Za život na selu nude novac

Stanovnici švajcarskog sela Albinena, u kantonu Valai, za deset dana će odlučiti o novoj politici kojom će strancima spremnim da dođu živjeti bar deset godina u selo ponuditi novac, oko 70 hiljada švajcarskih franaka za četveročlanu porodicu.

Svijet 21.11.2017 | 07:31
Za život na selu nude novac
Malo selo u kojem trenutno živi 240 stanovnika, jedno je od mnogih u Švajcarskoj koje posljednjih godina doživljava veliko iseljavanje stanovnika.

Iako u selu postoje brojne vikendice, stanovnici, pogotovo mlađe porodice, odlaze iz sela. Samo u posljednjoj godini, selo su napustile tri porodice s osmoro djece pa je lokalna vlast bila prisiljena da zatvori seosku školu.

Stanovnici sela zahtjevaju od lokalnih vlasti da učine nešto kako bi se u selo vratio život i kako bi se obezbjedila budućnost i opstanak sela.

Plan lokalnog vijeća je da porodicama ili pojedincima, strancima, koji se odluče na kupovinu ili izgradnju kuće u Albinenu, pod određenim uslovima, poklone po 25 hiljada franaka (blizu 21.500 eura) za svaku odraslu osobu u porodici i dodatnih 10 hiljada franaka po djetetu.

Četveročlana porodica, prema tom prijedlogu, dobila bi bonus u vrijednosti od 70 hiljada švajcarskih franaka. Ali, postoje i uslove koje je potrebno ispuniti. Odrasle osobe moraju biti mlađe od 45 godina i pristati na život u selu u trajanju od najmanje 10 godina. U kupovinu ili izgradnju kuće treba uložiti najmanje 200 hiljada franaka i nekretnina mora biti stalni dom, a ne vikendica.  

Novac od lokalnih vlasti dobijaju nepovratno, osim u slučaju ako neko odluči da napusti selo prije isteka roka od deset godina.   Lokalne vlasti su uvjerene da su ove mjere pristupačne za sve.  

"To je ulaganje u budućnost sela", pišu lokalne novine. i dodaju da će zajednica profitirati od novih porodica kroz poreze, ugovore o izgradnji i kupovini namirnica i svega potrebnog u seoskoj prodavnici, dok će se istovremeno u selo vratiti život.  

"U najboljem slučaju će se ponovo otvoriti i škola u selu", dodaje se u novinama.  

Albinen je selo koje se nalazi na 1.300 metara nadmorske visine, s pogledom u dolinu Rone. Selo se ponosi čistim planinskim vazduhom i s puno sunčanih dana godišnje. Na samo šest kilometara nalazi se termalno odmaralište Lukerbad.  

U selu nema puno mogućnosti za zapošljavanje, ali prvi veliki gradovi udaljeni su na samo pola sata vožnje.

(N1/Fonet)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Xx

21.11.2017 07:40

Tako i treba kod nas za deset godina živice se u selima koja su blizu grada.

ODGOVORITE
Name

Sad ce nasi

21.11.2017 07:48

Sad ce nasi vidjeti sta je pametno u EU pa ce i oni ponuditi.

ODGOVORITE
Name

Ziiii

21.11.2017 12:05

Kako da se prijavim da selim...

Name

Andjela

21.11.2017 13:35

I,ja se pitam kako da se prijavim,jos cist zrak.meni je grada preko glave. mislim nazvat BN od kojih je informacija i dobijena,a moze se i preko neta. Ako sta iskopam objavim,a tako i vi ako sta saznate,javite. Mozda budemo komsije :)