У ишчекивању пада Мугабеа

Хиљаде Зимбабвеанаца преплавило је данас улице Харареа, машући националним заставама уз песму и плес, усхићено очекујући пад председника Роберта Мугабеа.

Свијет 18.11.2017 | 09:40
У ишчекивању        пада Мугабеа
"Ово су сузе радоснице. Целог живота сам чекао овај дан. Напокон смо слободни", рекао је Ројтерсу 34-годишњи Френк Муциндиква, држећи заставу Зимбабвеа.

Учесници протестног марша против Мугабеа грле војнике, узвикујући "Одлази, одлази, генерале наш" и носећи транспаренте с натписом "Не Мугабеовој династији", наводи британска агенција позивајући се на очевице.

Чланови опозиције и други противници Мугабеа позвали су на данашњи скуп у Харареу како би позвали Мугабеа да оде с власти, а војска Зимбабвеа саопштила је да подржава тај скуп.

Јуче је, на дан када се Мугабе први пут појавио у јавности откако је његова земља запала у политичку кризу, и његова владајућа странка позвала председника да поднесе оставку, наводи Си-Ен-Ен.

"Провинцијске структуре ЗАНУ-ПФ у свих 10 покрајина земље састале су се данас и позвале на оставку свог првог секретара, председника Роберта Мугабеа. Такође су позвали на оставку секретара женске лиге и прве даме Грејс Мугабе", пренео је јуче државни лист "Хералд".

АП наводи да су грађани Зимбавеа синоћ гледали вести које нису могли да замисле да ће видети на државној телевизији која је деценијама јављала о рођендану председника Мугабеа и његовим достигнућима.

Приказани су чланови владајуће партије како описују Мугабеа као престарог да би владао и позивају га да одступи с власти, чак иако су неки изразили поштовање према њему.

АП као пример "новооткривених лојалности" наводи једног члана партије који је прошле недеље критиковао на телевизији смењеног потпредседника Емерсона Мнангагву, а који је сада приказан како подржава потез војске да се Мугабе стави у кућни притвор.

Мугабе се јуче, први пут, појавио у јавности после смештања у кућни притвор и преузимања војне контроле у земљи у среду.

Војска Зимбабвеа је претходно саопштила да наставља преговоре са Мугабеом о његовој оставци док трага за онима који су били блиски лидеру и његовој супрузи.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

РТРС

18.11.2017 09:31

И код њих као код нас. Само вођа на ТВ-у

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

18.11.2017 09:33

Дјутуруми немају мјере,цаст и образ су давно изгубили,функционису са сузеном,дементном,свјесцу и у сустини су безобразни и јако опасни ако имају моц и паре!Не знам ста овде није јасно,зна се процедура у слуцају дрзавног ударавојска именује свог представника обицно на сест мјесеци,а у медјувремену се проведу избори и то је то,и све додје на своје!

ОДГОВОРИТЕ