Ко чини елитни тим Владимира Путина?

Владимир Путин још увек није потврдио кандидтуру за председничке изборе у Русији почетком наредне године, али је један број јавних личности, спортиста и бизнисмена већ спеман да га подржи. Себе називају "Путинов тим", а медији су додали и "елитни", првенствено, јер је реч о милионерима, па чак и милијардерима. Занимљиво је да већина њих своје богатство није стицала у родној Русији, нити тамо живи.

Свијет 20.11.2017 | 07:35
Ко чини елитни тим Владимира Путина?
Кремљ, према званичним наводима, није иницирао оснивање тима, али га јесте поздравио, док је опозиција бурно реаговала. Главни руски опозиционар Алексеј Наваљни је рекао чак да је "Путинов тим" постао симбол "колонијалне власти" и критиковао оне који су део тима да живе у иностранству, а Русији "намец́у Путина". Опозиционар је чак направио и истрагу и обнародовао имовинско стање спортиста из "Путиновог тима", објавио је фотографије њихових станова и вила, као и њихову вредност.

Са друге стране, тим се шири, и према тврдњама медија, "покрету се из дана у дан прикључује све вец́и број успешних људи".

Ко је део Путиновог тима?

Александар Овечкин

Идеја за оснивање Путиновог тима потекла је од хокејаша Александра Овечкина, капитена америчког тима "Вашингтон капиталсима". Овечкин ватрено подржава руског председника, а своје истомишљенике позива да се уједине како би свима показали "снажну и уједињену Русију", наводећи да је понос бити део таквог тима.



Ипак, Овечкин не живи у Русији. Готово све време Путинове владавине провео је у Америци, тачније последњих 12 година, иако је хокеј популаран спорт и у његовој родној земљи. Разлог је наравно, финансијске природе.

У јануару 2008. потписао је 13-годишњи уговор са "Капиталсима" вредан 124.000.000 долара, што је најбогатији уговор у историји НХЛ-а (америчка Национална хокејашка лига). Током нешто више од деценије играња хокеја у САД, Овечкин је зарадио вилу од 1,6 милиона долара, који је потом продао и купио већу за четири милиона долара, а недавно се частио и станом у Мајамију вредним два милиона долара.

Иља Коваљчук

Овечкинов колега Иља Коваљчук, такође је јавно подржавао Путина, иако је срећу и успех тражио далеко од Русије. Највећи део каријере провео је у Америци где је играо у Њу Џерзију и Атланти, одакле је из своје луксузне виле и 2000. године позивао да се гласа за Путина.

Вратио се из америчке НХЛ у Русију 2013. године и потписао за свој бивши клуб СКА Санкт Петербург уговор на четири године. Занимљиво је да је председник СКА бизнисмен Генадиј Тимченко, близак Путинов пријатељ, један од богатијих тајкуна и особа која се већ неко време налази на црној листи Сједињених Америчких Држава. Наравно, и он је део "Путиновог тима". Тимоченко је иначе и почасни конзул Србије у Санкт Петербургу.



Буре је годинама играо у Америци, чак је имао и америчко држављанство, којег се одрекао по повратку у Русију. Ипак, није се одрекао некретнина ни бизниса који тамо има, па је тако власник луксузног стана у Мајамију, који је 2007. године купио за 3,6 милиона долара, а у Напи му и даље живи брат који се тамо бави производњом вина. Буреов отац такође живи у САД, али је званично држављанин Канаде.

Јевгениј Малкин

Последњи у низу хокејаша који се продружио Путиновом тиму је Јевгениј Малкин, који од 2006. године игра у Питсбургу у Америци. Само три године играо је у Русији, након чега је отишао у САД, где је према писању "Форбса" у сезони 2015-2016 био седми најплаћенији играч лиге са платом већом од 9.5 милиона долара.



Ирина Винер

Бивша гимнастичарка Ирина Винер такође подржава Путина. Она је супруга бизнисмена Алишера Усманова, за којег се верује да је зарадио милијарде током периода Путинове владавине. Велики део новца уложио је у луксузне некретнине у иностранству. Такође поседује приватан авион и јахту "Дилбар" вредну 600 милиона долара, али и дворац у југоисточној Енглеској.

Деп "Путиновог тима" је и легендарна Јелена Исинбајева.







(Блиц)




Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Цирцус Цолорадо

20.11.2017 06:50

Срамота нису објавили да и додик цини тај тим. Милијардер који не зиви у Русији а ипак га придрзава упс подрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Копирање

20.11.2017 10:11

У РС су копирали читав систем владања у Русији. Режим има сву власт и богаство наравно и они који подрзавају режим не остају без ничега. Путин је диктатор као и Додик.

ОДГОВОРИТЕ