Неискусни Макрон посљедња нада

Француски предсједник Емануел Макрон дјелује као посљедња, најбоља нада за спас уједињене Европе, док Британија одлази, а Њемачка се заглавила око формирања нове владе, оцјењује АП.

Свијет 21.11.2017 | 20:56
Неискусни Макрон посљедња нада
Како се наводи у анализи, улога витеза у сјајном оклопу једна је од Макронових омиљених, било да се супротставља предсједнику САД Доналду Трампу по питању климатских промјена, било да посредује у блискосточним кризама или води енергичну кампању како би Париз учинио најновјом свјетском финансијском престоницом.

Ипак, замке вребају, оцјењује АП.

Неискусни 39-годишњи Макрон, како се наводи, мора да савлада многе препреке како би трансформисао Француску у економску суперсилу која би могла да води остатак Европе ка просперитету.

А умјесто да оставе Макрона у центру пажње као европског суперстара, проблеми њемачке канцеларке Ангеле Меркел са формирањем коалиције у Њемачкој могле би заправо да повуку француског предсједника надоле са њом, каже се у тексту.

"Макрон може да води Европу само ако је у пуној сарадњи са Њемачком", каже Симон Тилфорд, замјеник директора Центра за европске реформе додајући да Француској треба ангажована, кооперативна Њемачка.

У Европи која трага за правцем, многи виде Макрона као пријеко потребног капетана, енергичног са погледом напријед.

Макронов статус као лидера уједињене Европе зависиће од брзине и успјешности економског опоравка Француске, али у великој мјери и од Њемачке, наводи АП.

Посљедњих година, "њемачки мотор радио је пуном брзином, док је француски практично стајао. Њемачки мотор запао је у неизвјесност баш у тренутку кад се француски мотор поново упалио са предсједником Макроном", каже европски посланик Ален Ламасур за радио "Еуропе1".

"У интересу Европе је да Њемачка изађе из ове политичке кризе што прије", додаје он.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар