Međunarodni festival folklora

Srbac je danas bio u znaku Medjunarodnog festivala folklora i umjetnosti kojeg je pod nazivom „Motajičko zimsko prelo“ po treći put zaredom organizovalo Folklorno udruženje gradjana „Motajički vuk“ iz Sitneša.

Republika Srpska 18.11.2017 | 21:13
Međunarodni festival folklora
Na ovoj svojevrsnoj kulturnoj manifestaciji učestvovala su kulturno-umjetnička društva iz pet zemalja: „Divostruni“ i „Galičanki“  iz Ukrajine, Akademija „Euroart“ iz Makedonije, „Braničevo“ iz Srbije, „Ostrovo“ iz Hrvatske, Etno.grupa „Prosvjeta“ iz Kneževa i domaćin „Motajički vuk“ iz Sitneša. 



Manifestacija, koju je „Motajički vuk“ organizovao na najvišem  tehničkom nivou,  po svom značaju, uspostavljenoj saradnji i prijateljskim odnosima učesnika, prevazišla je karakter običnog festivala - u prvom planu je bilo druženje, svojim koreografijama pokazali da vode brigu o čuvanju tradicije i kulture naroda svog kraja.  Zbog toga su nagradjeni burnim aplauzima prepune sale ovdašnjeg Doma kulture.



Predstavnike  kulturno-umjetničkih društava primio je i načelnik opštine Srbac Mladjan Dragosavljević koji je izrazio veliko zadovoljstvo što je ovaj grad dobio festival medjunarodnog karaktera.

On je  istakao da u ovoj lokalnoj zajednici kultura, odnosno folklor doživljava ekspanziju, što je veoma značajno  jer se tako njeguje i čuva kultura i običaji  srpskog naroda, a omladina usmjerava ka  pravim vrijednostima.

Nakon što se zahvalila na gostoprimstvu i velikoj pažnji, predstavnica  KUD-a „Ostrova“, Snježana Jovanović je naglasila da  ovo srpsko društvo čine gotovo svi stanovnici Ostrova u Hrvatskoj, jer samo tako Srbi kao  nacionalna manjina u ovoj zemlji mogu njegovati svoju kulturu i čuvati običaje. 

Predstavnica  akademije „Euroart“ iz Štipa Milena Ristova izrazila je spremnost  da ovo društvo bude posrednik i za razvoj  saradnje u drugim oblastima kulture sa Republikom Srpskom.  Slično je istakao i Kristivoje Andjelković iz KUD-a „Braničevo“ iz istoimenog  mjesta u Srbiji, gdje je „Motajički vuk“ već  bio gost.

Prijemom u Srpcu bile su veoma zadovoljne i  Ukrajinke Natalija Branilek i Matilda Pavivlak, koje  su  obećale da će pomoći u uspostavljanju saradnje našelnika opštine Srbac sa rukovodstvom njihovih opština.

Glavni koreograf i rukovodilac  FUG „Motajički vuk“ iz Sitneša, Ratko Lalović  je istakao da je ovo društvo učinilo sve  kako bi gosti iz Srpca otišli sa najljepšim utiscima. „Sretan sam da smo u tome u potpuznosti uspjeli“, naglasio je Lalović.



Recimo i to da su žene  iz Sitneša i Lepenice  priredile i prezentaciju domaće hrane za sve goste i posjetioce  festivala folklora u Srpcu, a druženje je nastavljenio u Sitnešima.

(BN/S.K.)


 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Pero

18.11.2017 22:40

Svaka cast.

ODGOVORITE
Name

ZELJO

18.11.2017 23:22

NAJBOLJI STE OVO JE BILO ZA CISTU DESETKU. SAMO TAKO NASTAVITE.

ODGOVORITE
Name

de

19.11.2017 07:50

Pravi naziv za Kud iz Svinjareva

ODGOVORITE
Name

Zeljko secerko

19.11.2017 13:18

Najbolji fug ikada. Svaka cast, samo tako nastavite!

ODGOVORITE