Najteži udarac za Fibu: I Španci odustali od - Španije?!

Prosto neverovatno!

Košarka 18.11.2017 | 12:30
Najteži udarac za Fibu: I Španci odustali od - Španije?!
Varniči već neko vreme, ali sada je na ivici opasne eksplozije. Televizijska kuća Medijaset odustala je naime od prenosa utakmica reprezentacija Španije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, ali i same planetarne smotre!

Naravno, razlog je spisak igrača koji je danas objavio selektor Serđo Skariolo, a na kome su samo Kino Kolom i Fran Vaskez od igrača poznatih širem krugu javnosti. Ali kao i sve ostale kolege selektori, ni Skariolo nije imao izbora: bez NBA igrača, bez evroligaša. Španci su time možda i najviše hendikepirani, a pritom nemaju nimalo lake protivnike u kvalifikacijama: evropske prvake Slovence (doduše bez Luke Dončića i Gorana Dragića), te Crnogorce i Beloruse.

Doduše, tri ekipu dalje, tako da je jasno da Crvena furija neće imati problema. Ipak..

"Košarkaški savez Španije nije ovo zaslužio… Ali stavljati igrače pred ovakvu dilemu, da biraju između rperezentacije i klub koji ih plaća? To je nije samo nepošteno, to je pomalo perverzno", kaže predsednik Košarkaškog saveza Španije Horhe Garbahosa, inače i sam nekadašnji dojučerašnji reprezentativac Španije.

Samo nekoliko sati kasnije u praksi se pokazalo koliko je bio u pravu kada je rekao da španska košarka ovo nije zalužila. Medijaset je objavio saopštenje u kojem je iskreno pojasnio da Skariolov iznuđeni spisak "obezvređuje takmičarski duh takmičenja". Smatraju u toj kući da je preveliki rizik ulaziti u medijski rat za skupocena prava za TV prenose Mundobasketa kada nisu sigurni da će Španija i doći do same završnice. Niti su u Medijasetu spremni da se opklade u ovakvu selekciju igrača. Ako se i budu plasirali pokušaće možda kasnije. Kvalifikacije ih ne zanimaju.

A baš zbog TV kuća i njihovog novca Fiba i jeste osmislila "reprezentativne prozore". Želela je i ona svoj deo kolača. Avaj.

Medijaset dalje navodi da su svi krivi za ovakvu situaciju: i Fiba i Evroliga, pa i špansko ministarstvo sporta koje se nije na vreme bunilo, iako je trebalo da zna da će ovakva situacija dovesti i do kršenja zakona. U Španiji oni su prilično jasni, iako se to sada prećutkuje: sportisti su u obavezi da se javljaju na pozive za reprezentativne selekcije.

Ali spor Fibe i Evrolige narušio je ravnotežu u svetu košarke. I niko ne zna kako će se završiti.

Izvor: mozzartsport

FOTO: FIBA Basketball

Komentari / 0

Ostavite komentar