Предсједник ФС Италије, ипак, поднио оставку!

Карло Тавекио није успео да одоли притиску јавности па је поднео оставку на место председника Фудбалског савеза Италије (ФИГЦ).  Италија слави, штеточина отишла из фудбала! Оздрављење може да почне. . . ! Следи опоравак. . .

Фудбал 21.11.2017 | 17:00
Предсједник ФС Италије, ипак, поднио оставку!
Тавекио је био на челу ФИГЦ од 2014. године, а оставку је поднео након историјског дебакла "Азура" који ће први пут после 60 година пропустити Светско првенство.

Он није желео да поднесе оставку након елиминације Италије од Шведске у баражу за Мундијал 2018, отпустио је тренера Ђанпјера Вентуру, али је неколико дана касније ипак морао да и сам оде.

"Одлазим јер нисам успео, извињавам се свим Италијанима. Сада је време да италијански фудбал почне нову еру, а ово није уобичајена промена функција", рекао је Тавекио, а преносе италијански медији.

Нема навода ко би могао да наследи Тавекија, док се за позицију селектора спекулише највише о Карлу Анчелотију, мада је своје услуге понудио и Клаудио Ранијери.

Најмораженији човек Италије је капитулирао! Карло Тавекио (74) данас по подне је под притиском навијача, медија, љубитеља фудбала и свих Италијана којима је стало до овог спорта, напокон поднео оставку. Италијански фудбал може да продише после одласка човека који му ништа добро није донео.

Тавекио је дошао на удар јавности после катастрофе која је задесила италијански фудбал у квалификацијама за Мундијал у Русији. Тражила се његова смена, али је он данима одолевао и покушавао да се сакрије иза смењеног селектора Вентуре на чијем доласку је инсистирао. Његова одговорност за посртање италијанског фудбала је огромна, али је покушавао да помоћу гласачке машинерије преживи у фотељи и довођењем новог селектора скрене пажњу са своје кривице. Ипак, притисак да оде је долазио са свих страна. Од легенди италијанског фудбала, уједињених медија, навијача, чак и из инсистутција као што су Министарство спорта и Олимпијски комитет.

Тавекио се надао да ће преживети данашњи састанак, али је схватио да се не вреди опирати, да ће притисак бити још већи и на крају је прочитао своју оставку на састанку ФС Италије.

Италијански фудбал се ослободио велике штеточине и може да почне са оздрављењем. Наравно, уколико за Тавекијом оду и неки који су га ту довели и подржавали. ФС Италије мора да направи корените промене, а са одласком Тавекија је учињен први корак. Легенде попут Малдинија, Дел Пјера или Пирла су тренутно незапослене. Време је за свежу крв.

Карло Тавекио је засео у фотељу првог човека италијанског фудбала 2014. године као кандидат Лацијевог газде Клаудија Лотита, за којег се касније причало да вуче конце из сенке и наређује Тавекију. Међутим, није само Лотито био у питању. Тавекија су тада подржали Галијани (Милан), Ањели (Јувентус), Презиоси (Ђенова), Перкаси (Аталанта)... И успели да га изгурају као победника у дуелу са легендарним Деметријом Албертинијем који је желео као свежа крв да унесе промене.

Тавекио је каријеру почео као банкар, а убрзо је ушао у политику и две деценије био градоначелник у родном месту. У фудбал је ушао пре 30 година и углавном се мотао по функцијама у аматерским лигама и организацијама. Никада није имао додира са озбиљним фудбалом и руковођењем, али је 2007. ипак успео да постане потпредседник ФС Италије. После одласка председника Абетеа 2014. године, Тавекио се коначно завалио у председничку фотељу.

За време његовог мандата, ништа добро није задесило италијански фудбал, али су се зато низали скандали због корупције, расизма, сексизма... У којима је обавезно било Тавекијовоиме. Што за њега није ништа непознато јер је од 1970. године чак пет пута осуђиван за различита кривична дела као што су фалсификовање, утаја пореза, подмићивање...

Ипак, испадање репрезентације у баражу за Мундијал је била кап која је прелила чашу на Апенинима и Тавекио је морао да оде. Последња нада му је била да на брзину доведе неко велико тренерско име уместо Вентуре и сакрије се иза њега, али су га редом одбијалиАнчелоти, Донадони, Конте и многи други тренери.

Одласком Тавекија се отворио простор за нова лица у италијанском фудбалу, а од њиховог избора зависи и долазак Карла Анчелотија који чека да види ко ће наследити Тавекија и да ли ће ствари суштински променити да би прихватио или одбио селекторски мандат. 

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар