Отворена врата ЕУ за земље Балкана

Замјеник предсједавајуће Представничког дома парламента БиХ Младен Босић оцијенио је као позитивне напоре предсједника Европске комисије Жан-Клода Јункера и високе представнице ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Федерике Могерини и њихове посљедње изјаве које први пут дају одређене датуме и иду у прилог даљег ширења ЕУ на земље западног Балкана.  Босић је рекао да га радује што су врата ЕУ поново отворена и да сматра да ће овакав приступ подстаћи БиХ и земље у окружењу на својеврсну трку ка ЕУ.

Босна и Херцеговина 21.11.2017 | 12:13
Отворена врата ЕУ за земље Балкана
Босић у склопу парламентарне делегације БиХ, коју предводи предсједавајућа Борјана Кришто учествује на дводневном Округлом столу на високом нивоу о процесу европских интеграција Западног Балкана из регионалне перспективе, који се одржава у Бриселу.

Поред делегације БиХ, на округлом столу учествују и чланови Европског парламента (ЕП), чланови парламената предприступних земаља и чланови парламената држава чланица Европске уније.

Дводневни догађај организује Координацијска група за подршку демократији и изборима (ДЕГ), у сарадњи са Комитетом за спољне послове, Поткомитетом за људска права и делегацијама ЕП за односе са земљама Западног Балкана.

Првог дана на округлом столу расправљало се о Реформској агенди и њеном провођењу, приликом чега су размијењена мишљења са сталним извјестиоцима и извјестиоцима у сјени за Комитет за спољне послове ЕП, те са предсједавајућим делегација у Заједничким парламентарним комитетима за односе са земљама проширења.

Том приликом, изражено је жаљење због нефункционисања Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање између ПСБиХ и ЕП и наглашено да је изгубљено доста времена због ове чињенице.

Такође, је истакнуто да су мир, стабилност  и економска одрживост нужни за земље Западног Балкана, те да су ЕУ и наведене земље овисне једне о другима.

Предсједавајућа Представничког дома ПСБиХ Борјана Кришто изнијела је хронологију досадашњег европског пута БиХ и утврдила да БиХ има јединствен став око чланства у ЕУ. У свом излагању она је је рекла да су популизам и демагогија узроковани преурањеном изборном кампањом, те да су недостатак повјерења и политичке воље узрок тренутном застоју и немогућности политичког договора око битних питања.

И оовм приликом је поновила да је измјена Изборног закона БиХ предуслов рјешења свих других проблема, као и да ће и даље чинити све да се направи позитиван искорак ка чланству БиХ у ЕУ.

Замјеник предсједавајуће Представнићког дома ПСБиХ Шефик Џаферовић  похвалио је организацију скупа који, како је рекао, даје додатни импулс придруживању Западног Балкана Европској унији. Он је указао на  важност достизања европских стандарда и нагласио значај даље посвећености европских институција интеграцијама БиХ.

Учесници су првог дана округолог стола расправљали и о улози парламената у оснаживању цивилног друштва/унапређењу доброг управљања, владавине права и недискриминације, саопштено је из ПСБИХ.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Видовити Љубинко

21.11.2017 13:20

До 2025 коме је до ЕУ це сам тамо отици, а коме није или не мозе због здравствених разлога или старости остаце овдје. За 20 година це нас на попису бити једва 500 хиљада и то углавном стараца. Неколико породица које су одговорне за наведено стање це зивјети у благостању и великом богатству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Делта

21.11.2017 16:17

Неки су се добро увалили и примају масне плате по 7000КМ. Масала

ОДГОВОРИТЕ