Мугабе смијењен са чела странке

Владајућа партија ЗАНУ-ПФ сменила је Роберта Мугабеа са чела партије, а његову супругу Грејс избацила из странке. За данас најављен састанак Мугабеа са челницима војске, услед великог притиска да поднесе оставку на место председника Зимбабвеа. Ветерани му прете, а млади поручују да треба да се одмори.

Свијет 19.11.2017 | 13:17
Мугабе смијењен са чела странке
На место лидера владајуће странке ЗАНУ-ПФ постављен је Емерсон Мнангагва, којег је председник Зимбабвеа Роберт Мугабе раније овог месеца сменио са места потпредседника, јавља Ројтерс позивајући се на партијске делегате.

У међувремену, шеф опозиционе посланичке групе Иносент Гонесе каже да ће парламент Зимбабвеа "дефинитивно" започети процес опозива Мугабе.

"Уколико Мугабе не оде до уторка, онда ће процес (опозива) бити известан, као што Сунце излази са истока", рекао је Гонесе.

Партија којој припада Гонесе, МДЦ-Т, покушавала је и у прошлости да опозове Мугабеа, међутим, овај пут се и владајућа партија ЗАНУ-ПФ окренула против њега, подсећа АП.

Како је најављено, Мугабе ће се данас састати са челницима војске, како би разговарали о његовој будућности. Војска је саопштила да ће грађане што пре известити о исходу разговора са председником, преноси Би-Би-Си.

Лидер ветерана ослободилачког рата Зимбабвеа Крис Муцвангва запретио је да ће пустити гомилу на Мугабеа, ако одбије да одступи са позиције председника.

"Идемо до краја. Извешћемо људе на улицу и они ће обавити свој посао", поручио је Муцвангва, преноси Ројтерс.

Омладина владајуће партије ЗАНУ-ПФ поручила је Мугабеу да би требало да поднесе оставку и "одмори" се као "стари државник", док су предложили да његову жену, Грејс, заувек избаце из партије.

"Жалосно је да је председник дозволио Грејс да узурпира извршну власт, уништивши притом и владу и партију", рекла је лидерка омладине ЗАНУ-ПФ Јеукаи Симбанегави, преноси АП.

До сада се већ девет од 10 регионалних организација ЗАНУ-ПФ изјаснило да шеф државе треба да оде.

Мугабеов нећак, Патрик Жувао, изјавио је у суботу да су Роберт Мугабе и његова супруга Грејс "спремни да умру за оно што је исправно" и да немају намеру да се повуку како би оправдали овонедељни пуч у Зимбабвеу.

Он се телефоном обратио Ројтерсу са "тајне локације" у Јужној Африци, рекавши да је Мугабе једва спавао откад је војска преузела власт у среду, али да је његово здравње "добро".

АП јавља да је државна телевизија Зимбабвеа објавила да је држава "слободна и ослобођена", док Мугабе, с друге стране, одбија да одступи са позиције председника, упркос томе што се налази у кућном притвору.

Хиљаде Зимбабвеанаца је у суботу преплавило улице Харареа, машући националним заставама уз песму и плес, усхићено очекујући пад председника Мугабеа.

Чланови опозиције и други противници Мугабеа позвали су грађане да се окупе у Харареу како би позвали Мугабеа да оде с власти, а војска Зимбабвеа саопштила је да подржава тај скуп. 

У петак се Мугабе први пут појавио у јавности откако је његова земља запала у политичку кризу, а истог дана га је његова владајућа странка ЗАНУ-ПФ позвала да поднесе оставку, наводи Си-Ен-Ен.

АП наводи да су грађани Зимбавеа гледали вести које нису могли да замисле да ће видети на државној телевизији која је деценијама јављала о рођендану председника Мугабеа и његовим достигнућима. 

Приказани су чланови владајуће партије како описују Мугабеа као сувише старог да би владао и позивају га да одступи с власти, чак иако су неки изразили поштовање према њему. 

АП као пример "новооткривених лојалности" наводи једног члана партије који је прошле недеље критиковао на телевизији смењеног потпредседника Емерсона Мнангагву, а који је сада приказан како подржава потез војске да се Мугабе стави у кућни притвор.
 
(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

милос

19.11.2017 12:54

И овај нас це толико владати

ОДГОВОРИТЕ
Name

боро

19.11.2017 13:40

Има намјеру , можда ће се самопрогласити за краља да династија може наставити ....пљачкати .

Name

055

19.11.2017 14:16

Много младја супруга досла му главе,умјесто да јеотисао као легенда,са постовање,сада га вуцарсј,оравдано.Дозволио себи да постане нико и ниста! Назалост сви ти слицни дјутуруми су исти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИГРУТИН И ТИОСАВ

19.11.2017 15:54

То царе! Не дај из ината душманима да те скину, мислим, са власти. Остани доживотни диктатор, кад је могао Броз, што ти не би могао.

ОДГОВОРИТЕ