Haos u Splitu - gdje će Srbija igrati EP?!

Domaćin predstojećeg Evropskog prvenstva u rukometu (12-28. januar) Hrvatska nalazi se u problemu.

Ostali sportovi 21.11.2017 | 14:30
Haos u Splitu - gdje će Srbija igrati EP?!
Dva meseca pre početka turnira upitno je da li će Split biti jedan od domaćina takmičenja, a u ovom gradu trebalo bi da nastupa Srbija.

Evropska rukometna federacija (EHF) zahteva od Rukometnog saveza Hrvatske (HRS) da do 22. novembra dostavi konačan popis gradova domaćina i potvrdu da sve dvorane ispunjavaju uslove za EP, a dok je u Zagrebu, Varaždinu i Poreču sve sređeno, u Splitu navodno nije ni počela realizacija projekta.

Najveći problem je naravno – novac. Spaladijum arena je kao kompanija u stečaju, a sam objekat je tek povremeno u funkciji. Unutrašnjost je očuvana, ali je dobar deo dvorane i okoline i dalje veliko gradilište na kojem se godinama ništa ne dešava. Tako je umesto da bude jedan od zaštitnih znakova Splita, Spaladijum arena postala njegovo ruglo i veliki teret.

Grad Split se obavezao da će finansijski pomoći organizaciju EP, kako bi Spaladijum arena bila spremna za mečeve grupe koju će otvoriti veliki derbi između Hrvatske i Srbije, ali je daleko od toga. Dvonedeljna organizacija EP (zakup dvorane, grejanje, održavanje, struja, voda, internet, čišćenje...) bi trebalo da košta 137.610 evra, uz dodatne troškove sređivanja fasade arene jer godinama se vidi armirani čelik, kao i najbitnija stavka koju zahteva EHF – unapređenje semafora koji trenutno ne ispunjava tražene standarde.

Međutim, Split je ponudio da plati 118.872 evra, pa se organizator našao u pat poziciji zbog manje od 20.000 evra. Ukoliko domaćin u narednih 48 sati ne pronađe rešenje, Split bi mogao da izgubi domaćinstvo EP, a Srbija bi u tom slučaju mogla da svoje mečeve igra u Osijeku, koji je 2009. bio domaćin SP u novoj dvorani.

Osim Srbije i Hrvatske, u Grupi A će se takmičiti još dva skandinavska tima – Švedska i Island.

Raspored EP, Grupa A

I kolo (12. januar) Švedska – Island (18:15), Hrvatska – Srbija (20:30)
II kolo (14. januar) Srbija – Švedska (18:15), Island – Hrvatska (20:30)
III kolo (16. januaru) Srbija – Island (18:15), Hrvatska – Švedska (20:30)

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar