Када је ријеч о РС нема подјела

Сви политички лидери у Републици Српској треба да направе корак уназад и понуде компромис. Кад су у питању РС и њен интерес ту разлика не смије да буде и тога су сви свјесни, рекао је у интервјуу за „Политику” Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине РС.

Република Српска 22.11.2017 | 10:31
Када је ријеч о РС нема подјела
На питање да као иницијатор појединачних преговора с политичким лидерима који су претходили сусрету лидера два блока процијени могућност смиривања политичких тензија, Чубриловић је одговорио да вјерује у ту могућност и напоменуо да би такав развој догађаја био веома важан за стабилизацију политичких прилика у Српској.

“Сматрам да ће у наредним данима комисија доћи до усаглашеног текста споразума који ће бити темељ бољих односа политичких партија, упркос њиховим политичким разликама“, рекао је он.

Чубриловић каже да је састанак протекао у веома коректној атмосфери.

"Договорили смо се да у току ове недеље формирамо комисију коју ће чинити представници владајућих и опозиционих партија и која би требала да усагласи текст споразума о политичкој сарадњи. Сви су се сагласили да је наш заједнички циљ да институције Републике Српске функционишу на најбољи начин. Јасна порука разговора јесте да када је реч о интересу нема позиције и опозиције. На самом састанку је поменуто неколико тема, односи између власти Републике Српске и Босне и Херцеговине, функционисање појединих система и у Српској и у БиХ, укупни односи унутар БиХ, рад јавних медија у РС, као и посљедња дешавања када је опозиција бојкотовала рад парламента", казао је Чубриловић.

Он каже да је парламент  довољно широк оквир за изношење политичких ставова, сугестија и законских приједлога и нада се да су сви схватили да је бојкот парламента био непотребан и на штету интереса Републике.

Наглашава да у тренутцима када су напади на Српску константа, када су захтјеви за ревизијом Дејтона константа, када су аршини којима се мјери злочин и казна по обичају на штету РС .... сви лидери су свјесни да институције Републике Српске морају бити стабилне и јаке да би одговорили изазовима и заштитили интересе српског народа у БиХ.

На питање како 22 године после Дејтона видите односе у БиХ, теме које доминирају крећу се од дилема да ли ће БиХ опстати до оних у којима се РС види као препрека за напредак, Чубриловић јодговара да би БиХ опстала удари попут насилних интервенција којима се мењао Дејтонски споразум морају заувјек престати.

"А народима и грађанима у РС и БиХ препустити да се кроз властите политичке, националне, привредне, културне, образовне и друге аспекте живота усаглашавају и налазе прихватљива решења заједничког живота и развоја. Српској није потребна никаква надоградња Дејтона, коју многи годинама призивају, нити било каква уставна реформа у БиХ за коју се залажу они који у Дејтону нису остварили своје максималистичке циљеве. Вријеме је да те неодговорне политике престану са делегирањем таквих захтјева. Ако се сви на тај начин будемо односили, онда ћемо се засигурно сложити да нити је Српска препрека за напредак државе створене у Дејтону, него њен равноправни део, нити ће БиХ устројена у Дејтону нестати", казао је Чубриловић.

Што се тиче односа у региону, он каже да Србија није само гарант Дејтонског споразума, она је и најјачи фактор стабилности Западног Балкана.

"Ниједног тренутка Србија није испоручила БиХ било какав нереалан захтев, нити је на било који начин довела у питање дејтонске границе и уређење. Бакир Изетбеговић у свом бирачком телу има велике проблеме, а и у својој партији. Постоји, нажалост, стара пракса да се тензије подижу када су у питању односи двије земље, посебно како се приближавају избори, а циљ је један: да се хомогенизује бирачко тело око старих неспоразума и старих страхова", казао је Чубриловић и навео да то мора престати, ако желимо напредак. 

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Борац рс

22.11.2017 10:50

ПРАВИТИ ИНТЕРВИУ СА ЦУБРИЛОВИЦЕМ ДЈОКИЦЕМ , ПАВИЦЕМ И ОСТАЛИМ ПАПЦОМА ЈЕ БЕСМИСЛЕНО ЈЕР ОНИ НИСТА НЕСМИЈУ РЕЦИ ДА НЕ ПИТАЈУ КРИМИНАЛЦА ДОДИКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

подјеле

22.11.2017 11:11

Само у днс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијаспора

22.11.2017 11:28

Надама се да це Срби у РС разумјети поруке "мира из медјународне заједнице" и да је деценијама у на снази унистење српског народа. Само уједињени кроз знање, рад и дисциплину моземо опстати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијаспора_А

22.11.2017 11:50

Градјанима РС треба да буде на уму да се на западу за вријеме рата на Балкану водила страсна непријатељска кампања против Срба. Вец тада су Срби претенциозно видјени као непријатељи док им се с друге стране са агресијом Ната одузимало Косово као колијевка Српске историје и заоставстина Цара Лазара.

Name

је ли јасно

22.11.2017 11:39

Кад год су избори у бошњака се хомогенизује бирачко тијело плус изборни резултати појединих странака.

ОДГОВОРИТЕ