LŠ: Šahtjor i Bešiktaš bod od sna, Liverpul kod Sevilje!

Ekipama Šahtjora i Bešiktaša potreban je samo jedan bod protiv Napolija, odnosno Porta kako bi kolo pre kraja obezbedili plasman u osminu finala Lige šampiona.  LŠ - sve što treba da znate: Kalkulacije, potencijalni sastavi, suspenzije, povrede, tabele. . .  Počinju raspleti u elitnom takmičenju, vreme je da vidimo šta kome treba u završna dva kola, ali i da vas uputimo na sve detalje na koje treba da obratite pažnju.

Fudbal 21.11.2017 | 15:00
LŠ: Šahtjor i Bešiktaš bod od sna, Liverpul kod Sevilje!
Ukrajinci imaju težak zadatak u Napulju protiv jednog od najefikasnijih timova Evrope, ali na gostovanje putuju sa dozom rasterećenosti jer imaju čak šest bodova više i trijumf u prvom međusobnom duelu 2:1.

Napoli Nikole Maksimovića je pred imperativom pobede ako želi da zadrži šanse za prolaz dalje, a za to je napravio dobru uvertiru pobedom nad Milanom (2:1) u Seriji A.

Jedno je sigurno, na krcatom i vrućem San Paolu Napolitanci su protiv skoro svih ekipa iz Evrope favoriti, a posebno protiv Šahtjora.

U drugom meču F grupe, Mančester Siti u sjajnoj formi "odrađuje" posao protiv totalnog autsajdera Fejenorda.

Odlični Bešiktaš, čiji je član srpski reprezentativac Duško Tošić, pred svojim navijačima u bučnom Istanbulu ima priliku da proslavi prolaz dalje u duelu sa Portom.

Turski šampion ima velikih deset bodova i sa remijem ne mora ni da se osvrće na sudar Monaka i Lajpciga u Monte Karlu u G grupi.

Prvak Evrope Real ide na Kipar da osveži sećanja Kipranima na najveći uspeh u istoriji kluba kada su se dva tima sudarila u četvrtfinalu Lige šampiona pre pet i po godina.

Jasno je da Real ima 'meč loptu' za prolaz, a Borusija da bar bodom protiv Totenhema napravi razmak od APOEL za nastavak međunarodne scene.

Najzanimljivija situacija je u E grupi, gde samo tri boda deli prvoplasirani Liverpul od trećeg Spartaka iz Moskve.

Direktan sudar u Andaluziji izmedju Sevilje i Liverpula mogao bi da u mnogome otkloni neke stvari. Engleski klub bi sa pobedom prošao dalje, čemu se nada i Spartak jer u tom slučaju može do drugog mesta ukoliko slavi u Moskvi nad Mariborom.

Utakmice Spartak – Maribor i Bešiktaš – Porto igraju se od 18 časova, a preostalih šest od 20.45.

Ulazimo u samu završnicu grupne faze Lige šampiona, a utakmice petog i šestog kola razdvojiće putnike za četvrtfinale od klubova dostojnih Lige Evrope i onih za koje će evropski put biti završen.

Na večerašnjem programu su utakmice Grupa E, F, G i H, gde bi nekoliko jakih imena moglo da ostane čak i bez evropskog proleća, dok pojedine gotovo sigurno čeka selidba u drugorazredno klupsko takmičenje. 

Dovoljno je samo podsetiti da se fudbaleri Napolija suočavaju sa mogućnošću eliminacije, a direktan okršaj sa Šahtjorom podno Vezuva odlučiće njihovu sudbinu. Da bi ostali u životu Napolitanci moraju da pobede tako da do kraja grupne faze ostanu bar u nivou Šahtjorove gol-razlike. Naravno, pod pretpostavkom da pobede i u poslednjem kolu, a ukrajinski šampion doživi poraz. Šahtjoru je za prolaz dovoljno da izbegne poraz u Napulju, ili da do kraja zadrži bolju gol-razliku od tima Mauricija Sarija. Šahtjor je minulog vikenda kao domaćin pretrpeo šokantan poraz od Aleksandrije (1:2), iako jeVolodimir Šaran na teren izveo praktično najjači sastav. Napoli je pokazao nadmoć protiv Milana, ali je u finišu Sari čak počeo da „žvaće“ nezapaljenu cigaretu, pošto su njegovi puleni uspeli čak da se uspavaju i dozvole Rosonerima da se razigraju, čak i da postignu gol. 

Mančester Siti će zacementirati prvo mesto na tabeli ukoliko pobedi, a Šahtjor ne. Kaznenoj ekspediciji Pepa Gvardiole bi teoretski bio dovoljan i remi, ako Šahtjor bude poražen na San Paolu. Brojni ostrvski mediji najavljuju da će Gvardiola promešati karte, ali kakav god tim izveo na teren, Fajenordu se crno piše večeras. 

Fajenord ima tek mršave šanse da se dokopa treće pozicije na tabeli, ali za to je potrebno da uzme bar četiri boda u poslednja dva kola, pod uslovom da Napoli bude poražen u oba meča.

Prava ludnica očekuje se i u Grupi G gde je Monako na začelju, ali i dalje ima teoretsku šansu da bude na drugoj poziciji. Kneževima je potreban trijumf nad Lajpcigom večeras, ali i da se nada pozitivnom ishod na Vodafon Areni, odnosno bar Portov remi. Taj remi doneće Bešiktašu sigurno prvo mesto na tabeli. U slučaju poraza, ekipa Leonarda Žardima ostaće zakucana na dnu. Ako Porto savlada Bešiktaš oba tima obezbediće prolaz, ali pod uslovom da Lajpcig ne pobedi Monako.

Monako je posle manje krize uspeo da veže dve pobede na svom terenu, čak nije primio ni gol, iako je postigao čak osam u to vreme! Lajpcig je u dosadašnja dva gostovanja u Ligi šampiona pretrpeo poraze sa po dva gola razlike. Bešiktaš je slavio sa 2:0, a Porto sa 3:1. 

Ništa manje uzbuđenja neće biti ni u Grupi H. Dortmundu ozbiljno gori pod nogama, a u ovom trenutku mu nije siguran ni odlazak u Ligu Evrope. Milioneri se nalaze pred pakleno teškim zadatkom. Proleće u Ligi šampiona ozbiljno visi u vazduhu, a Dortmundu je za to potrebno čudo - obe pobede u završna dva kola, uz isto toliko Realovih poraza! Kad već pominjemo aktuelnog šampiona Evrope, pobeda na Kipru doneće siguran prolaz, a u suštini bi bio dovoljan i remi, ukoliko Dortmund ne savlada Totenhem.

Kako stvari stoje, ukoliko ne bude ostvario pozitivan rezultat Peter Boš mogao bi polako da počne da pakuje kofere, jer je Žuti zid izgubio strpljenje, a poraz od Štutgarta dodatno je pojačao izliv negativnih emocija. Ako Totenhem uspe da izvuče pouke iz poraza od Arsenala, mogao bi da potpiše Bošov otkaz koliko večeras. Sve izgledniji izostanak Harija Kejna staviće Pevce na ozbiljan test.  Utakmice u kojima najbolji strelac tima iz Severnog Londona nije igrao bile su prilično teške, zbog čega Fernando Ljorenteima još veći pritisak na svojim leđima. Real se nije proslavio u derbiju sa Atletikom, a povreda kapitena Serhija Ramosa dodatno je uzdrmala Kraljevski klub. 

U Grupi E Spartak, Sevilja i Liverpul vodiće borbe do poslednjeg sudijskog zvižduka, jer su svi u igri za sam vrh. Ali situacija je prilično jasna. Liverpul ide dalje sa pobedom u Sevilji, a čak je i remi u igri ako Spartak izgubi od Maribora. Što je, realno, teško za očekivati. Baš kao i Liverpulu, Sevilji trijumf garantuje siguran prolaz. Spartak definitivno ne može da bude eliminisan iz evropskih takmičenja, samo je pitanje da li će dalje kroz Ligu šampiona ili Ligu Evrope. Remi donosi sigurno treće mesto, a pobeda ozbiljne šanse za evroproleće u elitnom takmičenju...

GRUPA E

SPARTAK MOSKVA - MARIBOR, 20.45

Potencijalni sastavi

Spartak Moskva (4-4-2): Selihov - Zobnin, Taski, Boketi, Kombarov - Melgareho, Fernando, Glušakov, Promes - Adrijano, Ze Luis.

Povrede: Rebrov, Tigijev, Timofejev, Ananidze.
Suspenzije: -.

Maribor (4-2-3-1): Handanović - Milec, Bilong, Šuler, Viler - Kaba, Vrhovec - Bajde, Ahmedi, Bohar - Tavares.

Povrede: Zahovič, Rajčevič, Ajnbrom, Šme.
Suspenzije: -.

SEVILJA - LIVERPUL, 20.45

Potencijalni sastavi

Sevilja (4-2-3-1): Riko - Merkado, Kjer, Legle, Eskudero - N'Zonzi, Pizaro - Korea, Banega, Sarabija - Ben Jeder.

Povrede: Kariko, Montoja, Pareha.
Suspenzije: -.

Liverpul (4-4-2): Minjole - Aleksander Arnold, Lovren, Klavan, Moreno - Mane, Vajnaldum, Henderson, Kutinjo - Firmino, Salah.

Povrede: Klajn.
Suspenzije: -.

GRUPA F

MANČESTER SITI - FAJENORD, 20.45

Potencijalni sastavi

Mančester  Siti (4-3-3): Bravo - Danilo, Mangala, Otamendi, Delf - Gundogan, Ture, Foden - Bernardo Silva, Aguero, Sterling.

Povrede: Stouns, Mendi.
Suspenzije: -.

Fajenord (4-3-3): Džouns - Njivkop, Tapija, Sen Žost, Haps - Amrabat, Vilena, Tornstra - Bergui, Jorgensen, Boetijus.

Povrede: Van der Hejden, Botegin.
Suspenzije: El Ahmadi.

NAPOLI - ŠAHTJOR, 20.45

Potencijalni sastavi

Napoli (4-3-3): Reina - Mađo, Kirikeš, Albiol, Hisaj - Zjelinski, Dijavara, Hamšik - Kaljehon, Mertens, Insinje.

Povrede: Milik, Gulam.
Suspenzije: Kulibali.

Šahtjor (4-5-1): Pjatov - Butko, Ordec, Rakitski, Ismaili - Stepanenko, Fred, Tajson, Marlos, Bernard - Fereira.

Povrede: Krivcov, Mališev.
Suspenzije: Srna.

GRUPA G

BEŠIKTAŠ - PORTO, 18,00

Potencijalni sastavi

Bešiktaš (4-2-3-1): Fabri - Gonul, Pepe, Tošić, Adrijano - Hatčinson, Ozjakup - Kvarežma, Taliska, Babel - Tosun.

Povrede: -.
Suspenzije: -.

Porto (4-5-1): Sa - Rikardo, Felipe, Markano, Teljes - Korona, Erera, Danilo, Braimi, Andre Andre - Abubakar.

Povrede: Soareš, Otavijo, Marega.
Suspenzije: -.

MONAKO - LAJPCIG, 20.45

Potencijalni sastavi

Monako (4-2-3-1): Subašić - Ture, Glik, Žemerson, Žorž - Tijelemans, Fabinjo - Lopes, Mutinjo, Balde - Falkao.

Povrede: Lemar, Sidibe.
Suspenzije: -.

Lajpcig (4-3-3): Gulaši - Bernardo, Orban, Upamekano, Halštenberg - Kampl, Keita, Deme - Sabicer, Verner, Ogustan.

Povrede: Ilsanker.
Suspenzije: -.

GRUPA H

APOEL NIKOZIJA - REAL MADRID, 20.45

Potencijalni sastavi

Apoel (4-2-3-1): Perez - Vuros, Karlao, Rueda, Lago - Moraiš, Vinisijus - Zaid, Ebecilio, Aloneftis - Pote.

Povrede: Milanov, Voterman.
Suspenzije: -.

Real Madrid (4-4-2): Kasilja - Načo, Varan, Valjeho, Marselo - Kros, Kazemiro, Modrić, Isko - Benzema, Ronaldo.

Povrede: Ramos, Bejl, Navas, Kovačić.
Suspenzije: -.

DORTMUND - TOTENHEM

Potencijalni sastavi

Dortmund (4-3-3): Burki - Toljan, Bartra, Zagadu, Gereiro - Gece, Vajgl, Daud - Jarmolenko, Obamejan - Filip.

Povrede: Pišček, Durm, Dore, Išak.
Suspenzije: -.

Totenhem (3-4-2-1): Loris - Sančez, Dajer, Fertongen - Orije, Dembele, Vinks, Dejvis - Son, Eriksen - Ljorente.

Povrede: Vanjama, Alderveireld.
Suspenzije: -.

Liga šampiona – peto kolo:

Grupa E:
18.00 Spartak – Maribor
20.45 Sevilja – Liverpul

Tabela:
1. Liverpul 2 2 0 13:3 8
2. Sevilja 2 1 1 8:8 7
3. Spartak 1 2 1 8:5 5
4. Maribor 0 1 3 1:14 1

Grupa F:
20.45 Mančester Siti – Fejenord
20.45 Napoli – Šahtjor

Tabela:
1. Mančester Siti 4 0 0 12:3 12
2. Šahtjor 3 0 1 7:5 9
3. Napoli 1 0 3 7:9 3
4. Fejenord 0 0 4 3:12 0

Grupa G:
18.00 Bešiktaš – Porto
20.45 Monako – RB Lajpcig

Tabela:
1. Bešiktaš 3 1 0 6:3 10
2. Porto 2 0 2 9:7 6
3. RB Lajpcig 1 1 2 5:8 4
4. Monako 0 2 2 3:7 2

Grupa H:
20.45 APOEL – Real Madrid
20.45 Borusija – Totenhem

Tabela:
1. Totenhem 3 1 0 10:3 10
2. Real Madrid 2 1 1 8:5 7
3. Borusija 0 2 2 4:8 2
4. APOEL 0 2 2 2:8 2

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar