Sedam decenija braka ovog para

Britanska kraljica Elizabeta II. i princ Philip danas slave svoju platinastu godišnjicu braka. Uprkos tome što je troje od njihovih četvero djece (Charles, Anne i Andrew) prošlo kroz razvode, kraljevska zajednica Elizabete i Philipa traje decenijama bez ikakvih javnih naznaka bračnih problema.

Svijet 20.11.2017 | 12:24
Sedam decenija braka ovog para
Sada pripadaju maloj zajednici bračnih parova koji je zajedno proveo 70 godina.

Kraljica Elizabeta (91) i njezin 96-godišnji suprug proslaviće platinastu godišnjicu braka u porodičnom krugu u Windsorskom dvorcu. Javnih obilježavanja neće biti, osim što će zvona Westminsterske opatije, u kojoj su se vjenčali 1947., u 14 sati zvoniti njima u čast.

Nakon 70 godina braka Elizabeta i Philip imaju četvero djece, osmero unučadi i petero praunučadi. Šesto je na putu jer u martu princ William i Kate Mideleton očekuju svoje treće dijete.

Princ Philip, kojem je zadnjih godina narušeno zdravlje, u avgustu se povukao sa svih javnih dužnosti i sada umirovljeničke dane krati slikanjem i čitanjem.

Kraljica, pak, sve više svojih dužnosti prepušta 69-godišnjem princu Charlesu, prestolonasljedniku koji najduže čeka svoj red na tron u britanskoj istoriji.

Ljubav na prvi pogled

Elizabeti je bilo 13 kada je upoznala budućeg supruga, tada markantnog, plavokosog 18-godišnjeg mornaričkog oficira.

Osam godina kasnije, 20. novembra 1947., nacija je slavila vjenčanje iz bajke. U Westminsterskoj opatiji tadašnja princeza blistala je u haljini od svile s 10 hiljada bisera i blještavih kristala.

U turobnoj britanskoj poslijeratnoj svakodnevnici, "bio je to dašak boje na teškom putu oporavka", rekao je tada Winston Churchill.

Zbog svježih sjećanja na rat i još uvijek jake odbojnosti prema Nijemcima, nekoliko rođaka princa Philipa, koji potiče iz dansko-njemačke kraljevske loze Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, uključujući i njegove tri sestre, nije pozvano na vjenčanje.

Kraljica majka je prije vjenčanja pitala budućeg zeta hoće li voljeti njezinu kćer.

"Voljeti? Mislim da ta riječ ne opisuje dovoljno ono što osjećam", odgovorio je.

Bezbrižan brak dvoje mladih trajao je pet godina. Prerana smrt njezina oca, kralja Georgea VI., Elizabetu je vinuo na prijestolje, a Philipu prekinuo vojnu karijeru, nespojivu s ulogom kraljičina supruga.



Princ Philip, rođen na Krfu 1921. godine, imao je kraljevski 'pedigre' i bez Elizabete, njegov djed po ocu bio je grčki, a po majci danski kralj. Ali se prije vjenčanja morao odreći svih titula i pravoslavne vjere kako bi postao britanski državljanin. Usvojio je i majčino prezime, Mountbatten.

Njegova su djeca, međutim, dobila kraljičino porodično prezime, Windsor.

Elizabeti je u 65-godišnjoj vladavini, najdužoj u britanskoj istoriji, bio trajni i čvrsti oslonac.

Tu je bezuslovnu podršku pratio i čitav niz 'legendarnih' Phillipovih gafova, nekad čak i s natruhama ksenofobije, koje mu je kraljica redovito opraštala.

"Mislim da je tolerancija onaj suštinski sastojak bilo kojeg braka", rekao je Philip prilikom proslave njihove zlatne godišnjice, 1997. "Mislim da na mom primjeru možete vidjeti da kraljica tolerancije ima u izobilju".

Ona je njega nazvala svojom "stijenom", a on jednom rekao: "Moj prvi posao, drugi i zadnji je da kraljicu nikada ne iznevjerim".

(N1/Hina)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ap

20.11.2017 13:22

Što neće.Ne radnici teški.Čitava V.Britanija radi da bi oni ležali i putovali po svijetu.Kakve koristi od njih imaju ? Samo tradicija i ništa više.

ODGOVORITE
Name

Cica

20.11.2017 20:48

Najvece zlo na svjetu.Sve najgore krece od njih.

Name

Bozo

21.11.2017 04:58

Sto bi imali problema kad on nesmije da joj ista kaze i sve mora biti po njenome, on je tamo samo da nebi izbijo skandal da se razvedu posto kraljica onda gubi pravo na kraljevstvo.

ODGOVORITE