Приједлог на столу: Заједнички споразум

Предсједници опозиционих партија у Спској, СДС-а Вукота Говедарица, ПДП-а Бранислав Бореновић и НДП Драган Чавић предложили су коалицији владајућих партија Заједнички споразум на састанку у Бањалуци.

Република Српска 19.11.2017 | 12:58
Приједлог на столу: Заједнички споразум
Споразум би требали да потпишу, осим лидера опозиције, и предсједник СНСД-а Милорад Додик, ДНС-а Марко Павић и СП Петар Ђокић.

Текст Споразума вам преносимо у цјелости:


Имајући у виду да оштра и непримјерена комуникација између изабраних представника народа штети угледу и нарушава кредибилитет свих , а посебно институција Републике Српске;

Прихватајући неопходност успостављања услова за несметано функционисање Народне скупштине Републике Српске како би остваривала своју уставну улогу и ауторитет највише законодавне институције;

Сагласни да међусобне разлике не могу бити препрека обавези поштивања уставног демократског оквира заснованог на дефинисаним слободама, правима и обавезама свих изабраних представника народа ,као темељног услова за изградњу и унапређење положаја Републике Српске;

Дужни да стварамо амбијент међусобног уважавања и повјерења избјегавањем комуникације засноване на неистинама , непровјереним чињеницама и увредљивим садржајима ;

Опредјељени да поштујемо законе, Устав и друга акта обавезујућег карактера , стварајући амбијент владавине закона и једнаких услова за све и на сваком мјесту ;

Одлучни да се у Републици Српској обезбједе услови непристрасности,објективности и једнаких могућности за све странке и грађане који ће бити учесници на општим изборима идуће године при кориштењу свих ресурса у јавном власништву а нарочито РТРС и новинске агенције СРНА ;

Свјесни да је за Републику Српску од највеће важности да његује и унапређује парламентарну демократију засновану на начелима слободе избора политичког опредјељења , једнакости пред законом без обзира на различитости , без политичког утицаја на све органе и институције Републике које су Уставом и законима одређене да буду аутономне,непристрасне,објективне, и мериторне;

Обавезни да као носиоци народног суверенитета грађана Републике Српске доносимо одлуке вршећи јавне функције у институцијама законодавне и извршне власти у Републици Српској и заједничким институцијама Босне и Херцеговине искључиво у функцији општег напретка и интереса Републике Српске као и конститутивног српског народа у Босни и Херцеговине;

Предсједници политичких странака СНСД,СДС,ПДП,ДНС,НДП и СП ( у даљем тексту : странке ), дана 19.11.2017.године у Бањој Луци договорили су се да међусобне односе политичких странака које представљају , почев од дана потписивања , граде и упражњавају поштујући акт који заједнички прихватају :

СПОРАЗУМ
О ПРИНЦИПИМА ПОЛИТИЧКОГ ДЈЕЛОВАЊА И КООРДИНАЦИЈЕ

Члан 1

Изабрани функционери странака као и представници странака неопозиво ће прекинути сву међусобну непримјерену,увредљиву и свађалачку комуникацију на сваком мјесту и свугдје гдје обављају послове као представници странака или изабрани и именовани функционери у институцијама и органима на свим нивоима власти.

Члан 2

Како би обезбједили међусобну комуникацију која ће бити примјерена институционалном достојанству Републике Српске , странке ће основати Етички комитет којег ће сачињавати 9 чланова од чега најмање 5 независних и политички неопредјељених ауторитета највишег јавног ранга из реда доказано стручних и моралних јавних радника у новинарству , грађанским неполитичким удружењима и академској заједници .

Странке СНСД,ДНС,СП као и странке СДС,ПДП,НДП именоваће по два заједничка члана Етичког комитета.
Чланови етичког комитета бираће између себе пресједавајућег Комитета из реда нестраначких чланова.

Етички комитет ће сачинити Правилник о своме раду којим ће се дефинисати сва правила функционисања,одлучивања и извјештавања оснивача и јавности . Правилник ће бити Анекс 1. Овог Споразума.

