Међународни фестивал фолклора

Србац је данас био у знаку Медјународног фестивала фолклора и умјетности којег је под називом „Мотајичко зимско прело“ по трећи пут заредом организовало Фолклорно удружење градјана „Мотајички вук“ из Ситнеша.

Република Српска 18.11.2017 | 21:13
Међународни фестивал фолклора
На овој својеврсној културној манифестацији учествовала су културно-умјетничка друштва из пет земаља: „Дивоструни“ и „Галичанки“  из Украјине, Академија „Еуроарт“ из Македоније, „Браничево“ из Србије, „Острово“ из Хрватске, Етно.група „Просвјета“ из Кнежева и домаћин „Мотајички вук“ из Ситнеша. 



Манифестација, коју је „Мотајички вук“ организовао на највишем  техничком нивоу,  по свом значају, успостављеној сарадњи и пријатељским односима учесника, превазишла је карактер обичног фестивала - у првом плану је било дружење, својим кореографијама показали да воде бригу о чувању традиције и културе народа свог краја.  Због тога су наградјени бурним аплаузима препуне сале овдашњег Дома културе.



Представнике  културно-умјетничких друштава примио је и начелник општине Србац Младјан Драгосављевић који је изразио велико задовољство што је овај град добио фестивал медјународног карактера.

Он је  истакао да у овој локалној заједници култура, односно фолклор доживљава експанзију, што је веома значајно  јер се тако његује и чува култура и обичаји  српског народа, а омладина усмјерава ка  правим вриједностима.

Након што се захвалила на гостопримству и великој пажњи, представница  КУД-а „Острова“, Сњежана Јовановић је нагласила да  ово српско друштво чине готово сви становници Острова у Хрватској, јер само тако Срби као  национална мањина у овој земљи могу његовати своју културу и чувати обичаје. 

Представница  академије „Еуроарт“ из Штипа Милена Ристова изразила је спремност  да ово друштво буде посредник и за развој  сарадње у другим областима културе са Републиком Српском.  Слично је истакао и Кристивоје Андјелковић из КУД-а „Браничево“ из истоименог  мјеста у Србији, гдје је „Мотајички вук“ већ  био гост.

Пријемом у Српцу биле су веома задовољне и  Украјинке Наталија Бранилек и Матилда Павивлак, које  су  обећале да ће помоћи у успостављању сарадње нашелника општине Србац са руководством њихових општина.

Главни кореограф и руководилац  ФУГ „Мотајички вук“ из Ситнеша, Ратко Лаловић  је истакао да је ово друштво учинило све  како би гости из Српца отишли са најљепшим утисцима. „Сретан сам да смо у томе у потпузности успјели“, нагласио је Лаловић.



Рецимо и то да су жене  из Ситнеша и Лепенице  приредиле и презентацију домаће хране за све госте и посјетиоце  фестивала фолклора у Српцу, а дружење је настављенио у Ситнешима.

(БН/С.К.)


 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Перо

18.11.2017 22:40

Свака цаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕЉО

18.11.2017 23:22

НАЈБОЉИ СТЕ ОВО ЈЕ БИЛО ЗА ЦИСТУ ДЕСЕТКУ. САМО ТАКО НАСТАВИТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

де

19.11.2017 07:50

Прави назив за Куд из Свињарева

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко сецерко

19.11.2017 13:18

Најбољи фуг икада. Свака цаст, само тако наставите!

ОДГОВОРИТЕ