ЛШ: Шахтјор и Бешикташ бод од сна, Ливерпул код Севиље!

Екипама Шахтјора и Бешикташа потребан је само један бод против Наполија, односно Порта како би коло пре краја обезбедили пласман у осмину финала Лиге шампиона.  ЛШ - све што треба да знате: Калкулације, потенцијални састави, суспензије, повреде, табеле. . .  Почињу расплети у елитном такмичењу, време је да видимо шта коме треба у завршна два кола, али и да вас упутимо на све детаље на које треба да обратите пажњу.

Фудбал 21.11.2017 | 15:00
ЛШ: Шахтјор и Бешикташ бод од сна, Ливерпул код Севиље!
Украјинци имају тежак задатак у Напуљу против једног од најефикаснијих тимова Европе, али на гостовање путују са дозом растерећености јер имају чак шест бодова више и тријумф у првом међусобном дуелу 2:1.

Наполи Николе Максимовића је пред императивом победе ако жели да задржи шансе за пролаз даље, а за то је направио добру увертиру победом над Миланом (2:1) у Серији А.

Једно је сигурно, на крцатом и врућем Сан Паолу Наполитанци су против скоро свих екипа из Европе фаворити, а посебно против Шахтјора.

У другом мечу Ф групе, Манчестер Сити у сјајној форми "одрађује" посао против тоталног аутсајдера Фејенорда.

Одлични Бешикташ, чији је члан српски репрезентативац Душко Тошић, пред својим навијачима у бучном Истанбулу има прилику да прослави пролаз даље у дуелу са Портом.

Турски шампион има великих десет бодова и са ремијем не мора ни да се осврће на судар Монака и Лајпцига у Монте Карлу у Г групи.

Првак Европе Реал иде на Кипар да освежи сећања Кипранима на највећи успех у историји клуба када су се два тима сударила у четвртфиналу Лиге шампиона пре пет и по година.

Јасно је да Реал има 'меч лопту' за пролаз, а Борусија да бар бодом против Тотенхема направи размак од АПОЕЛ за наставак међународне сцене.

Најзанимљивија ситуација је у Е групи, где само три бода дели првопласирани Ливерпул од трећег Спартака из Москве.

Директан судар у Андалузији измедју Севиље и Ливерпула могао би да у многоме отклони неке ствари. Енглески клуб би са победом прошао даље, чему се нада и Спартак јер у том случају може до другог места уколико слави у Москви над Марибором.

Утакмице Спартак – Марибор и Бешикташ – Порто играју се од 18 часова, а преосталих шест од 20.45.

Улазимо у саму завршницу групне фазе Лиге шампиона, а утакмице петог и шестог кола раздвојиће путнике за четвртфинале од клубова достојних Лиге Европе и оних за које ће европски пут бити завршен.

На вечерашњем програму су утакмице Група Е, Ф, Г и Х, где би неколико јаких имена могло да остане чак и без европског пролећа, док поједине готово сигурно чека селидба у другоразредно клупско такмичење. 

Довољно је само подсетити да се фудбалери Наполија суочавају са могућношћу елиминације, а директан окршај са Шахтјором подно Везува одлучиће њихову судбину. Да би остали у животу Наполитанци морају да победе тако да до краја групне фазе остану бар у нивоу Шахтјорове гол-разлике. Наравно, под претпоставком да победе и у последњем колу, а украјински шампион доживи пораз. Шахтјору је за пролаз довољно да избегне пораз у Напуљу, или да до краја задржи бољу гол-разлику од тима Мауриција Сарија. Шахтјор је минулог викенда као домаћин претрпео шокантан пораз од Александрије (1:2), иако јеВолодимир Шаран на терен извео практично најјачи састав. Наполи је показао надмоћ против Милана, али је у финишу Сари чак почео да „жваће“ незапаљену цигарету, пошто су његови пулени успели чак да се успавају и дозволе Росонерима да се разиграју, чак и да постигну гол. 

Манчестер Сити ће зацементирати прво место на табели уколико победи, а Шахтјор не. Казненој експедицији Пепа Гвардиоле би теоретски био довољан и реми, ако Шахтјор буде поражен на Сан Паолу. Бројни острвски медији најављују да ће Гвардиола промешати карте, али какав год тим извео на терен, Фајенорду се црно пише вечерас. 

Фајенорд има тек мршаве шансе да се докопа треће позиције на табели, али за то је потребно да узме бар четири бода у последња два кола, под условом да Наполи буде поражен у оба меча.