Странке оснивачи обезбједиће услове за непристрасан и ауторитативан рад Комитета обавезујући се да Комитет почне са радом пуним капацитетом до 31.12.2017.године, и да све странке поштују и проводе закључке Етичког комитета.

Члан 3

Странке ће обезбједити нормално функционисање Народне скупштине Републике Српске.
Посредством сојих изабраних народних посланика странке ће обезбједити :

Ред у Народној скупштини Републике Српске одржаваће запослени у служби обезбјеђења као и минималан број припадника Министарства унутрашњих послова у цивилним одјелима у складу са вишегодишњом праксом и без личног наоружања, док ће вањско обезбјеђење објекат вршити униформисана полиција.

Потпуно поштовање Пословника Народне скупштине, Устава и закона без изузетака и без пристрасности обезбједиће сви народни посланици а нарочито руководство Народне скупштине.

Закони и одлуке доносиће се у редовној процедури.Хитне процедуре за доношење закона и одлука Народне скупштине примјењиваће се само изузетно и у случајевима када постоје доказиво оправдани разлози.

У складу са Пословником скупштинским засједањима руководиће Предсједник Народне скуптине , а само изузетно због оправданих разлога привремено може уступити право руковођења скупштинским засједањима првенствено подпредсједницима из два највећа посланичка клуба.
Странке се обавезују на поштивање одредби овог члана Споразума од прве слиједеће сједнице Народне скупштине након потписивања овог Споразума.
Члан 4

У циљу стварања општег демократског амбијента једнаких могућности обезбједиће се непристрасно и објективно информисање грађана примјеном највиших професионалних стандарда у републичким јавним емитерима Радио телевизији Републике Српске(РТРС) и новинској агенцији СРНА.
Народна скупштина ће одмах формирати радну групу за израду нових закона којима би се обезбједила потпуна објективност,професионалност и независност РТРС и новинске агенције СРНА.

До доношења нових закона Народна скупштина Републике Српске консензусом владајућих и опзиционих странака договориће привремено управљање Радио телевизијом Републике Српске на начин да се изабере ново руководство РТРС , укључујући и руководство информативно политичког прогама.

Привремени аранжман за управљање РТРС-ом и агенцијом СРНА трајао би до доношења и имплементације нових закона који би трајно обезбједили независно,професионално и објективно информисање и стабилно финансирање, рационално,економично и позитивно пословање.

Обезбједиће се једнака заступљеност свих у информативном и политичком програму у складу са члановима 7 ; 14 и 15 Закона о радио телевизији Републике Српске, као и професионалан и непристрасан мониторинг информативно политичког програма ,а вршиће га Мониторинг тим којег ће формирати странке потписнице Споразума . Мониторинг тим ће бројати 5 чланова и чиниће га нестраначке особе са високим јавним ауторитетом и професионалним искуством у медијима.

Мониторинг тим ће подносити мјесечни извјештај јавности уз јасне препоруке за остварење законских обавеза из чланова 7 ; 14 и 15 Закона о радио телевизији Републике Српске у функционисању РТРС.

Рок за доношење нових је шест мјесеци од дана потписивања овог споразума.

Ради обезбјеђења фер и једнаких услова за све парламентарне политичке странке и њихове изабране и именоване представнике свугдје и на сваком мјесту , посредством Народне скупштине одмах ће се приступити изради Привременог аранжмана за управљање РТРС – ом и новинском агенцијом СРНА који ће бити Анекс 2 овог споразума и којим ће се детаљно уредити сва питања из члана 4. Овог Споразума.

За израду овог Анекса у року од 7 дана од дана потписивања овог Споразума формираће се радна група коју ће чинити по један представник сваке парламентарне странке у Народној скупштини РС и Министар правде у Влади републике Српске који ће пресједавати овом радном групом.Радна група ће одлуке доносити двотрећинском већином а примјена Привременог аранжмана почеће најкасније до 31.12.2017.године.

