Propali razgovori o koaliciji

NJemački kancelar Angela Merkel izjavila je danas da su propali napori da se formira nova trostranačka vladajuća koalicija, što najveću evropsku ekonomsku silu približava novim izborima.

Svijet 20.11.2017 | 08:57
Propali razgovori o koaliciji
Stranka slobodnih demokrata /FDP/ neočekivano se povukla poslije više od četiri sedmice pregovora sa Merkelinim konzervativnim blokom i Strankom zelenih, ukazujući na nepremostive razlike.

Evro je oslabio na najniži kurs prema japanskom jenu u posljednja dva mjeseca nakon što je lider FDP Kristijan Lindner rekao da se njegova stranka povlači iz razgovora, pošto nema dogovora o ključnim pitanjima.

Merkelova je rano jutros izjavila da će obavljati funkciju vršioca dužnosti kancelara i da će se konsultovati sa predsjednikom Frank-Valterom Štajnmajerom o daljim koracima.

Ona je ocijenila da je bilo moguće postići dogovor.

"Ovo je dan za duboko preispitivanje o tome kako se ići dalje u NJemačkoj. Kao kancelar, učiniću sve da osiguram da se ovom zemljom dobro upravlja u narednim teškim sedmicama", rekla je Merkelova novinarima.

Ona je u prethodnih 12 godina tokom tri kancelarska mandata bila simbol stabilosti i predvodila je evrozonu u vrijeme rješavanja dužničke krize.

Merkelova je dala doprinos i komprimisnom sporazumu EU i Turske o zaustavljanju migrantskog talasa prema Evropi.

NJena pozicija oslabljena je na izborima u septembru, kada su je glasači kaznili zbog otvaranja granica za migrante 2015. godine.

Ona sada može da formira manjinsku vladu ili će predsjednik države raspisati nove izbore.

Socijal-demokratska stranka, dosadašnji koalicioni partner konzervativaca, odbacila je mogućnost ponovnog sklapanja ovakvog saveza.

(Srna/Rojters)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sistem

20.11.2017 10:38

Kad bi Njemačka ostala bez vlade 5 godina nista se ne bi promijenilo u ekonomskim smislu. Njemacak ima zakona i Sitem koji ne ovose o politickoj djelovanju..Mozda nekih 2-3%

ODGOVORITE