Права лудница очекује се и у Групи Г где је Монако на зачељу, али и даље има теоретску шансу да буде на другој позицији. Кнежевима је потребан тријумф над Лајпцигом вечерас, али и да се нада позитивном исход на Водафон Арени, односно бар Портов реми. Тај реми донеће Бешикташу сигурно прво место на табели. У случају пораза, екипа Леонарда Жардима остаће закуцана на дну. Ако Порто савлада Бешикташ оба тима обезбедиће пролаз, али под условом да Лајпциг не победи Монако.

Монако је после мање кризе успео да веже две победе на свом терену, чак није примио ни гол, иако је постигао чак осам у то време! Лајпциг је у досадашња два гостовања у Лиги шампиона претрпео поразе са по два гола разлике. Бешикташ је славио са 2:0, а Порто са 3:1. 

Ништа мање узбуђења неће бити ни у Групи Х. Дортмунду озбиљно гори под ногама, а у овом тренутку му није сигуран ни одлазак у Лигу Европе. Милионери се налазе пред паклено тешким задатком. Пролеће у Лиги шампиона озбиљно виси у ваздуху, а Дортмунду је за то потребно чудо - обе победе у завршна два кола, уз исто толико Реалових пораза! Кад већ помињемо актуелног шампиона Европе, победа на Кипру донеће сигуран пролаз, а у суштини би био довољан и реми, уколико Дортмунд не савлада Тотенхем.

Како ствари стоје, уколико не буде остварио позитиван резултат Петер Бош могао би полако да почне да пакује кофере, јер је Жути зид изгубио стрпљење, а пораз од Штутгарта додатно је појачао излив негативних емоција. Ако Тотенхем успе да извуче поуке из пораза од Арсенала, могао би да потпише Бошов отказ колико вечерас. Све изгледнији изостанак Харија Кејна ставиће Певце на озбиљан тест.  Утакмице у којима најбољи стрелац тима из Северног Лондона није играо биле су прилично тешке, због чега Фернандо Љорентеима још већи притисак на својим леђима. Реал се није прославио у дербију са Атлетиком, а повреда капитена Серхија Рамоса додатно је уздрмала Краљевски клуб. 

У Групи Е Спартак, Севиља и Ливерпул водиће борбе до последњег судијског звиждука, јер су сви у игри за сам врх. Али ситуација је прилично јасна. Ливерпул иде даље са победом у Севиљи, а чак је и реми у игри ако Спартак изгуби од Марибора. Што је, реално, тешко за очекивати. Баш као и Ливерпулу, Севиљи тријумф гарантује сигуран пролаз. Спартак дефинитивно не може да буде елиминисан из европских такмичења, само је питање да ли ће даље кроз Лигу шампиона или Лигу Европе. Реми доноси сигурно треће место, а победа озбиљне шансе за европролеће у елитном такмичењу...

ГРУПА Е

СПАРТАК МОСКВА - МАРИБОР, 20.45

Потенцијални састави

Спартак Москва (4-4-2): Селихов - Зобнин, Таски, Бокети, Комбаров - Мелгарехо, Фернандо, Глушаков, Промес - Адријано, Зе Луис.

Повреде: Ребров, Тигијев, Тимофејев, Ананидзе.
Суспензије: -.

Марибор (4-2-3-1): Хандановић - Милец, Билонг, Шулер, Вилер - Каба, Врховец - Бајде, Ахмеди, Бохар - Таварес.

Повреде: Захович, Рајчевич, Ајнбром, Шме.
Суспензије: -.

СЕВИЉА - ЛИВЕРПУЛ, 20.45

Потенцијални састави

Севиља (4-2-3-1): Рико - Меркадо, Кјер, Легле, Ескудеро - Н'Зонзи, Пизаро - Кореа, Банега, Сарабија - Бен Једер.

Повреде: Карико, Монтоја, Пареха.
Суспензије: -.

Ливерпул (4-4-2): Мињоле - Александер Арнолд, Ловрен, Клаван, Морено - Мане, Вајналдум, Хендерсон, Кутињо - Фирмино, Салах.

Повреде: Клајн.
Суспензије: -.

ГРУПА Ф

МАНЧЕСТЕР СИТИ - ФАЈЕНОРД, 20.45

Потенцијални састави

Манчестер  Сити (4-3-3): Браво - Данило, Мангала, Отаменди, Делф - Гундоган, Туре, Фоден - Бернардо Силва, Агуеро, Стерлинг.

Повреде: Стоунс, Менди.
Суспензије: -.

Фајенорд (4-3-3): Џоунс - Њивкоп, Тапија, Сен Жост, Хапс - Амрабат, Вилена, Торнстра - Бергуи, Јоргенсен, Боетијус.

Повреде: Ван дер Хејден, Ботегин.
Суспензије: Ел Ахмади.

НАПОЛИ - ШАХТЈОР, 20.45

Потенцијални састави

Наполи (4-3-3): Реина - Мађо, Кирикеш, Албиол, Хисај - Зјелински, Дијавара, Хамшик - Каљехон, Мертенс, Инсиње.

Повреде: Милик, Гулам.
Суспензије: Кулибали.

Шахтјор (4-5-1): Пјатов - Бутко, Ордец, Ракитски, Исмаили - Степаненко, Фред, Тајсон, Марлос, Бернард - Фереира.

Повреде: Кривцов, Малишев.
Суспензије: Срна.

ГРУПА Г

БЕШИКТАШ - ПОРТО, 18,00

Потенцијални састави

Бешикташ (4-2-3-1): Фабри - Гонул, Пепе, Тошић, Адријано - Хатчинсон, Озјакуп - Кварежма, Талиска, Бабел - Тосун.

Повреде: -.
Суспензије: -.

Порто (4-5-1): Са - Рикардо, Фелипе, Маркано, Тељес - Корона, Ерера, Данило, Браими, Андре Андре - Абубакар.

Повреде: Соареш, Отавијо, Марега.
Суспензије: -.

МОНАКО - ЛАЈПЦИГ, 20.45

Потенцијални састави

Монако (4-2-3-1): Субашић - Туре, Глик, Жемерсон, Жорж - Тијелеманс, Фабињо - Лопес, Мутињо, Балде - Фалкао.

Повреде: Лемар, Сидибе.
Суспензије: -.

Лајпциг (4-3-3): Гулаши - Бернардо, Орбан, Упамекано, Халштенберг - Кампл, Кеита, Деме - Сабицер, Вернер, Огустан.

Повреде: Илсанкер.
Суспензије: -.

ГРУПА Х

АПОЕЛ НИКОЗИЈА - РЕАЛ МАДРИД, 20.45

Потенцијални састави

Апоел (4-2-3-1): Перез - Вурос, Карлао, Руеда, Лаго - Мораиш, Винисијус - Заид, Ебецилио, Алонефтис - Поте.

Повреде: Миланов, Вотерман.
Суспензије: -.

Реал Мадрид (4-4-2): Касиља - Начо, Варан, Ваљехо, Марсело - Крос, Каземиро, Модрић, Иско - Бензема, Роналдо.

Повреде: Рамос, Бејл, Навас, Ковачић.
Суспензије: -.

ДОРТМУНД - ТОТЕНХЕМ

Потенцијални састави

Дортмунд (4-3-3): Бурки - Тољан, Бартра, Загаду, Гереиро - Геце, Вајгл, Дауд - Јармоленко, Обамејан - Филип.

Повреде: Пишчек, Дурм, Доре, Ишак.
Суспензије: -.

Тотенхем (3-4-2-1): Лорис - Санчез, Дајер, Фертонген - Орије, Дембеле, Винкс, Дејвис - Сон, Ериксен - Љоренте.

Повреде: Вањама, Алдервеирелд.
Суспензије: -.

Лига шампиона – пето коло:

Група Е:
18.00 Спартак – Марибор
20.45 Севиља – Ливерпул

Табела:
1. Ливерпул 2 2 0 13:3 8
2. Севиља 2 1 1 8:8 7
3. Спартак 1 2 1 8:5 5
4. Марибор 0 1 3 1:14 1

Група Ф:
20.45 Манчестер Сити – Фејенорд
20.45 Наполи – Шахтјор

Табела:
1. Манчестер Сити 4 0 0 12:3 12
2. Шахтјор 3 0 1 7:5 9
3. Наполи 1 0 3 7:9 3
4. Фејенорд 0 0 4 3:12 0

Група Г:
18.00 Бешикташ – Порто
20.45 Монако – РБ Лајпциг

Табела:
1. Бешикташ 3 1 0 6:3 10
2. Порто 2 0 2 9:7 6
3. РБ Лајпциг 1 1 2 5:8 4
4. Монако 0 2 2 3:7 2

Група Х:
20.45 АПОЕЛ – Реал Мадрид
20.45 Борусија – Тотенхем

Табела:
1. Тотенхем 3 1 0 10:3 10
2. Реал Мадрид 2 1 1 8:5 7
3. Борусија 0 2 2 4:8 2
4. АПОЕЛ 0 2 2 2:8 2

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар