БиХ не "производи" плејмекере, мора да "купује"!

Скоти Вилбекин дефинитивно ће добити пасош БиХ и постати седми амерички играч који ће заиграти за "змајеве".

Кошарка 22.11.2017 | 19:30
БиХ не "производи" плејмекере, мора да "купује"!
Плејмејкер Дарушафаке Скоти Вилбекин добиће пасош Босне и Херцеговине и заиграти за репрезентацију. 

Деби у дресу БиХ требао би имати у фебруару наредне године када ће се играти други дио квалификација за одлазак на Свјетско првенство, које је на програму 2019. године у Кини.

"Вилбекин је попунио неопходну документацију и покренули смо процедуру за добијање бх. држављанства. Ријеч је о одличном кошаркашу који ће бити велико појачање за нас. Вилбекин би требао дебитовати у фебруару", рекао је за "Аваз" Сејо Буква, потпредсједник Управног одбора Кошаркашког савеза БиХ.

Вилбекин ће тако бити седми амерички кошаркаш, који ће добити бх. пасош и који ће играти за репрезентацију. Углавном амерички кошаркаши, који играју за репрезентације других земаља сигурно не играју због "осјећаја припадности" некон нацији, него због новца или пасоша, који им гарантује мјесто домаћег играча у европским екипама.

Занимљиво и сви претходници изузев Хенрија Домерканта, играли су на позицији организатора игре, што недвосмислено потврђује да у Босни и Херцеговини постоји велики проблем са"производњом" играча, који покривају најосјетљивији позицију у кошарци. 

Све је почело 2001. године када је тадашњи плеј тузланске Слободе Терел Кестл добио позив да заигра у дресу БиХ. За репрезентацију је играо шест година.

Након Кестла за репрезентацију је играо Хенри Домеркант, који је наступио на два Европска првенства, 2005. у Србији и Црног Гори, те 2011. године у Литванији.

Џеј Ар Бремер играо је квалификације за ЕП 2009. године. БиХ није прошла. На крају је био и суспендован од стране Савеза. Морао је да плати ФИБА 50.000 евра како би му била укинута суспензија.

Нови американац у дресу "Змајева" био је Зек Рајт. Под вођством селектора Александра Петровића био је дио репрезентације, која је играла на Европском првенство 2013. године у Словенији.

Наредни Американац био је Ди Џеј Купер. Сарадња није дуго трајала. Због несугласица са селектором Душком Ивановићем брзо је напустио припреме.

РЕНФРО ОТЈЕРАН

Након њега стигао је Алекс Ренфро, који је играо на Европском првенству 2015. године. Душко Вујошевић га је недавно избацио из репрезентације због недисциплине. Наиме, након пораза у претквалификацијама за СП од Швеске, Ренфро је лумповао до касно у ноћ. Вујошевић то не прашта.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар