Хаос у Сплиту - гдје ће Србија играти ЕП?!

Домаћин предстојећег Европског првенства у рукомету (12-28. јануар) Хрватска налази се у проблему.

Остали спортови 21.11.2017 | 14:30
Хаос у Сплиту - гдје ће Србија играти ЕП?!
Два месеца пре почетка турнира упитно је да ли ће Сплит бити један од домаћина такмичења, а у овом граду требало би да наступа Србија.

Европска рукометна федерација (ЕХФ) захтева од Рукометног савеза Хрватске (ХРС) да до 22. новембра достави коначан попис градова домаћина и потврду да све дворане испуњавају услове за ЕП, а док је у Загребу, Вараждину и Поречу све сређено, у Сплиту наводно није ни почела реализација пројекта.

Највећи проблем је наравно – новац. Спаладијум арена је као компанија у стечају, а сам објекат је тек повремено у функцији. Унутрашњост је очувана, али је добар део дворане и околине и даље велико градилиште на којем се годинама ништа не дешава. Тако је уместо да буде један од заштитних знакова Сплита, Спаладијум арена постала његово ругло и велики терет.

Град Сплит се обавезао да ће финансијски помоћи организацију ЕП, како би Спаладијум арена била спремна за мечеве групе коју ће отворити велики дерби између Хрватске и Србије, али је далеко од тога. Двонедељна организација ЕП (закуп дворане, грејање, одржавање, струја, вода, интернет, чишћење...) би требало да кошта 137.610 евра, уз додатне трошкове сређивања фасаде арене јер годинама се види армирани челик, као и најбитнија ставка коју захтева ЕХФ – унапређење семафора који тренутно не испуњава тражене стандарде.

Међутим, Сплит је понудио да плати 118.872 евра, па се организатор нашао у пат позицији због мање од 20.000 евра. Уколико домаћин у наредних 48 сати не пронађе решење, Сплит би могао да изгуби домаћинство ЕП, а Србија би у том случају могла да своје мечеве игра у Осијеку, који је 2009. био домаћин СП у новој дворани.

Осим Србије и Хрватске, у Групи А ће се такмичити још два скандинавска тима – Шведска и Исланд.

Распоред ЕП, Група А

И коло (12. јануар) Шведска – Исланд (18:15), Хрватска – Србија (20:30)
ИИ коло (14. јануар) Србија – Шведска (18:15), Исланд – Хрватска (20:30)
ИИИ коло (16. јануару) Србија – Исланд (18:15), Хрватска – Шведска (20:30)

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар