i ne samo to - Durent je igrajući direktno protiv Lebrona Džejmsa bio bolji takmac, postigao neke od presudnih poena i zaslužio nagradu MVP finala.

Ovaj 206 centimetara visoki poenter pristao je tada na manju platu, tako da je sa zaradom od 25 miliona dolara po sezone trenutno 16. najbolje plaćeni igrač u ligi, a pre ulaska u poslednju sezonu ugovora u kojoj je dogovorena zarada od 26,25 miliona dolara imaće pravo i da izađe na tržište kao slobodan igrač i počne nove pregovore sa Voriorsima (ali i ostalim timovima).

Malo verovatno da će Durent imati razloga da se ponovo seli, čak i ako iskoristi pravo da poništi poslednju sezonu aktuelnog ugovora, sve i da pred njega bude stavljena jača finansijka ponuda nekog drugog tima. Uostalom, samim pristajanjem na smanjenje plate zarad ostanka u najjačem timu lige Durent je na primeru pokazao šta mu je prioritet.

Hipotetički, Golden Stejt bi teško finansijski parirao u strogim pregovorima o novcu jer ovaj šampionski tim košta 136.549.719 dolara ove sezone i drugi je najskuplj u ligi posle Klivlendovog (137.082.832).

Ali, taj isti tim ponudio je "Kej-Diju" nešto što prethodni nije mogao u devet sezona.

2. Lebron Džejms

Za razliku od Durenta koji sa 29 godina tek namerava da vlada zajedno sa Stefom Karijem, a videćemo da li i Klejom Tompsonom (često se govori o tome da će naplatiti sjajan šut na nekom drugom mestu kada mu 2019. istekne ugovor), četiri godine stariji Džejms ima skor 1-3 u finalima sa Klivlend Kavalirsima koje je već jednom napuštao u potrazi za ekipom sa kojom će moći da osvaja titule.

I on ima pravo izlaska iz ugovora sa Kavsima, koji nemaju pravo da ga trejduju (Durent ima pravo veta na trejd), a sa platom od 33.285.709 dolara drugi je najplaćeniji igrač lige u ovom trenutku. Naredne sezone, predviđeno je da "King" zaradi 35.607.968 dolara, tako da novac svakako neće biti razlog za eventualni "izlazak" narednog leta.

On što bi mogao da bude razlog je još jedan neuspešan pohod na titulu u Ohaju, što bi u zbiru sa skorom 2-2 u finalima sa Majami Hitom značilo da će Džejms 34. rođendan dočekati sa skorom 3-6 kada su finala u pitanju.

Iako je i dalje malo verovatno da će navijači Kavsa drugi put gledati Džejmsa kako odlazi u potrazi za uspehom, može se reći i da je takav scenario realniji od rastanka Golden Stejta i Durenta.

3. Demarkus Kazins

Ni kada su mu javili da ga je Vlade Divac u trejdu poslao iz Sakramento Kingsa u Nju Orleans Pelikanse, u kojima je već nastupao jedan od najdominantnijih centara i najplaćenijih igrača lige, Entoni Dejvis, ni sada, kada sa solidnim uspehom igra u tandemu sa "Obrvom", Demarkus Kazins nije nameravao da sakrije razočaranje zbog smera u kom se razvija njegova karijera.

Možda i najdominantniji visoki igrač lige postaće slobodan igrač narednog leta i, za razliku od Ol-stara 2017. kada je Divac dogovorio osporavani trejd, "Bugi" će ovog puta imati punu kontrolu u izboru novog tima i, odmah da kažemo, male su šanse da će i ostati u Nju Orleansu.

Za razliku od Durenta i Džejmsa koji su uslovno slobodni i koji imaju još po godinu ugovora, 27-godišnji Kazins nalazi se u poslednjoj sezoni ugovora koji je doneo iz Kalifornije i prema kojem mu sledi 18.063.850 dolara. U vreme kada NBA poslodavci imaju na raspolaganju ogromna sredstva, verovatno je samo pitanje ko će početkom jula učiniti "Bugija" jednim od najbolje plaćenih igrača na svetu.

