СП: Шпанија креће ка Кини са "Ц" тимом!

Серђо Скариоло у новембарском "прозору" рачуна на играче домаћих клубова који не учествују у Евролиги, као и на једног "странца".

Кошарка 22.11.2017 | 16:30
СП: Шпанија креће ка Кини са "Ц" тимом!
Све иоле јаче европске репрезентације почеће квалификације за Светски куп у Кини 2019. у ослабљеном саставу, пошто НБА тимовима не пада на памет да својим играчима дозволе недељу дана одсуства усред сезоне, а ту је и проблем преклапања термина са редовним колом Евролиге, 23. и 24. новембра.

Неке селекције настоје да обезбеде наступ евролигашких играча у другом колу квалификација, заказаном за понедељак 27. новембар, али Шпанци су се определили да на оба меча, против Црне Горе у Подгорици и против Словеније у Бургосу, изађу у истом саставу.

То у пракси значи да ће "црвена фурија" бити измењена до непрепознатљивости, пошто су само двојица од 16 играча које је окупио селектор Серђо Скариоло наступила за "А" репрезентацију на неком великом такмичењу.

Тридесетшестогодишњи бек Серђи Видал (Хувентуд) био је учесник Еуробаскета у Београду 2005. године, а 34-годишњи центар Фран Васкез (Тенерифе) такође је играо на ЕП 2005, као и на Светском првенству 2010.

Занимљиво је да су то два од три такмичења у периоду 2005-2017, на којима Шпанија НИЈЕ освојила медаљу.

Остатак Скариолове чете чине некадашњи чланови млађих националних селекција, који сада играју за осредње клубове Ендеса лиге, а неки од њих су учесници Еврокупа или ФИБА Лиге шампиона.

Од "странаца" је ту само плејмејкер Уникса Кино Колом.

За окршаје са Црном Гором и Словенијом, поред поменуте тројице, конкуришу Алберт Оливер (Гран Канарија), Серђи Гарсија (Сарагоса), Хаиме Фернандез (Андора), Хавијер Беиран (Тенерифе), Ориол Паули (Гран Канарија), Ћави Рабаседа (Гран Канарија), Едгар Виседо (Естудијантес), Ћави Лопез Аростеги (Хувентуд), Наћо Љовет (Обрадоиро), Себас Саиз (Бургос), Пере Томас (Билбао), Хави Вега (Бургос) и Виктор Артеага (Естудијантес).

"Јасно је да овде немамо 16 ванземаљаца, али то су играчи који ипак играли за Шпанију на одређеним нивоима такмичења. Од летос смо у контакту са свима њима, радили смо на томе да их уведемо у систем и упознамо са начином на који функционише национални тим, тако да се не може рећи да почињемо баш од нуле", изјавио је Скариоло.

Он је рекао да ће од свих играча тражити да пруже максимум и не обазиру се на проблеме, јер у "једном од најцењенијих дресова нема избора осим да се одигра срчано и добро".

Скариоло је најавио да ће Шпанија настојати да игра у високом ритму.

"У постојећем саставу не можемо да остваримо предност у игри '5 на 5'. Нећемо имати игру на ниском посту, какву смо обично имали, па морамо да агресивном одбраном терамо противника на грешке и што више играмо транзицију".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар