Otvorena vrata EU za zemlje Balkana

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić ocijenio je kao pozitivne napore predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera i visoke predstavnice EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federike Mogerini i njihove posljednje izjave koje prvi put daju određene datume i idu u prilog daljeg širenja EU na zemlje zapadnog Balkana.  Bosić je rekao da ga raduje što su vrata EU ponovo otvorena i da smatra da će ovakav pristup podstaći BiH i zemlje u okruženju na svojevrsnu trku ka EU.

Bosna i Hercegovina 21.11.2017 | 12:13
Otvorena vrata EU za zemlje Balkana
Bosić u sklopu parlamentarne delegacije BiH, koju predvodi predsjedavajuća Borjana Krišto učestvuje na dvodnevnom Okruglom stolu na visokom nivou o procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana iz regionalne perspektive, koji se održava u Briselu.

Pored delegacije BiH, na okruglom stolu učestvuju i članovi Evropskog parlamenta (EP), članovi parlamenata predpristupnih zemalja i članovi parlamenata država članica Evropske unije.

Dvodnevni događaj organizuje Koordinacijska grupa za podršku demokratiji i izborima (DEG), u saradnji sa Komitetom za spoljne poslove, Potkomitetom za ljudska prava i delegacijama EP za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana.

Prvog dana na okruglom stolu raspravljalo se o Reformskoj agendi i njenom provođenju, prilikom čega su razmijenjena mišljenja sa stalnim izvjestiocima i izvjestiocima u sjeni za Komitet za spoljne poslove EP, te sa predsjedavajućim delegacija u Zajedničkim parlamentarnim komitetima za odnose sa zemljama proširenja.

Tom prilikom, izraženo je žaljenje zbog nefunkcionisanja Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između PSBiH i EP i naglašeno da je izgubljeno dosta vremena zbog ove činjenice.

Takođe, je istaknuto da su mir, stabilnost  i ekonomska održivost nužni za zemlje Zapadnog Balkana, te da su EU i navedene zemlje ovisne jedne o drugima.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto iznijela je hronologiju dosadašnjeg evropskog puta BiH i utvrdila da BiH ima jedinstven stav oko članstva u EU. U svom izlaganju ona je je rekla da su populizam i demagogija uzrokovani preuranjenom izbornom kampanjom, te da su nedostatak povjerenja i političke volje uzrok trenutnom zastoju i nemogućnosti političkog dogovora oko bitnih pitanja.

I oovm prilikom je ponovila da je izmjena Izbornog zakona BiH preduslov rješenja svih drugih problema, kao i da će i dalje činiti sve da se napravi pozitivan iskorak ka članstvu BiH u EU.

Zamjenik predsjedavajuće Predstavnićkog doma PSBiH Šefik Džaferović  pohvalio je organizaciju skupa koji, kako je rekao, daje dodatni impuls pridruživanju Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. On je ukazao na  važnost dostizanja evropskih standarda i naglasio značaj dalje posvećenosti evropskih institucija integracijama BiH.

Učesnici su prvog dana okrugolog stola raspravljali i o ulozi parlamenata u osnaživanju civilnog društva/unapređenju dobrog upravljanja, vladavine prava i nediskriminacije, saopšteno je iz PSBIH.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Vidoviti Ljubinko

21.11.2017 13:20

Do 2025 kome je do EU ce sam tamo otici, a kome nije ili ne moze zbog zdravstvenih razloga ili starosti ostace ovdje. Za 20 godina ce nas na popisu biti jedva 500 hiljada i to uglavnom staraca. Nekoliko porodica koje su odgovorne za navedeno stanje ce zivjeti u blagostanju i velikom bogatstvu.

ODGOVORITE
Name

Delta

21.11.2017 16:17

Neki su se dobro uvalili i primaju masne plate po 7000KM. Masala

ODGOVORITE