Најтежи ударац за Фибу: И Шпанци одустали од - Шпаније?!

Просто невероватно!

Кошарка 18.11.2017 | 12:30
Најтежи ударац за Фибу: И Шпанци одустали од - Шпаније?!
Варничи већ неко време, али сада је на ивици опасне експлозије. Телевизијска кућа Медијасет одустала је наиме од преноса утакмица репрезентација Шпаније у квалификацијама за Светско првенство, али и саме планетарне смотре!

Наравно, разлог је списак играча који је данас објавио селектор Серђо Скариоло, а на коме су само Кино Колом и Фран Васкез од играча познатих ширем кругу јавности. Али као и све остале колеге селектори, ни Скариоло није имао избора: без НБА играча, без евролигаша. Шпанци су тиме можда и највише хендикепирани, а притом немају нимало лаке противнике у квалификацијама: европске прваке Словенце (додуше без Луке Дончића и Горана Драгића), те Црногорце и Белорусе.

Додуше, три екипу даље, тако да је јасно да Црвена фурија неће имати проблема. Ипак..

"Кошаркашки савез Шпаније није ово заслужио… Али стављати играче пред овакву дилему, да бирају између рперезентације и клуб који их плаћа? То је није само непоштено, то је помало перверзно", каже председник Кошаркашког савеза Шпаније Хорхе Гарбахоса, иначе и сам некадашњи дојучерашњи репрезентативац Шпаније.

Само неколико сати касније у пракси се показало колико је био у праву када је рекао да шпанска кошарка ово није залужила. Медијасет је објавио саопштење у којем је искрено појаснио да Скариолов изнуђени списак "обезвређује такмичарски дух такмичења". Сматрају у тој кући да је превелики ризик улазити у медијски рат за скупоцена права за ТВ преносе Мундобаскета када нису сигурни да ће Шпанија и доћи до саме завршнице. Нити су у Медијасету спремни да се опкладе у овакву селекцију играча. Ако се и буду пласирали покушаће можда касније. Квалификације их не занимају.

А баш због ТВ кућа и њиховог новца Фиба и јесте осмислила "репрезентативне прозоре". Желела је и она свој део колача. Авај.

Медијасет даље наводи да су сви криви за овакву ситуацију: и Фиба и Евролига, па и шпанско министарство спорта које се није на време бунило, иако је требало да зна да ће оваква ситуација довести и до кршења закона. У Шпанији они су прилично јасни, иако се то сада прећуткује: спортисти су у обавези да се јављају на позиве за репрезентативне селекције.

Али спор Фибе и Евролиге нарушио је равнотежу у свету кошарке. И нико не зна како ће се завршити.

Извор: моззартспорт

ФОТО: ФИБА Баскетбалл

Коментари / 0

Оставите коментар