Члан 5

У циљу смањења корупције и непотизма Народна скупштина Републике Српске ће одмах формирати радну групу која ће израдити нацрте Закона о утврђивању поријекла имовине изабраних и именованих функционера и Закона о сукобу интереса.

Радна група ће у сарадњи са надлежним министарствима у Влади Републике Републике Српске израдити и доставити странкама нацрте ових закона а Народна скупштина ће их разматрати и усвојити до краја првог полугодишта 2018.године.

Закони ће ступити на снагу до истека трећег квартала 2018.године а примјењиваће се од 01.01.2019.године.
План активности,циљеви и обухват ових закона утврдиће се Анексом 3. Овог Споразума.

Радну групу чиниће 9 чланова од којих ће Министарство Правде у Влади Републике Српске именовати 3 члана а парламентарне странке 6 чланова .
Радна група биће формирана до 15. децембра 2017.године , њоме ће пресједавати особа из Министарства правде, и сачиниће Анекс 3. овог Споразума до 31.12.2017.године а Нацрте ових закона радна група ће доставити странкама до 31.03.2018.године.

Члан 6

Ради заштите интереса Републике Српске и ефикасне координације формираће се Савјет Републике Српске којег ће чинити Предсједник РС , Српски члан Предсједништва БиХ , Предсједник Народне скупштине РС , Српски Члан Предсједништва Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ (пресједавајући/копресједавајући) , Предсједник Владе РС и Српски члан Савјета Министара БиХ (пресједавајући/копресједавајући) као стални чланови Савјета.

Савјет по потреби може укључити у рад без права учествовања у одлучивању и друге функционере Републике Српске и институција Босне и Херцеговине као и предсједнике владајућих и опозиционих странака које су освојиле мандате на последњим парламентарним изборима, и друга лица из академске , вјерске или било које друге заједнице у Републици Српској чији став по одређеном питању може бити од значаја за доношење одлука.
Савјет ће имати консултативно савјетодавни карактер , бринуће се о пуној координацији активности од виталног интереса за Републике Српску, одлучиваће консензусом , а свој рад уредиће пословником који ће бити усвојен са 2/3 гласова сталних чланова Савјета.

Савјетом ће пресједавати Предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Служба Предсједника Народне скупштине Републике Српске израдиће Приједлог пословника о раду Савјета Републике Српске и доставити га потписницима Споразума до 15.децембра 2017.године.
Прва сједница Савјета одржаће се до 31.12.2017.године.

У Бања Луци дана 19.11.2017.године

САВЕЗ НЕЗАВИСНИХ СОЦИЈАЛДЕМОКРАТА   Милорад Додик

СРПСКА ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА   Вукота Говедарица

ДЕМОКРАТСКИ НАРОДНИ САВЕЗ   Марко Павић

ПАРТИЈА ДЕМОКРАТСКОГ ПРОГРЕСА   Бранислав Бореновић

НАРОДНИ ДЕМОКРАТСКИ ПОКРЕТ   Драган Чавић

СОЦИЈАЛИСТИЧКА ПАРТИЈА   Петар Ђокић

(БН)

Коментари / 61

Оставите коментар
Name

КОНДОР

19.11.2017 12:08

АУ, ПА НАДМАСИЛИ СУ ПОВЕЉУ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА И ОПСТУ ДЕКЛАРАЦИЈУ О ЉУДСКИМ ПРАВИМА. ЗАТО ЈЕ МОЗДА ТРЕБАО БИТИ НАЗИВ НЕ СПОРАЗУМ ВЕЦ ПОВЕЉА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШУПЉА , ЗА НАРОД НАИВНИ

19.11.2017 13:29

ВРАНА ВРАНИ ОЧИ НЕ ВАДИ , КО ВЈЕРУЈЕ У БОЉЕ СУТРА СА ОВИМ ПРОПАЛИЦАМА ЛУД ЈЕ 100 %

Name

мој народе освијести се

19.11.2017 13:53

За све њих је вријеме за политицко гробље.

Name

Зајебант

19.11.2017 13:59

Сви смо ми БАЈА...

Name

Залосно

19.11.2017 14:00

Нема од ових потписа ниста ово је циста 0 колико пута су се несто договарали потписали и након пар дана јос веци и гори проблеми као сто це се то убрзо десити казе Милорад не мозе мањина против вецене и тако јест

Name

Грга диоптрија

19.11.2017 14:03

Док не видим Српску напредну странку на власти, до тада неће бити промјена. Све ово је, што би Микула рекао "смућај, па проспи",

Name

СТД

19.11.2017 14:15

Збогом *опозицјјо*...

Name

Амбасадор лоше воље

19.11.2017 14:20

Још један обичан дан у којем је 100 људи са простора Републике Српске спремило своје судбине у кофер и пошло у правцу западне Европе.

Name

Коран

19.11.2017 12:15

Ово је као да сте Додику дали пиштољ да се сам убије! Он да се одрекне РТРС и СРНА? Хајте молим вас, па како ће онда "мрцварити" опозицију водити медијски рат и лично се обрачунавати са свима који му на било који начин засметају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Торнадо

19.11.2017 13:36

Па лијепо, исто као и до сад. Нажалост СЗП је насјео.

Name

Појасњење

19.11.2017 14:03

Није ово споразум против Додика него је споразум против Огњена Тадића. Улетио им Тадић свима у простор, запријетио да ће их оставити паркиране на екстремним свадјалацким позицијама и да ће окупити народ коме је доста свадја и свега осталог. Ко не вјерује нека се запита због чега једино функција предсједавајуцег Дома народа коју обавља Тадиц није предвидјена за чланство у тзв. Савјету Републике Српске?!

Name

Паyо

19.11.2017 12:15

И шта сад, све што је било под тепих и идемо даље...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

19.11.2017 13:44

Нема од овог потписа ниста као и досад једино сто це бити горе него сто је било убрзо јос јаци и веци проблеми јер Милорад има висе гласова сам него сви остали могу покусати ал неце успети.

Name

кики

19.11.2017 14:38

Супља прица...јос нових комисија,савјетника,радних група..итд.. Све то се плаца а они сви имају савјетодаван карактер. Борбу против корупције и криминала не води нигдје нека изабрана група него институције..полиција, тузиластво и судови. Исто је и са контролом стецене имовине..зесци супљак.

Name

Балтазар

19.11.2017 12:16

О Боже хвала ти сто си конацно дозвао памети ове људе. Надам се да це потписати сви и да це заиста постовати ову деклерацију. помози Бозе

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

19.11.2017 12:47

Потписали су они којеста од цега није било ниста као и овај пут.

Name

ре- балтазар

19.11.2017 12:55

Не мудруј и не сери.

Name

Кнез

19.11.2017 12:19

Браво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срб

19.11.2017 12:25

Ко ли је доњи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Срб

19.11.2017 13:28

5 независних и политички неопредјељених ауторитета највишег јавног ранга из реда доказано стручних и моралних јавних радника у новинарству , грађанским неполитичким удружењима и академској заједници .Па такви људи непостоје ни у једном друству а камоли код нас.Људи који су писмени обавјестени академски градјани ,знаи мисле својом главом нијесу идиоти немогу бити политицки неопрдијељени мозе бит да нису цланови ниједне странке.

Name

Дон Кихот

19.11.2017 12:29

Хвалим те Боже,нек је неком из гузице дошло у главу да једном уоквире и почну размишљати као народни представници,а не само о себи и својима.....и нек нема Стевандића и сличних дупелизаца..... Па ваљда је јасно било да без народа ништа неможете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

19.11.2017 15:25

Је л се шалиш ил си наиван?

Name

Ре

19.11.2017 18:01

Ма да још једну жељезничари.....ко му још вјерује,Баја-лопов на квадрат

Name

Никола

19.11.2017 12:30

Да видимо сад ко то неце да потписе српско јединство!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Никола

19.11.2017 12:53

Па ово је приједлог опозиције ово није договор,нормално да владајуце странке неце ово потписат па тиме би дали власт без избора.Праве тијело у Републици Српској у ком имају исту тезину и изабрани у РС и они у БиХ нидје везе.

Name

Слобода

19.11.2017 12:30

Не насједајте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре-слобо

19.11.2017 12:55

Тачно.

Name

Баба11

19.11.2017 12:40

Помоз бозе да се Срби слозе и умнозе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.11.2017 13:08

Хоце ено слажу их на коцкице у Војводини.

Name

Синнy Боy

19.11.2017 12:44

Овде нема ничега што би се тицало обичног човјека. А што се тиче партија овога су се морали стално придржавати. Ма ово је све фарса. Састају се недељом да би кварили викенд радним људима. То је стари систем још из социјализам. Да би се нечему дало превелики значај то се објави недељом када народ одмара пред ТВом. Тако је и вијест о Титовој смрти објављена у недељу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

19.11.2017 15:33

У праву си. била је недеља када је објављено да је умро Тито. И прекинули су утакмицу Хајдук-Звезда у Сплиту, а Звезда водила 1:0. Годинама није добила Хајдук у гостима, па тако није ни тог 4-ог маја 1980. Да има Бога потврђено је неколико седмица касније када је у поновљеној утакмици Звезда добила са 3:1... Иначе си у праву и за остали дио текста. Потписујем.

Name

борац

19.11.2017 12:46

Од тог нема ниста главњ баја је болесни баја и цим добије нападе ниста од потписа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

19.11.2017 12:51

Најјачи дио овог Споразума је у члану 4.став 4. који говори о мониторинг тиму за РТРС и који каже да ће мониторинг тим чинити нестраначке личности?! Да ли има уопште таквих? и да ли ће такви уопште и моћи бити изабрани или ће у тај тим бити именовани "они стварно нестраначки" којих "има свака партија у рукаву, за недај Боже. Иначе, овај Споразум сматрам великом глупошћу јер треба само поштовати Устав, законе као и Пословник о раду Скупштине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брки

19.11.2017 12:52

Бас це Додик то потписати.лоптица пребацена. Да видимо гдје је сад јединство. Хехехе

ОДГОВОРИТЕ
Name

111

19.11.2017 13:13

Додик удари себе по руци он је излапијо..

Name

ре брки

19.11.2017 13:24

Мој Брки, што неће потписати, биће бла,бла, бла, до прољећа, тада ће се сви унутар партија СЗП почети тући око "2сигурних" посланичких мандата, остало је историја.

Name

Јулио

19.11.2017 12:58

Требали сте додати и цлан 7. којим би било прецизирано шта ће бити када се пробудите из овог сна који је описан у првих 6 цланова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цирцус Цолорадо

19.11.2017 13:50

Најјаци коментар. Нити ста додати нити одузети.

Name

Последњи кинески цар

19.11.2017 14:05

Браво!

Name

Социјалиста

19.11.2017 14:29

Па Дјокица и није требало звати он ионако нема став.само ради ста му Додик казе...назалост.

Name

055

19.11.2017 13:00

Ко је кога урнисао десет сати Додик вас и 75% Српског народа или обратно Морам бити конкретан,вецих магараца нисам видио или издајника,како вас са правом назива Додик.Господо овим сте само себи наметнули јарам и платформу за губитак наредних изборс,и заиста вама је љепота бити у опозицији,јер немате хрсбрости! Какав споразум,подтоји удтав,закон,и др.пословник,а ви бимало да вас цовјек приземљи,срамота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андела

19.11.2017 13:41

Ко је овдје луд ?Па ови из позиције могу потписати сто год им се потури под нос,али хоце ли то и постовати. Не бих рекла. Мене цуди опозиција.....послије свих увреда и омаловазавања да опет сједе за истим столом. Не вјерујем ником. Само да ми је отици из ове недодије.

