Брисел: Могерини била на састанку

Из Брисела демантују писање медија да је високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини напустила данашњи састанак Савјета за придруживање и стабилизацију ЕУ и Косова због инсистирања премијера самопроглашеног Косова Рамуша Харадинаја да се повећа учешће САД у дијалогу, који под окриљем ЕУ воде Београд и Приштине.

Свијет 17.11.2017 | 20:30
Брисел: Могерини била на састанку
"Састанак Савјета о стабилизацији и придруживању је одржан и високи представник је све вријеме била тамо", саопштила је портпарол Европске комисије Маја Коцијанчич.

Коцијанчичева је додала да ЕУ блиско сарађује са САД на западном Балкану, укључујући и дијалог о нормализацији односа.

ЕУ је јутрос изненада отказала конференцију за медије на којој је требало да Могеринијева и Харадинај представе закључке Савјета о стаблизацији и придруживању између ЕУ и Косова, а званично објашњење европске стране било је да је конференција отказан због "агенде" званичника, преноси РТС.

Косовски медији су, позивајући се на своје изворе у Бриселу, јавили о "лошој амосфери" која је владала током овог састанка.

Наведено је да је косовски премијер, између осталог, инсистирао на већем учешћу САД у процесу дијалога између Београда и Приштине коме посредује ЕУ.

Извор Радија "Слободна Европа" навео је да је Могеринијева "схватила то лично и напустила састанак и више се није вратила".

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ко са ђаволом

18.11.2017 12:46

...тикве сади, о главу му се обијају. САД су стварањем нарко државе "Косово" направили рак рану у Европи: Мјесто за промет наркотицима, оружијем, органима, робљем, терористима - у правцу ЕУ. Могеринијева може да напушта састанке, али се зна ко је господар НАТО-а и ЕУ. Ако не буде веслала како јој се нареди, господар ће довести неког другог. То јако добро зна Хараднај, који очигледно има толико "самопоуздања" (које му даје господар, дакле САД), да може (као "премијер" најјадније "државе" Европе) да до те мјере инсистира на укључивању САД-а у разговоре, да то Могеринијеву (као врло високу представницу "моћне" ЕУ) доведе до тачке напуштања састанка и неповратка на исти.

ОДГОВОРИТЕ