Ukoliko to, ujedno, bude i franšiza kadra za borbu za titulu - možda ćemo konačno videti osmeh na licu jednog od najnezgodnijih igrača u ligi.

4. Pol Džordž

Da se neće dugo zadržati u Oklahomi, u kojoj je oformio najnoviju "Big 3" verziju sa starosedeocem, Raselom Vestbrukom i još jednim novajlijom sa Istoka, Karmelom Entonijem, ocenjeno je i pre nego što je Pol Džordž odigrao prvi meč kao as Tandera.

Da uklapanje ova tri vanserijska napadača, među kojima upravo Džordž igra najodgovorniju odbranu, neće ići lako svedoče i igre i skor Oklahome ove sezone, pa tračevi o tome da će 27-godišnji krilni košarkaš sa platom od 19,3 miliona dolara samo nastaviti dalje narednog leta sve su brojniji.

Pominje se čak da bi mogao da se vrati na Istok kao podstrek Džejmsu da ne razmišlja previše o odlasku iz Klivlenda, a od ranije je aktuelan i trač da će se upravo njih dvojica sresti, ali u Los Anđelesu kao zvezde Lejkersa. Takvih priča biće samo još više kako sezona bude odmicala, naročito ako se ispostavi da je jedna lopta malo za Vestbruka, Entonija i njega.

Uglavnom, Džordž je imati pravo narednog leta da izađe iz ugovora prema kojem će mu naredne sezone pripasti 20,5 miliona dolara. OKC je, posle Golden Stejta i Klivlenda treći najskuplji tim ove sezone u ligi tako da je malo verovatno da bi Tander mogao da izjednači ponudu koju bi zainteresovana strana stavila pred Džordža (ako govorimo o timovima koji nisu probili "selari kep").

5. Deandre Džordan

Čekajući 30. rođendan koji će proslaviti upravo narednog jula, ovaj 211 centimetara visoki centar Los Anđeles Klipersa imaće prava da izađe iz ugovora sa timom koji je jednom već bio napustio, pa se predomislio. Dalas Meveriksi bili su besni na Džordana kada ih je odbio u poslednji čas i potpisao dvogodišnji ugovor sa Klipersima prema kojem mu ove sezone pripada 22,6, a naredne 24,1 milion dolara.

Utoliko, jasno je da Džordan otvoren za odlazak iz "Stejpls centra", ali ne i po svaku cenu i bilo gde.

Nađe li se neko dovoljno hrabar da angažuje fantastičnog atletu osuđenog na sedenje na klupi u "clutch" periodu, nije nemoguće da će Blejk Grifin ispratiti još jednog saigrača iz nikad dokazane generacije posle rastanka sa Krisom Polom, Džamalom Krafordom i ostalima…

6. Ajzea Tomas

Od igrača kog niko neće, do predvodnika Boston Seltiksa i pada u sredstvo za angažovanje Kajrija Irvinga. NBA je bio prilično surov prema fantastičnom beku limitiranih mogućnosti usled niskog rasta, ali je u ovom trenutku gotovo nemoguće predpostaviti kako će se kretati dalja karijera 28-godišnjeg levorukog plejmejkera.

Ne samo zbog toga što i dalje nije odigrao nijedan meč za Kavalirse zbog povrede sa kojom je stigao iz Bostona, već i zbog toga što će konačan rezultat Džejmsovog pohoda na titulu direktno uticati i na sudbine njegovih saigrača.

Povoljna okolnost po Tomasa je ta što će, za razliku od situacije u kojoj mu je generalni menadžer Seltiksa, Deni Ejndž, telefonom javio da ga je trejdovao u Klivlend, ovog puta srčani bek imati potpunu slobodu u izboru novog tima - ako to bude želeo. Pritom, treba reći da je sa platom od 6.261.394 dolara Tomas trenutno 172. u ligi prema zaradama, a deveti među Kavsima.

7. Kris Pol

Da ga ne bi ispratili iz El-Eja kao slobodnog igrača, Klipersi su prošlog leta pristali na trejd sa Hjuston Roketsima u kojem su plejmejkera, Krisa Pola poslali u Teksas, a dobili beka, Patrika Beverlija.

Ovaj 32-godišnji as stigao je u tim Džejmsa Hardena bez jasne ideje šta bi trebalo da bude njegova uloga, utoliko što "Brada" drži loptu u posedu najduže u ligi, a potom je usledila i povreda koja je utisak o ovom trejdu dodatno pogoršala.

A, Polova plata od 24.268.959 dolara, posle koje će postati potpuno slobodan igrač, navodi na pomisao da ni Roketsi narednog jula neće baš zapinjati da ga zadrže, već će potražiti nešto što im zaista nedostaje kada budu oslobođena ogromna sredstva u "selari kepu" istekom Polovog ugovora.

Teško da se na ovoj listi nalazi igrač koji ima manje izgleda da ostane tamo gde jeste u poređenju sa Polom.

8. Aron Gordon

Jedan od atletski najdominantnijih igrača lige, čiji nestvaran odraz nije baš u skladu sa šuterskim sposobnostima, nalazi se pred ulazak u poslednju sezonu ugovora sa Orlando Medžikom i biće delimično slobodan agent.

Njegova plata ove sezone iznosi 5,5, a naredne bi iznosila 7,3 miliona dolara, što upućuje na to da će tim sa Floride morati žestoko da se bori da izjednači ponude koje će, izvesno, biti stavljene pred 22-godišnjeg krilnog košarkaša.

U ovom trenutku bilo bi neodgovorno davati procene o tome koliko je njegov odlazak izvestan ili ne, jer ne znamo baš ništa: ni ko su zainteresovane strane, koliko bi drugi mogli da mu ponude, šta su aduti Orlanda i u finansijskom i u sportskom smislu.

9. Ejveri Bredli

Jedan od najboljih defanzivaca lige nije se pitao ništa prošlog leta kada ga je generalni menadžer Bostona, Ejndž, poslao u Detroit Pistonse kako bi otvorio prostor za angažovanje Kajrija Irvinga i Gordona Hejvorda.

Ali, već narednog leta, Bredli će se pitati apsolutno sve kada bude sačekao da mu istekne poslednja sezona ugovora prema kojem mu sledi zarada od 8.808.989 dolara ove sezone.

Najkraće rečeno, deluje da će momak koji o košarci zna mnogo i koji je odlično rešenje na obe strane parketa biti na slatkim mukama za razliku od Pistonsa koji će u svakom slučaju pokušati da ga zadrže.

Da li će i uspeti - o tome više ne odlučuju samo oni.

10. Klint Kapela

U doba kada ligom gospodare bekovi u telima centara, momci koji sa 210 i više centimetara asistiraju, pogađaju trojke i otvaraju kontre, 23-godišnji Švajcarac predstavnik je one "stare škole" - izađi u blok, zagradi, otvori se, idi na skok, pokupi otpadak, vrati u obruč, itd.

Malo po malo, u četvrtoj NBA sezoni centar Hjuston Roketsa nastavio je da napreduje i trenutno je jedan od najefikasnijih igrača lige sa kolonama koje nikad ne ostaju prazne, osim ako pričamo o šutu za tri poena.

Roketsi će ga sigurno želeti pod ugovorom jer je dobar i na terenu, ali ima i odličan trejd potencijal. Međutim, neće ga biti lako zadržati - kao delimično slobodan agent sa platom od svega 2,3 miliona dolara, Kapela će sigurno biti meta ostalih timova. Povoljna okolnost po Hjuston je to što će istekom Polovog ugovora na raspolaganju biti dodatnih 25 miliona dolara za "odbranu" Kapele od interesenata.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar