Brisel: Mogerini bila na sastanku

Iz Brisela demantuju pisanje medija da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini napustila današnji sastanak Savjeta za pridruživanje i stabilizaciju EU i Kosova zbog insistiranja premijera samoproglašenog Kosova Ramuša Haradinaja da se poveća učešće SAD u dijalogu, koji pod okriljem EU vode Beograd i Prištine.

Svijet 17.11.2017 | 20:30
Brisel: Mogerini bila na sastanku
"Sastanak Savjeta o stabilizaciji i pridruživanju je održan i visoki predstavnik je sve vrijeme bila tamo", saopštila je portparol Evropske komisije Maja Kocijančič.

Kocijančičeva je dodala da EU blisko sarađuje sa SAD na zapadnom Balkanu, uključujući i dijalog o normalizaciji odnosa.

EU je jutros iznenada otkazala konferenciju za medije na kojoj je trebalo da Mogerinijeva i Haradinaj predstave zaključke Savjeta o stablizaciji i pridruživanju između EU i Kosova, a zvanično objašnjenje evropske strane bilo je da je konferencija otkazan zbog "agende" zvaničnika, prenosi RTS.

Kosovski mediji su, pozivajući se na svoje izvore u Briselu, javili o "lošoj amosferi" koja je vladala tokom ovog sastanka.

Navedeno je da je kosovski premijer, između ostalog, insistirao na većem učešću SAD u procesu dijaloga između Beograda i Prištine kome posreduje EU.

Izvor Radija "Slobodna Evropa" naveo je da je Mogerinijeva "shvatila to lično i napustila sastanak i više se nije vratila".

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ко са ђаволом

18.11.2017 12:46

...тикве сади, о главу му се обијају. САД су стварањем нарко државе "Косово" направили рак рану у Европи: Мјесто за промет наркотицима, оружијем, органима, робљем, терористима - у правцу ЕУ. Могеринијева може да напушта састанке, али се зна ко је господар НАТО-а и ЕУ. Ако не буде веслала како јој се нареди, господар ће довести неког другог. То јако добро зна Хараднај, који очигледно има толико "самопоуздања" (које му даје господар, дакле САД), да може (као "премијер" најјадније "државе" Европе) да до те мјере инсистира на укључивању САД-а у разговоре, да то Могеринијеву (као врло високу представницу "моћне" ЕУ) доведе до тачке напуштања састанка и неповратка на исти.

ODGOVORITE