Predsjednik FS Italije, ipak, podnio ostavku!

Karlo Tavekio nije uspeo da odoli pritisku javnosti pa je podneo ostavku na mesto predsednika Fudbalskog saveza Italije (FIGC).  Italija slavi, štetočina otišla iz fudbala! Ozdravljenje može da počne. . . ! Sledi oporavak. . .

Fudbal 21.11.2017 | 17:00
Predsjednik FS Italije, ipak, podnio ostavku!
Tavekio je bio na čelu FIGC od 2014. godine, a ostavku je podneo nakon istorijskog debakla "Azura" koji će prvi put posle 60 godina propustiti Svetsko prvenstvo.

On nije želeo da podnese ostavku nakon eliminacije Italije od Švedske u baražu za Mundijal 2018, otpustio je trenera Đanpjera Venturu, ali je nekoliko dana kasnije ipak morao da i sam ode.

"Odlazim jer nisam uspeo, izvinjavam se svim Italijanima. Sada je vreme da italijanski fudbal počne novu eru, a ovo nije uobičajena promena funkcija", rekao je Tavekio, a prenose italijanski mediji.

Nema navoda ko bi mogao da nasledi Tavekija, dok se za poziciju selektora spekuliše najviše o Karlu Ančelotiju, mada je svoje usluge ponudio i Klaudio Ranijeri.

Najmoraženiji čovek Italije je kapitulirao! Karlo Tavekio (74) danas po podne je pod pritiskom navijača, medija, ljubitelja fudbala i svih Italijana kojima je stalo do ovog sporta, napokon podneo ostavku. Italijanski fudbal može da prodiše posle odlaska čoveka koji mu ništa dobro nije doneo.

Tavekio je došao na udar javnosti posle katastrofe koja je zadesila italijanski fudbal u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji. Tražila se njegova smena, ali je on danima odolevao i pokušavao da se sakrije iza smenjenog selektora Venture na čijem dolasku je insistirao. Njegova odgovornost za posrtanje italijanskog fudbala je ogromna, ali je pokušavao da pomoću glasačke mašinerije preživi u fotelji i dovođenjem novog selektora skrene pažnju sa svoje krivice. Ipak, pritisak da ode je dolazio sa svih strana. Od legendi italijanskog fudbala, ujedinjenih medija, navijača, čak i iz insistutcija kao što su Ministarstvo sporta i Olimpijski komitet.

Tavekio se nadao da će preživeti današnji sastanak, ali je shvatio da se ne vredi opirati, da će pritisak biti još veći i na kraju je pročitao svoju ostavku na sastanku FS Italije.

Italijanski fudbal se oslobodio velike štetočine i može da počne sa ozdravljenjem. Naravno, ukoliko za Tavekijom odu i neki koji su ga tu doveli i podržavali. FS Italije mora da napravi korenite promene, a sa odlaskom Tavekija je učinjen prvi korak. Legende poput Maldinija, Del Pjera ili Pirla su trenutno nezaposlene. Vreme je za svežu krv.

Karlo Tavekio je zaseo u fotelju prvog čoveka italijanskog fudbala 2014. godine kao kandidat Lacijevog gazde Klaudija Lotita, za kojeg se kasnije pričalo da vuče konce iz senke i naređuje Tavekiju. Međutim, nije samo Lotito bio u pitanju. Tavekija su tada podržali Galijani (Milan), Anjeli (Juventus), Preziosi (Đenova), Perkasi (Atalanta)... I uspeli da ga izguraju kao pobednika u duelu sa legendarnim Demetrijom Albertinijem koji je želeo kao sveža krv da unese promene.

Tavekio je karijeru počeo kao bankar, a ubrzo je ušao u politiku i dve decenije bio gradonačelnik u rodnom mestu. U fudbal je ušao pre 30 godina i uglavnom se motao po funkcijama u amaterskim ligama i organizacijama. Nikada nije imao dodira sa ozbiljnim fudbalom i rukovođenjem, ali je 2007. ipak uspeo da postane potpredsednik FS Italije. Posle odlaska predsednika Abetea 2014. godine, Tavekio se konačno zavalio u predsedničku fotelju.

Za vreme njegovog mandata, ništa dobro nije zadesilo italijanski fudbal, ali su se zato nizali skandali zbog korupcije, rasizma, seksizma... U kojima je obavezno bilo Tavekijovoime. Što za njega nije ništa nepoznato jer je od 1970. godine čak pet puta osuđivan za različita krivična dela kao što su falsifikovanje, utaja poreza, podmićivanje...

Ipak, ispadanje reprezentacije u baražu za Mundijal je bila kap koja je prelila čašu na Apeninima i Tavekio je morao da ode. Poslednja nada mu je bila da na brzinu dovede neko veliko trenersko ime umesto Venture i sakrije se iza njega, ali su ga redom odbijaliAnčeloti, Donadoni, Konte i mnogi drugi treneri.

Odlaskom Tavekija se otvorio prostor za nova lica u italijanskom fudbalu, a od njihovog izbora zavisi i dolazak Karla Ančelotija koji čeka da vidi ko će naslediti Tavekija i da li će stvari suštinski promeniti da bi prihvatio ili odbio selektorski mandat. 

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar