Ko čini elitni tim Vladimira Putina?

Vladimir Putin još uvek nije potvrdio kandidturu za predsedničke izbore u Rusiji početkom naredne godine, ali je jedan broj javnih ličnosti, sportista i biznismena već speman da ga podrži. Sebe nazivaju "Putinov tim", a mediji su dodali i "elitni", prvenstveno, jer je reč o milionerima, pa čak i milijarderima. Zanimljivo je da većina njih svoje bogatstvo nije sticala u rodnoj Rusiji, niti tamo živi.

Svijet 20.11.2017 | 07:35
Ko čini elitni tim Vladimira Putina?
Kremlj, prema zvaničnim navodima, nije inicirao osnivanje tima, ali ga jeste pozdravio, dok je opozicija burno reagovala. Glavni ruski opozicionar Aleksej Navaljni je rekao čak da je "Putinov tim" postao simbol "kolonijalne vlasti" i kritikovao one koji su deo tima da žive u inostranstvu, a Rusiji "nameću Putina". Opozicionar je čak napravio i istragu i obnarodovao imovinsko stanje sportista iz "Putinovog tima", objavio je fotografije njihovih stanova i vila, kao i njihovu vrednost.

Sa druge strane, tim se širi, i prema tvrdnjama medija, "pokretu se iz dana u dan priključuje sve veći broj uspešnih ljudi".

Ko je deo Putinovog tima?

Aleksandar Ovečkin

Ideja za osnivanje Putinovog tima potekla je od hokejaša Aleksandra Ovečkina, kapitena američkog tima "Vašington kapitalsima". Ovečkin vatreno podržava ruskog predsednika, a svoje istomišljenike poziva da se ujedine kako bi svima pokazali "snažnu i ujedinjenu Rusiju", navodeći da je ponos biti deo takvog tima.Ipak, Ovečkin ne živi u Rusiji. Gotovo sve vreme Putinove vladavine proveo je u Americi, tačnije poslednjih 12 godina, iako je hokej popularan sport i u njegovoj rodnoj zemlji. Razlog je naravno, finansijske prirode.

U januaru 2008. potpisao je 13-godišnji ugovor sa "Kapitalsima" vredan 124.000.000 dolara, što je najbogatiji ugovor u istoriji NHL-a (američka Nacionalna hokejaška liga). Tokom nešto više od decenije igranja hokeja u SAD, Ovečkin je zaradio vilu od 1,6 miliona dolara, koji je potom prodao i kupio veću za četiri miliona dolara, a nedavno se častio i stanom u Majamiju vrednim dva miliona dolara.

Ilja Kovaljčuk

Ovečkinov kolega Ilja Kovaljčuk, takođe je javno podržavao Putina, iako je sreću i uspeh tražio daleko od Rusije. Najveći deo karijere proveo je u Americi gde je igrao u Nju Džerziju i Atlanti, odakle je iz svoje luksuzne vile i 2000. godine pozivao da se glasa za Putina.

Vratio se iz američke NHL u Rusiju 2013. godine i potpisao za svoj bivši klub SKA Sankt Peterburg ugovor na četiri godine. Zanimljivo je da je predsednik SKA biznismen Genadij Timčenko, blizak Putinov prijatelj, jedan od bogatijih tajkuna i osoba koja se već neko vreme nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država. Naravno, i on je deo "Putinovog tima". Timočenko je inače i počasni konzul Srbije u Sankt Peterburgu.Bure je godinama igrao u Americi, čak je imao i američko državljanstvo, kojeg se odrekao po povratku u Rusiju. Ipak, nije se odrekao nekretnina ni biznisa koji tamo ima, pa je tako vlasnik luksuznog stana u Majamiju, koji je 2007. godine kupio za 3,6 miliona dolara, a u Napi mu i dalje živi brat koji se tamo bavi proizvodnjom vina. Bureov otac takođe živi u SAD, ali je zvanično državljanin Kanade.

Jevgenij Malkin

Poslednji u nizu hokejaša koji se prodružio Putinovom timu je Jevgenij Malkin, koji od 2006. godine igra u Pitsburgu u Americi. Samo tri godine igrao je u Rusiji, nakon čega je otišao u SAD, gde je prema pisanju "Forbsa" u sezoni 2015-2016 bio sedmi najplaćeniji igrač lige sa platom većom od 9.5 miliona dolara.Irina Viner

Bivša gimnastičarka Irina Viner takođe podržava Putina. Ona je supruga biznismena Ališera Usmanova, za kojeg se veruje da je zaradio milijarde tokom perioda Putinove vladavine. Veliki deo novca uložio je u luksuzne nekretnine u inostranstvu. Takođe poseduje privatan avion i jahtu "Dilbar" vrednu 600 miliona dolara, ali i dvorac u jugoistočnoj Engleskoj.

Dep "Putinovog tima" je i legendarna Jelena Isinbajeva.(Blic)
Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Circus Colorado

20.11.2017 07:50

Sramota nisu objavili da i dodik cini taj tim. Milijarder koji ne zivi u Rusiji a ipak ga pridrzava ups podrzava.

ODGOVORITE
Name

Kopiranje

20.11.2017 11:11

U RS su kopirali čitav sistem vladanja u Rusiji. Režim ima svu vlast i bogastvo naravno i oni koji podrzavaju režim ne ostaju bez ničega. Putin je diktator kao i Dodik.

ODGOVORITE