Србија неће признати Косово

Пуноправно чланство у ЕУ представља апсолутни спољнополитичцки приоритет Србије, али Србија неће признати независност Косова због уласка ЕУ, поручио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић у Буенос Ајресу.

Србија 22.11.2017 | 07:58
Србија неће признати Косово
Он је нагласио да је за Србију од посебног значаја подршка коју јој Аргентина пружа у њеним настојањима да очува суверенитет и територијални интегритет.

- Ми хоћемо договор, хоћемо праведно и трајно решење, али једностране акте да морамо да признамо - то никад, па ни по цену да не уђемо у Европску унију. Пријатељима који нам помажу у свему томе у смислу политичке подршке за те наше ставове ми дугујемо велику захвалност и ја ту убрајам у Аргентину, као један од најзначајнијих партнера (Србије)” - рекао је Дачић.

Према његовим речима, односи и сарадња између Србије и Аргентине очувани су и у тешком периоду кроз који је прошла Србија, а од посебног значаја за нашу земљу је подршка коју јој Аргентина пружа у њеним настојањима да очува суверенитет и територијални интегритет.

- “Република Аргентина један је од наших најзначајнијих партнера не само у Латинској Америци, него у свету - рекао је Дачић у високо реномираном Аргентинском савету за међунардоне односе ЦАРИ где му је уручена диплома почасног члана ЦАРИ и где се уписао у Књигу званичних гостију.

Према његовим речима, пријатељство две земље, међусобно разумевање и заједничко опредељење за очување темељних принципа међународних односа представљају чврсту базу за даље интензивирање политичког дијалога на свим нивоима, као и за развој економске и трговинске сарадње, као и сарадње на културном, научном и сваком другом плану.

Дачић је у говору на тему "Спољна политика Србије и актуелни изазови", нагласио да Србија жели да јача односе са свим државама Латинске Америке које су њени традиционални партнери и с којима има чврсте историјске везе.

- “Земље Латинске Америке и Кариба су наши пријатељи” - рекао је Дачић и додао да Србија цени доследност тих земаља у поштовању међународног права, укључујући принцип територијалног интегритета и суверенитета.

Говорећи о спољној политици Србије и њеним приоритетима, Дачић је нагласио да је пуноправно чланство у ЕУ апсолутни спољнополитички приоритет Србије, те је поручио да је место целог региона у ЕУ и да без инкорпорирања Балкана заједнички економски и политички простор на европском континенту неће бити потпун.

“Приступ ЕУ по којем се вредновање напретка сваког кандидата врши на основу индивидуалних заслуга је добар, и напредак у преговарачком процесу треба управо да одговора напорима и резултатима које постижемо у реформском процесу. Међутим, у случају Србије, везивање напретка у преговарачком процесу за резултате у дијалогу Београда и Приштине, чиме је у наш европски процес уведен и трећи актер, представља озбиљно оптерећење за Србију”, нагласио је Дачић.

Он је додао да је национални приоритет Србије постизање политичког решења за питање Косова и Метохије и подсетио да је председник Србије Александар Вучић покренуо иницијативу којом је отворен унутрашњи дијалог о Косову и Метохије, ради обезбеђења заједничког и трајног орживог договора по том питању.

Као један од најважнијих приоритета спољне политике Србије, Дачић је навео очување стабилности у региону и орјиентацију свих земаља региона ка што интензивнијој сарадњи у свим областима "јер само такав регион омогућава одржив развој и саме Србије".

Указао је и на бројне проблеме из прошлости којима су оптерећени односи међу земљама Западног Балкана, те на безбедносно-политичко окружење на глобалном и европском нивоу, изазове са којима се суочава ЕУ и њихов утицај на евроинтеграције региона.

Србија, додао је, чини све што је у њеној моћи да се очувају и оснаже позитивни процеси у региону.

Указао је и да Србија, поред интеграције у ЕУ, ради и на изградњи добрих билатералних односа са кључним међународним чиниоцима наводећи као пример САД, Русију и Кину.

Након уводног излагања, министар је одговарао на питања присутних која су пре свега била усмерена на спољну политику Србије у поцесу приступања ЕУ, као и према Руској Федерацији и региону.

Скупу су присуствовали представници политичког и академског живота Буенос Ајреса, као и представници дипломатског кора акредитованог у Аргентини.

(Тањуг)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

блбл

22.11.2017 07:02

Досадни сте висе са тим прицама о признању или не признању Косова. као да то висе икога интересује. Баја казе некидан да он нема ниста против признања Косова. Ста це мо сада?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајо

22.11.2017 14:58

Признато одавно министре, до бола!!

Name

БОСЊАК

22.11.2017 07:09

Е СВИЈЕТ ЗАБОЛИ НЕКА СТВАР ...признато је од оних који га постују и воле....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марио

23.11.2017 20:00

Ма неће ни косово признати републику србску сад смо у проблему а ви срби недајте вашим женама да гледају турске серије ако им можете забранити

Name

Србија

22.11.2017 07:31

Косово је саставни дио србије само сто је неприпустацан терен .Министре кад си задњи пут био на косову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амел

22.11.2017 08:11

Аргентина вам партнер. Ој оплаках.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

22.11.2017 12:01

Има ли банана тамо ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђидо .

22.11.2017 15:50

Давно је Србија признала Косово само неце да казу народу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали Србо

22.11.2017 17:32

Дали сте процитали прву половину реценице поднасловом. Пуноправно цланство у Еу преставља апсолутни спољнополитицки приоритеиет Србије ријец апсолутни поразумијева све сто трази Еу од Србије урадицемо, ријец апсолутно има пуно знацења, наравно, свакако, гарантовано, сигурно, безусловно, дефинтивно, засигурно, и јос пуно знацења

ОДГОВОРИТЕ
Name

саса

28.11.2017 15:45

Као прво нисам политицар али ја мислим да ови политицари београда само заваравају србе са косова србија признала Косово или не то ниста не знаци Косово је дрзава свет је то одлуцијо залосно али тако је срби следеци десет генерација тамо нема Зивота насели тај народ у војводину и тако је празна на поцетку мало помоци од дрзаве једна генерација сигурно има да се напати али зато друга има несто од Зивота и будуце генерације.

ОДГОВОРИТЕ