Name

ре 055

19.11.2017 13:53

Потписујем

Name

др

19.11.2017 13:06

Одличан приједлог. Ако неко жели јединство и очување институција и Републике Српске - то је то! Да видимо сада ове демагоге из власти...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

19.11.2017 14:08

Па већи су ти демагози ови из опозиције са приједлогом овог Споразума и са оним Скупштинама народа. Има ли иједан конкретан приједлог како напријед, како боље, како до посла и бољег живота. Предлажу Споразум као да су ратовали једни са другим па се сада као мире. Нема ту хљеба.

Name

попара

19.11.2017 13:07

А остале странке,остали народи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

19.11.2017 13:12

Трачак свјетлости на крају тунела. За владајућу булументу ово је покушај куповине времена , јер су у нокдауну. Само да демагог и манипулатор ПреЦедник Милорад Додик не преведе опозицију тесну преко воде. по

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕАЛНО

19.11.2017 13:12

РТРС лагано стиже вријеме РТС '90-их год. само се незна ко је Комраков?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Танаско

19.11.2017 13:17

А шта би са ревизорским извјестајем , покрадени милиони и ником ниста , а ста би са упадом у скупстину униформисаних са дугим цијевима , ко позва униформисане са дугим цијевима , никакве одговорности , овај састанак и није сазвао предсједник скупстине , него водја снсд - а итд.!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дми

19.11.2017 14:03

Е опет сте легли додику на руду.опозиција капитурлирала пред додиком.губите изборе стсто посто.опет вад је додик превеслао.назалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

x5

19.11.2017 14:04

Комедија над комедијом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

19.11.2017 14:08

Ниста нико нетреба потписивати ако има људско достојанство и понос....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зрно

19.11.2017 14:12

Мозе ли у крацим цртама, не да ми се цитати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шахмат

19.11.2017 14:30

Шаховски речено опозиција повукла екстра потез.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

19.11.2017 15:37

Ако хоћеш шаховским ријечником, прије ове недеље опозиција је стајала боље и требала је добити партију. Данас је повукла јако лош потез којим је себе ставила у "пат позицију"?! А и сам знаш да се онај ко стоји лошије и при томе извуче "пат" сматра побједником...

Name

милојко бабић

19.11.2017 14:38

Да ли су ови људи из опозиције свјесни да Додик тиранију заснива на апсолутизму.За њега нико и ништа није битно сем личног богаћења и макијавелистичке матрице"држава то сам ја!"Хиљада пута их је насамарио и милијарду пута су их запали само репови од јабукаСа њим треба прекинути сваки вид комуникације,јер шта друго заслужује ћовјек који је са својим сатрапима ,сопствени народ опељешио до голе коже и довео до безнадја.Са њим ,чак ни за Васкрс не треба размјењивати јаја.Јер ће вам засигурно подвалити мућак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свети Петар

19.11.2017 14:41

Видим један проблем. Гдје наци независне интелектуалце? Њима улица смијени ректора,а они цуте. Цаст и постовање господину Зивановицу! Лијепо цовјек објасни да се ради о дуплом ,фаулу,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алија

19.11.2017 17:40

Браво за Додика, опет их је навукао

ОДГОВОРИТЕ
Name

цело

19.11.2017 20:25

Додик води 2 напрема нул против опозиције.навуко их додо на танак лед.додо опет побједује на изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

20.11.2017 04:42

Немате ви сви моралне одговорности а сто писе нико неце ни процитати а камо ли постовати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маџар

20.11.2017 08:25

А зашто то тијело да се зове 'Етички комитет'..??!! Етика је у преводу морал. А морала овдје одавно нема. Овдје влада неморал, и то онај тешки, бљутави, одвратни и одурни. Баук кружи РС-ом, баук неморала, али оног који се већ припитомио, одомаћио, па дави ли дави, 'оће све да подави. Није добро нити ће бити. А све стога што је свијет пун гада, како то завика јунак познате Андрићеве приповијетке..

ОДГОВОРИТЕ