Пропали разговори о коалицији

Њемачки канцелар Ангела Меркел изјавила је данас да су пропали напори да се формира нова тространачка владајућа коалиција, што највећу европску економску силу приближава новим изборима.

Свијет 20.11.2017 | 08:57
Пропали разговори о коалицији
Странка слободних демократа /ФДП/ неочекивано се повукла послије више од четири седмице преговора са Меркелиним конзервативним блоком и Странком зелених, указујући на непремостиве разлике.

Евро је ослабио на најнижи курс према јапанском јену у посљедња два мјесеца након што је лидер ФДП Кристијан Линднер рекао да се његова странка повлачи из разговора, пошто нема договора о кључним питањима.

Меркелова је рано јутрос изјавила да ће обављати функцију вршиоца дужности канцелара и да ће се консултовати са предсједником Франк-Валтером Штајнмајером о даљим корацима.

Она је оцијенила да је било могуће постићи договор.

"Ово је дан за дубоко преиспитивање о томе како се ићи даље у Њемачкој. Као канцелар, учинићу све да осигурам да се овом земљом добро управља у наредним тешким седмицама", рекла је Меркелова новинарима.

Она је у претходних 12 година током три канцеларска мандата била симбол стабилости и предводила је еврозону у вријеме рјешавања дужничке кризе.

Меркелова је дала допринос и компримисном споразуму ЕУ и Турске о заустављању мигрантског таласа према Европи.

Њена позиција ослабљена је на изборима у септембру, када су је гласачи казнили због отварања граница за мигранте 2015. године.

Она сада може да формира мањинску владу или ће предсједник државе расписати нове изборе.

Социјал-демократска странка, досадашњи коалициони партнер конзервативаца, одбацила је могућност поновног склапања оваквог савеза.

(Срна/Ројтерс)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Систем

20.11.2017 10:38

Кад би Њемачка остала без владе 5 година ниста се не би промијенило у економским смислу. Њемацак има закона и Ситем који не овосе о политицкој дјеловању..Мозда неких 2-3%

ОДГОВОРИТЕ