Razorni potresi iduće godine

Dramatično upozorenje naučnika zabrinulo je čitav svijet, pogotovo što su poslednjih dana zabiljeleženi jaki potresi širom planete.

Svijet 20.11.2017 | 14:32
Razorni potresi iduće godine
Naučnici upozoravaju da bi nepravilnosti u brzini Zemljine rotacije mogle da uzrokuju seriju razornih zemljotresa širom planete, pogotovo u izrazito nastanjenim tropskim regijama.

Naučnici Rodžer Bilham sa Univerzitetea u Koloradu i Rebeka Bendik sa Univerziteta Montana nedavno su prezentovali svoju studiju na godišnjem susretu Geološkog društva Amerike.

Oni tvrde da bi minijaturne varijacije u brzini rotacije Zemlje, koje će promeniti dužinu dana za otprilike jednu milisekundu, mogle da pokrenu masivne pomake energije ispod Zemljine kore.

Njihova teorija kaže da usporavanje rotacije izaziva pomake u unutrašnjem jezgru zemlje koje čini nikad i da ti pomaci istovremeno utiču na spoljnje jezgro na kojoj počivaju tektonske ploče Zemljine kore, prenosi RT.

Oni ističu da je taj uticaj veći na tektonskim pločama koje se nalaze blizu najnaseljenijih područja duž Ekvatora, koji je dom oko milijarde ljudi na Zemlji.

"Korelacija između Zemljine rotacije i potresa je jaka i sugeriše da će biti povećanje broja jakih potresa tokom 2018. godine. Veliki potresi beleženi su više od 100 godina i daju nam dobru bazu podataka za proučavanje", rekao je Bilham čija se studija bavi potresima jačine 7 ili više stepena po Rihteru od početka 20. vijeka do danas.

U tom vremenskom periodu Bilham i Bendik otkrili su pet perioda značajno jače seizmičke aktivnosti, koja se ponavlja otprilike svake 32 godine. Poslednje usporavanje Zemljine rotacije, u tom smislu, počelo je prije četiri godine.

"U tim periodima bilo je 25 do 30 jakih potresa godišnje. Ostatak vremena ta brojka iznosi oko 15 jakih potresa godišnje. Stvar je jednostavna - Zemlja nam nudi upozorenje od budućih razornih potresa pet godina unaprijed", napominje Bilham.

Ipak ono što dodatno zabrinjava jesu predviđanja da će ti potresi biti toliko jaki, da će nam zemljotresi koji su razrušili Haiti 2010. godine i Fukushimu 2011., biti "mačji kašalj".

"Interferencije su jasne. Iduće godine trebalo bi da vidimo značajan porast u broju teških potresa. Ove smo godine bili pošteđeni. Dosad smo imali oko šest teških potresa. Od sledeće godine lako bi moglo da se dogodi da ih bude 20 ili više", ističu stručnjaci.

(Alo)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Nije Ni Cudo,

20.11.2017 14:09

kakve ludorije izode ,na zemlji i pod zemljom "mamica zemlja se polako budi .

ODGOVORITE
Name

Karadoz

20.11.2017 16:39

Jos nije izmisljeno sokocalo koje predvidja potrese...

ODGOVORITE
Name

Ja

21.11.2017 00:03

Oduvjek sve se zna i nista se nezna ha ha haaa...