Седам деценија брака овог пара

Британска краљица Елизабета ИИ. и принц Пхилип данас славе своју платинасту годишњицу брака. Упркос томе што је троје од њихових четверо дјеце (Цхарлес, Анне и Андреw) прошло кроз разводе, краљевска заједница Елизабете и Пхилипа траје деценијама без икаквих јавних назнака брачних проблема.

Свијет 20.11.2017 | 12:24
Седам деценија брака овог пара
Сада припадају малој заједници брачних парова који је заједно провео 70 година.

Краљица Елизабета (91) и њезин 96-годишњи супруг прославиће платинасту годишњицу брака у породичном кругу у Wиндсорском дворцу. Јавних обиљежавања неће бити, осим што ће звона Wестминстерске опатије, у којој су се вјенчали 1947., у 14 сати звонити њима у част.

Након 70 година брака Елизабета и Пхилип имају четверо дјеце, осмеро унучади и петеро праунучади. Шесто је на путу јер у марту принц Wиллиам и Кате Миделетон очекују своје треће дијете.

Принц Пхилип, којем је задњих година нарушено здравље, у августу се повукао са свих јавних дужности и сада умировљеничке дане крати сликањем и читањем.

Краљица, пак, све више својих дужности препушта 69-годишњем принцу Цхарлесу, престолонасљеднику који најдуже чека свој ред на трон у британској историји.

Љубав на први поглед

Елизабети је било 13 када је упознала будућег супруга, тада маркантног, плавокосог 18-годишњег морнаричког официра.

Осам година касније, 20. новембра 1947., нација је славила вјенчање из бајке. У Wестминстерској опатији тадашња принцеза блистала је у хаљини од свиле с 10 хиљада бисера и бљештавих кристала.

У туробној британској послијератној свакодневници, "био је то дашак боје на тешком путу опоравка", рекао је тада Wинстон Цхурцхилл.

Због свјежих сјећања на рат и још увијек јаке одбојности према Нијемцима, неколико рођака принца Пхилипа, који потиче из данско-њемачке краљевске лозе Сцхлесwиг-Холстеин-Сондербург-Глüцксбург, укључујући и његове три сестре, није позвано на вјенчање.

Краљица мајка је прије вјенчања питала будућег зета хоће ли вољети њезину кћер.

"Вољети? Мислим да та ријеч не описује довољно оно што осјећам", одговорио је.

Безбрижан брак двоје младих трајао је пет година. Прерана смрт њезина оца, краља Георгеа ВИ., Елизабету је винуо на пријестоље, а Пхилипу прекинуо војну каријеру, неспојиву с улогом краљичина супруга.



Принц Пхилип, рођен на Крфу 1921. године, имао је краљевски 'педигре' и без Елизабете, његов дјед по оцу био је грчки, а по мајци дански краљ. Али се прије вјенчања морао одрећи свих титула и православне вјере како би постао британски држављанин. Усвојио је и мајчино презиме, Моунтбаттен.

Његова су дјеца, међутим, добила краљичино породично презиме, Wиндсор.

Елизабети је у 65-годишњој владавини, најдужој у британској историји, био трајни и чврсти ослонац.

Ту је безусловну подршку пратио и читав низ 'легендарних' Пхиллипових гафова, некад чак и с натрухама ксенофобије, које му је краљица редовито опраштала.

"Мислим да је толеранција онај суштински састојак било којег брака", рекао је Пхилип приликом прославе њихове златне годишњице, 1997. "Мислим да на мом примјеру можете видјети да краљица толеранције има у изобиљу".

Она је њега назвала својом "стијеном", а он једном рекао: "Мој први посао, други и задњи је да краљицу никада не изневјерим".

(Н1/Хина)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ап

20.11.2017 13:22

Што неће.Не радници тешки.Читава В.Британија ради да би они лежали и путовали по свијету.Какве користи од њих имају ? Само традиција и ништа више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цица

20.11.2017 20:48

Највеце зло на свјету.Све најгоре креце од њих.

Name

Бозо

21.11.2017 04:58

Сто би имали проблема кад он несмије да јој иста казе и све мора бити по њеноме, он је тамо само да неби избијо скандал да се разведу посто краљица онда губи право на краљевство.

ОДГОВОРИТЕ