Умро најпознатији мафијашки бос

"Цапо ди тутти цапи" сицилијанске мафије Салваторе Тото Риина, који је у петак умро природном смрћу у затвору, дан након 87. рођендана, био је брутални убица који је четврт вијека терорисао Италију.

Свијет 17.11.2017 | 13:35
Умро најпознатији мафијашки бос
Риина, који је служио неколико доживотних казни за разна убиства, умро је у 3,37 сата у Парми гдје је био затворен годинама, преноси АНСА.

Према медијским извјештајима, у задња 24 сата био је у коми. Узрок смрти није објављен, но зна се да је имао рак бубрега и срчане тегобе.

Рођен је 1930. у мафијашком упоришту Цорлеонеу, градићу који инспирирао име фиктивне мафијашке породице у "Куму". Прије хапшења 1993. године провео је 24 године у бијегу.

Имао је два надимка: Звијер, због бруталности, и Кратки, јер је био висок само 158 центиметара.

Под његовом командом Цоса Ностра је убила неколико високих званичника, укључујући сицилијанског гувернера Пиерсантија Маттареллу, брата актуелног предсједника државе Сергија Маттарелле, и водеће антимафијашке државне тужиоце Гиованнија Фалцонеа и Паола Борселлина.

Првог човјека убио је голим рукама, у тучњави, 1949. године. Своју криминалну каријеру завршио је служећи вишеструке доживотне затворске казне у затворима максималне безбједности.

Рођен у сиромашној сељачкој породици. Риина је имао тешко дјетињство. Отац и старији брат погинули су 1943. покушавајући деактивирати савезничку бомбу. Тада 13-годишњи Риина морао се бринути за четворо млађе браће и сестара и мајку.

Постао је мафијашки убица у служби злогласних шефова Луциана Леггиа и Гаетана Бадаламентија прије него што се сам успео до главног положаја у Цоса Ностри почетком 80-их година.

Његово варварство наводно је подстакло Томмаса Бусцетту, најпознатијег мафијашког пребјега, на сарадњу с полицијом. Бусцеттина свједочења помогла су Фалцонеу и Борселлину да осигурају осуђујуће пресуде хиљадама мафијаша, укључујући и Риину.

Супротно од мафијаша такозване старе школе, Риина није повлачио границе када је насиље било у питању. Једном је о мафијашким пребјезима рекао: "Морамо их убити, и све њихове рођаке до двадесетог кољена, почевши од дјеце старије од шест година".

Његова животна сапутница била је Антониетта "Нинетта" Багарелла, с којом је био у вези од 1955. године. Имају четворо дјеце, укључујући двојицу синова који су наставили очевим стопама. Гиованни Францесцо служи доживотну казну због убојства, а Гиусеппе Салваторе одслужио је осам година због другог мафијашког криминала, преноси Хина.

(Вијести.ба / ФЕНА)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

YXYXYX

17.11.2017 12:55

МАЛА МАЦА ЗА ОВЕ ДАНАС!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

паф

17.11.2017 13:22

Наши мафијаши су окрутнији а на слободи и још харају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рина

17.11.2017 13:57

Краљ био и остао.

ОДГОВОРИТЕ