Srbija neće priznati Kosovo

Punopravno članstvo u EU predstavlja apsolutni spoljnopolitičcki prioritet Srbije, ali Srbija neće priznati nezavisnost Kosova zbog ulaska EU, poručio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić u Buenos Ajresu.

Srbija 22.11.2017 | 07:58
Srbija neće priznati Kosovo
On je naglasio da je za Srbiju od posebnog značaja podrška koju joj Argentina pruža u njenim nastojanjima da očuva suverenitet i teritorijalni integritet.

- Mi hoćemo dogovor, hoćemo pravedno i trajno rešenje, ali jednostrane akte da moramo da priznamo - to nikad, pa ni po cenu da ne uđemo u Evropsku uniju. Prijateljima koji nam pomažu u svemu tome u smislu političke podrške za te naše stavove mi dugujemo veliku zahvalnost i ja tu ubrajam u Argentinu, kao jedan od najznačajnijih partnera (Srbije)” - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, odnosi i saradnja između Srbije i Argentine očuvani su i u teškom periodu kroz koji je prošla Srbija, a od posebnog značaja za našu zemlju je podrška koju joj Argentina pruža u njenim nastojanjima da očuva suverenitet i teritorijalni integritet.

- “Republika Argentina jedan je od naših najznačajnijih partnera ne samo u Latinskoj Americi, nego u svetu - rekao je Dačić u visoko renomiranom Argentinskom savetu za međunardone odnose CARI gde mu je uručena diploma počasnog člana CARI i gde se upisao u Knjigu zvaničnih gostiju.

Prema njegovim rečima, prijateljstvo dve zemlje, međusobno razumevanje i zajedničko opredeljenje za očuvanje temeljnih principa međunarodnih odnosa predstavljaju čvrstu bazu za dalje intenziviranje političkog dijaloga na svim nivoima, kao i za razvoj ekonomske i trgovinske saradnje, kao i saradnje na kulturnom, naučnom i svakom drugom planu.

Dačić je u govoru na temu "Spoljna politika Srbije i aktuelni izazovi", naglasio da Srbija želi da jača odnose sa svim državama Latinske Amerike koje su njeni tradicionalni partneri i s kojima ima čvrste istorijske veze.

- “Zemlje Latinske Amerike i Kariba su naši prijatelji” - rekao je Dačić i dodao da Srbija ceni doslednost tih zemalja u poštovanju međunarodnog prava, uključujući princip teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Govoreći o spoljnoj politici Srbije i njenim prioritetima, Dačić je naglasio da je punopravno članstvo u EU apsolutni spoljnopolitički prioritet Srbije, te je poručio da je mesto celog regiona u EU i da bez inkorporiranja Balkana zajednički ekonomski i politički prostor na evropskom kontinentu neće biti potpun.

“Pristup EU po kojem se vrednovanje napretka svakog kandidata vrši na osnovu individualnih zasluga je dobar, i napredak u pregovaračkom procesu treba upravo da odgovora naporima i rezultatima koje postižemo u reformskom procesu. Međutim, u slučaju Srbije, vezivanje napretka u pregovaračkom procesu za rezultate u dijalogu Beograda i Prištine, čime je u naš evropski proces uveden i treći akter, predstavlja ozbiljno opterećenje za Srbiju”, naglasio je Dačić.

On je dodao da je nacionalni prioritet Srbije postizanje političkog rešenja za pitanje Kosova i Metohije i podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo inicijativu kojom je otvoren unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohije, radi obezbeđenja zajedničkog i trajnog orživog dogovora po tom pitanju.

Kao jedan od najvažnijih prioriteta spoljne politike Srbije, Dačić je naveo očuvanje stabilnosti u regionu i orjientaciju svih zemalja regiona ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima "jer samo takav region omogućava održiv razvoj i same Srbije".

Ukazao je i na brojne probleme iz prošlosti kojima su opterećeni odnosi među zemljama Zapadnog Balkana, te na bezbednosno-političko okruženje na globalnom i evropskom nivou, izazove sa kojima se suočava EU i njihov uticaj na evrointegracije regiona.

Srbija, dodao je, čini sve što je u njenoj moći da se očuvaju i osnaže pozitivni procesi u regionu.

Ukazao je i da Srbija, pored integracije u EU, radi i na izgradnji dobrih bilateralnih odnosa sa ključnim međunarodnim činiocima navodeći kao primer SAD, Rusiju i Kinu.

Nakon uvodnog izlaganja, ministar je odgovarao na pitanja prisutnih koja su pre svega bila usmerena na spoljnu politiku Srbije u pocesu pristupanja EU, kao i prema Ruskoj Federaciji i regionu.

Skupu su prisustvovali predstavnici političkog i akademskog života Buenos Ajresa, kao i predstavnici diplomatskog kora akreditovanog u Argentini.

(Tanjug)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

blbl

22.11.2017 08:02

Dosadni ste vise sa tim pricama o priznanju ili ne priznanju Kosova. kao da to vise ikoga interesuje. Baja kaze nekidan da on nema nista protiv priznanja Kosova. Sta ce mo sada?

ODGOVORITE
Name

Bajo

22.11.2017 15:58

Priznato odavno ministre, do bola!!

Name

BOSNJAK

22.11.2017 08:09

E SVIJET ZABOLI NEKA STVAR ...priznato je od onih koji ga postuju i vole....

ODGOVORITE
Name

Mario

23.11.2017 21:00

Ma neće ni kosovo priznati republiku srbsku sad smo u problemu a vi srbi nedajte vašim ženama da gledaju turske serije ako im možete zabraniti

Name

Srbija

22.11.2017 08:31

Kosovo je sastavni dio srbije samo sto je nepripustacan teren .Ministre kad si zadnji put bio na kosovu.

ODGOVORITE
Name

Amel

22.11.2017 09:11

Argentina vam partner. Oj oplakah.

ODGOVORITE
Name

Igor

22.11.2017 13:01

Ima li banana tamo ?

ODGOVORITE
Name

Đido .

22.11.2017 16:50

Davno je Srbija priznala Kosovo samo nece da kazu narodu .

ODGOVORITE
Name

Mali Srbo

22.11.2017 18:32

Dali ste procitali prvu polovinu recenice podnaslovom. Punopravno clanstvo u Eu prestavlja apsolutni spoljnopoliticki prioriteiet Srbije rijec apsolutni porazumijeva sve sto trazi Eu od Srbije uradicemo, rijec apsolutno ima puno znacenja, naravno, svakako, garantovano, sigurno, bezuslovno, defintivno, zasigurno, i jos puno znacenja

ODGOVORITE
Name

sasa

28.11.2017 16:45

Kao prvo nisam politicar ali ja mislim da ovi politicari beograda samo zavaravaju srbe sa kosova srbija priznala Kosovo ili ne to nista ne znaci Kosovo je drzava svet je to odlucijo zalosno ali tako je srbi sledeci deset generacija tamo nema Zivota naseli taj narod u vojvodinu i tako je prazna na pocetku malo pomoci od drzave jedna generacija sigurno ima da se napati ali zato druga ima nesto od Zivota i buduce generacije.

ODGOVORITE