Umro najpoznatiji mafijaški bos

"Capo di tutti capi" sicilijanske mafije Salvatore Toto Riina, koji je u petak umro prirodnom smrću u zatvoru, dan nakon 87. rođendana, bio je brutalni ubica koji je četvrt vijeka terorisao Italiju.

Svijet 17.11.2017 | 13:35
Umro najpoznatiji mafijaški bos
Riina, koji je služio nekoliko doživotnih kazni za razna ubistva, umro je u 3,37 sata u Parmi gdje je bio zatvoren godinama, prenosi ANSA.

Prema medijskim izvještajima, u zadnja 24 sata bio je u komi. Uzrok smrti nije objavljen, no zna se da je imao rak bubrega i srčane tegobe.

Rođen je 1930. u mafijaškom uporištu Corleoneu, gradiću koji inspirirao ime fiktivne mafijaške porodice u "Kumu". Prije hapšenja 1993. godine proveo je 24 godine u bijegu.

Imao je dva nadimka: Zvijer, zbog brutalnosti, i Kratki, jer je bio visok samo 158 centimetara.

Pod njegovom komandom Cosa Nostra je ubila nekoliko visokih zvaničnika, uključujući sicilijanskog guvernera Piersantija Mattarellu, brata aktuelnog predsjednika države Sergija Mattarelle, i vodeće antimafijaške državne tužioce Giovannija Falconea i Paola Borsellina.

Prvog čovjeka ubio je golim rukama, u tučnjavi, 1949. godine. Svoju kriminalnu karijeru završio je služeći višestruke doživotne zatvorske kazne u zatvorima maksimalne bezbjednosti.

Rođen u siromašnoj seljačkoj porodici. Riina je imao teško djetinjstvo. Otac i stariji brat poginuli su 1943. pokušavajući deaktivirati savezničku bombu. Tada 13-godišnji Riina morao se brinuti za četvoro mlađe braće i sestara i majku.

Postao je mafijaški ubica u službi zloglasnih šefova Luciana Leggia i Gaetana Badalamentija prije nego što se sam uspeo do glavnog položaja u Cosa Nostri početkom 80-ih godina.

Njegovo varvarstvo navodno je podstaklo Tommasa Buscettu, najpoznatijeg mafijaškog prebjega, na saradnju s policijom. Buscettina svjedočenja pomogla su Falconeu i Borsellinu da osiguraju osuđujuće presude hiljadama mafijaša, uključujući i Riinu.

Suprotno od mafijaša takozvane stare škole, Riina nije povlačio granice kada je nasilje bilo u pitanju. Jednom je o mafijaškim prebjezima rekao: "Moramo ih ubiti, i sve njihove rođake do dvadesetog koljena, počevši od djece starije od šest godina".

Njegova životna saputnica bila je Antonietta "Ninetta" Bagarella, s kojom je bio u vezi od 1955. godine. Imaju četvoro djece, uključujući dvojicu sinova koji su nastavili očevim stopama. Giovanni Francesco služi doživotnu kaznu zbog ubojstva, a Giuseppe Salvatore odslužio je osam godina zbog drugog mafijaškog kriminala, prenosi Hina.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

YXYXYX

17.11.2017 13:55

MALA MACA ZA OVE DANAS!?

ODGOVORITE
Name

paf

17.11.2017 14:22

Naši mafijaši su okrutniji a na slobodi i još haraju.

ODGOVORITE
Name

Rina

17.11.2017 14:57

Kralj bio i ostao.

ODGOVORITE