Разорни потреси идуће године

Драматично упозорење научника забринуло је читав свијет, поготово што су последњих дана забиљележени јаки потреси широм планете.

Свијет 20.11.2017 | 14:32
Разорни потреси идуће године
Научници упозоравају да би неправилности у брзини Земљине ротације могле да узрокују серију разорних земљотреса широм планете, поготово у изразито настањеним тропским регијама.

Научници Роџер Билхам са Универзитетеа у Колораду и Ребека Бендик са Универзитета Монтана недавно су презентовали своју студију на годишњем сусрету Геолошког друштва Америке.

Они тврде да би минијатурне варијације у брзини ротације Земље, које ће променити дужину дана за отприлике једну милисекунду, могле да покрену масивне помаке енергије испод Земљине коре.

Њихова теорија каже да успоравање ротације изазива помаке у унутрашњем језгру земље које чини никад и да ти помаци истовремено утичу на спољње језгро на којој почивају тектонске плоче Земљине коре, преноси РТ.

Они истичу да је тај утицај већи на тектонским плочама које се налазе близу најнасељенијих подручја дуж Екватора, који је дом око милијарде људи на Земљи.

"Корелација између Земљине ротације и потреса је јака и сугерише да ће бити повећање броја јаких потреса током 2018. године. Велики потреси бележени су више од 100 година и дају нам добру базу података за проучавање", рекао је Билхам чија се студија бави потресима јачине 7 или више степена по Рихтеру од почетка 20. вијека до данас.

У том временском периоду Билхам и Бендик открили су пет периода значајно јаче сеизмичке активности, која се понавља отприлике сваке 32 године. Последње успоравање Земљине ротације, у том смислу, почело је прије четири године.

"У тим периодима било је 25 до 30 јаких потреса годишње. Остатак времена та бројка износи око 15 јаких потреса годишње. Ствар је једноставна - Земља нам нуди упозорење од будућих разорних потреса пет година унапријед", напомиње Билхам.

Ипак оно што додатно забрињава јесу предвиђања да ће ти потреси бити толико јаки, да ће нам земљотреси који су разрушили Хаити 2010. године и Фукусхиму 2011., бити "мачји кашаљ".

"Интерференције су јасне. Идуће године требало би да видимо значајан пораст у броју тешких потреса. Ове смо године били поштеђени. Досад смо имали око шест тешких потреса. Од следеће године лако би могло да се догоди да их буде 20 или више", истичу стручњаци.

(Ало)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Није Ни Цудо,

20.11.2017 14:09

какве лудорије изоде ,на земљи и под земљом "мамица земља се полако буди .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

20.11.2017 16:39

Јос није измисљено сокоцало које предвидја потресе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

21.11.2017 00:03

Одувјек све се зна и ниста се незна ха ха хааа...