За живот на селу нуде новац

Становници швајцарског села Албинена, у кантону Валаи, за десет дана ће одлучити о новој политици којом ће странцима спремним да дођу живјети бар десет година у село понудити новац, око 70 хиљада швајцарских франака за четверочлану породицу.

Свијет 21.11.2017 | 07:31
За живот на селу нуде новац
Мало село у којем тренутно живи 240 становника, једно је од многих у Швајцарској које посљедњих година доживљава велико исељавање становника.

Иако у селу постоје бројне викендице, становници, поготово млађе породице, одлазе из села. Само у посљедњој години, село су напустиле три породице с осморо дјеце па је локална власт била присиљена да затвори сеоску школу.

Становници села захтјевају од локалних власти да учине нешто како би се у село вратио живот и како би се обезбједила будућност и опстанак села.

План локалног вијећа је да породицама или појединцима, странцима, који се одлуче на куповину или изградњу куће у Албинену, под одређеним условима, поклоне по 25 хиљада франака (близу 21.500 еура) за сваку одраслу особу у породици и додатних 10 хиљада франака по дјетету.

Четверочлана породица, према том приједлогу, добила би бонус у вриједности од 70 хиљада швајцарских франака. Али, постоје и услове које је потребно испунити. Одрасле особе морају бити млађе од 45 година и пристати на живот у селу у трајању од најмање 10 година. У куповину или изградњу куће треба уложити најмање 200 хиљада франака и некретнина мора бити стални дом, а не викендица.  

Новац од локалних власти добијају неповратно, осим у случају ако неко одлучи да напусти село прије истека рока од десет година.   Локалне власти су увјерене да су ове мјере приступачне за све.  

"То је улагање у будућност села", пишу локалне новине. и додају да ће заједница профитирати од нових породица кроз порезе, уговоре о изградњи и куповини намирница и свега потребног у сеоској продавници, док ће се истовремено у село вратити живот.  

"У најбољем случају ће се поново отворити и школа у селу", додаје се у новинама.  

Албинен је село које се налази на 1.300 метара надморске висине, с погледом у долину Роне. Село се поноси чистим планинским ваздухом и с пуно сунчаних дана годишње. На само шест километара налази се термално одмаралиште Лукербад.  

У селу нема пуно могућности за запошљавање, али први велики градови удаљени су на само пола сата вожње.

(Н1/Фонет)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Xx

21.11.2017 06:40

Тако и треба код нас за десет година живице се у селима која су близу града.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сад це наси

21.11.2017 06:48

Сад це наси видјети ста је паметно у ЕУ па це и они понудити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зииии

21.11.2017 11:05

Како да се пријавим да селим...

Name

Андјела

21.11.2017 12:35

И,ја се питам како да се пријавим,јос цист зрак.мени је града преко главе. мислим назват БН од којих је информација и добијена,а мозе се и преко нета. Ако ста ископам објавим,а тако и ви ако ста сазнате,јавите. Мозда будемо комсије :)