"Орлушина са голубијим срцем"

Здравствено стање генерала Ратка Младића је веома забрињавајуће, каже за БН телевизију његов адвокат Миодраг Стојановић. Још није извјесно да ли ће се генерал Младић појавити у судници Хашког трибунала на дан изрицања пресуде 22. новембра.

Република Српска 19.11.2017 | 20:30
"Орлушина са голубијим срцем"
Стојановић тврди да упркос томе што је одбрана успјела да пред суд изведе више од 200 свједока и мноштво докумената, био је то тежак задатак, јер је дио јавности још 1995. године осудио генерала Младића када је подигнута оптужница против њега.

“И сви су живјели у предрасуди зашто ово траје толико дуго. Требало је борити се са том предрасудом. На све то имамо тешко здравствено стање генерала Младића, због чега он не може да прати суђење. Он падне у постељу и нема комуникацију са нама, не можемо да припремимо одбрану”, објашњава члан Тима одбране генерала Миодраг Стојановић.

Изрицање пресуде у одсуству, по правила Хашког трибунала, није могуће, тврди Стојановић:

“Ако они процјене да је његово здравствено стање такво да он има избор да каже - можете објавити пресуду без мог присуства и да сагласност, јер за то постоји образац који се попуњава, пресуда се може објавити и без присуства генерала Младића. Постоји и друга варијанта, а то је да генерал не жели да да сагласност, а да љекари кажу да он објектовно не може да сједи у судници током пресуде, онда би према мом мишљењу основа за одгоду пресуде била објективна и могућа.”

Одбрана очекује да ће побиједити истина и правда, каже Младићев адвокат.

“Мислим да је сва стручна јавност увјерена да ће тачка 1 оптужнице, а то је геноцид у шест босанско-херцеговачких општина, бити одбијена и да ће за то дјело генерал Младић бити ослобођен.”

Стојановић истиче да сви очекују првенствено истину, али и оцјену догађаја на простору БиХ, као и каква је заиста била позиција генерала Младића, као и његово знање и свест о злочинима која су се дешавала.

Ко је генерал Младић - он ће бити историјска личност каква год буде пресуда - он ће увијек бити међаш у коме ће се народи на овом простору дијелити - за једне ће бити легендарни командант, а за друге ће бити злочинац, каже Стојановић и додаје:

“Праву слику ко је генерал Младић можда најбоље илуструју ријечи генерала Манојла Миловановића да је он орлушина са голубијим срцем."

Погледајте интервију са Миодрагом Стојановићем, чланом Тима одбране генерала Ратка Младића.



Разговарала Татјана Лукић.

БН телевизија