Mugabe smijenjen sa čela stranke

Vladajuća partija ZANU-PF smenila je Roberta Mugabea sa čela partije, a njegovu suprugu Grejs izbacila iz stranke. Za danas najavljen sastanak Mugabea sa čelnicima vojske, usled velikog pritiska da podnese ostavku na mesto predsednika Zimbabvea. Veterani mu prete, a mladi poručuju da treba da se odmori.

Svijet 19.11.2017 | 13:17
Mugabe smijenjen sa čela stranke
Na mesto lidera vladajuće stranke ZANU-PF postavljen je Emerson Mnangagva, kojeg je predsednik Zimbabvea Robert Mugabe ranije ovog meseca smenio sa mesta potpredsednika, javlja Rojters pozivajući se na partijske delegate.

U međuvremenu, šef opozicione poslaničke grupe Inosent Gonese kaže da će parlament Zimbabvea "definitivno" započeti proces opoziva Mugabe.

"Ukoliko Mugabe ne ode do utorka, onda će proces (opoziva) biti izvestan, kao što Sunce izlazi sa istoka", rekao je Gonese.

Partija kojoj pripada Gonese, MDC-T, pokušavala je i u prošlosti da opozove Mugabea, međutim, ovaj put se i vladajuća partija ZANU-PF okrenula protiv njega, podseća AP.

Kako je najavljeno, Mugabe će se danas sastati sa čelnicima vojske, kako bi razgovarali o njegovoj budućnosti. Vojska je saopštila da će građane što pre izvestiti o ishodu razgovora sa predsednikom, prenosi Bi-Bi-Si.

Lider veterana oslobodilačkog rata Zimbabvea Kris Mucvangva zapretio je da će pustiti gomilu na Mugabea, ako odbije da odstupi sa pozicije predsednika.

"Idemo do kraja. Izvešćemo ljude na ulicu i oni će obaviti svoj posao", poručio je Mucvangva, prenosi Rojters.

Omladina vladajuće partije ZANU-PF poručila je Mugabeu da bi trebalo da podnese ostavku i "odmori" se kao "stari državnik", dok su predložili da njegovu ženu, Grejs, zauvek izbace iz partije.

"Žalosno je da je predsednik dozvolio Grejs da uzurpira izvršnu vlast, uništivši pritom i vladu i partiju", rekla je liderka omladine ZANU-PF Jeukai Simbanegavi, prenosi AP.

Do sada se već devet od 10 regionalnih organizacija ZANU-PF izjasnilo da šef države treba da ode.

Mugabeov nećak, Patrik Žuvao, izjavio je u subotu da su Robert Mugabe i njegova supruga Grejs "spremni da umru za ono što je ispravno" i da nemaju nameru da se povuku kako bi opravdali ovonedeljni puč u Zimbabveu.

On se telefonom obratio Rojtersu sa "tajne lokacije" u Južnoj Africi, rekavši da je Mugabe jedva spavao otkad je vojska preuzela vlast u sredu, ali da je njegovo zdravnje "dobro".

AP javlja da je državna televizija Zimbabvea objavila da je država "slobodna i oslobođena", dok Mugabe, s druge strane, odbija da odstupi sa pozicije predsednika, uprkos tome što se nalazi u kućnom pritvoru.

Hiljade Zimbabveanaca je u subotu preplavilo ulice Hararea, mašući nacionalnim zastavama uz pesmu i ples, ushićeno očekujući pad predsednika Mugabea.

Članovi opozicije i drugi protivnici Mugabea pozvali su građane da se okupe u Harareu kako bi pozvali Mugabea da ode s vlasti, a vojska Zimbabvea saopštila je da podržava taj skup. 

U petak se Mugabe prvi put pojavio u javnosti otkako je njegova zemlja zapala u političku krizu, a istog dana ga je njegova vladajuća stranka ZANU-PF pozvala da podnese ostavku, navodi Si-En-En.

AP navodi da su građani Zimbavea gledali vesti koje nisu mogli da zamisle da će videti na državnoj televiziji koja je decenijama javljala o rođendanu predsednika Mugabea i njegovim dostignućima. 

Prikazani su članovi vladajuće partije kako opisuju Mugabea kao suviše starog da bi vladao i pozivaju ga da odstupi s vlasti, čak iako su neki izrazili poštovanje prema njemu. 

AP kao primer "novootkrivenih lojalnosti" navodi jednog člana partije koji je prošle nedelje kritikovao na televiziji smenjenog potpredsednika Emersona Mnangagvu, a koji je sada prikazan kako podržava potez vojske da se Mugabe stavi u kućni pritvor.
 
(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

milos

19.11.2017 12:54

I ovaj nas ce toliko vladati

ODGOVORITE
Name

boro

19.11.2017 13:40

Ima namjeru , možda će se samoproglasiti za kralja da dinastija može nastaviti ....pljačkati .

Name

055

19.11.2017 14:16

Mnogo mladja supruga dosla mu glave,umjesto da jeotisao kao legenda,sa postovanje,sada ga vucarsj,oravdano.Dozvolio sebi da postane niko i nista! Nazalost svi ti slicni djuturumi su isti!

ODGOVORITE
Name

ИГРУТИН И ТИОСАВ

19.11.2017 15:54

То царе! Не дај из ината душманима да те скину, мислим, са власти. Остани доживотни диктатор, кад је могао Броз, што ти не би могао.

ODGOVORITE