Neiskusni Makron posljednja nada

Francuski predsjednik Emanuel Makron djeluje kao posljednja, najbolja nada za spas ujedinjene Evrope, dok Britanija odlazi, a Njemačka se zaglavila oko formiranja nove vlade, ocjenjuje AP.

Svijet 21.11.2017 | 20:56
Neiskusni Makron posljednja nada
Kako se navodi u analizi, uloga viteza u sjajnom oklopu jedna je od Makronovih omiljenih, bilo da se suprotstavlja predsjedniku SAD Donaldu Trampu po pitanju klimatskih promjena, bilo da posreduje u bliskostočnim krizama ili vodi energičnu kampanju kako bi Pariz učinio najnovjom svjetskom finansijskom prestonicom.

Ipak, zamke vrebaju, ocjenjuje AP.

Neiskusni 39-godišnji Makron, kako se navodi, mora da savlada mnoge prepreke kako bi transformisao Francusku u ekonomsku supersilu koja bi mogla da vodi ostatak Evrope ka prosperitetu.

A umjesto da ostave Makrona u centru pažnje kao evropskog superstara, problemi njemačke kancelarke Angele Merkel sa formiranjem koalicije u Njemačkoj mogle bi zapravo da povuku francuskog predsjednika nadole sa njom, kaže se u tekstu.

"Makron može da vodi Evropu samo ako je u punoj saradnji sa Njemačkom", kaže Simon Tilford, zamjenik direktora Centra za evropske reforme dodajući da Francuskoj treba angažovana, kooperativna Njemačka.

U Evropi koja traga za pravcem, mnogi vide Makrona kao prijeko potrebnog kapetana, energičnog sa pogledom naprijed.

Makronov status kao lidera ujedinjene Evrope zavisiće od brzine i uspješnosti ekonomskog oporavka Francuske, ali u velikoj mjeri i od Njemačke, navodi AP.

Posljednjih godina, "njemački motor radio je punom brzinom, dok je francuski praktično stajao. Njemački motor zapao je u neizvjesnost baš u trenutku kad se francuski motor ponovo upalio sa predsjednikom Makronom", kaže evropski poslanik Alen Lamasur za radio "Europe1".

"U interesu Evrope je da Njemačka izađe iz ove političke krize što prije", dodaje on.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar