"Вријеме ОХР-а је давно прошло"

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов рекао је да је, нажалост, поновно принуђен да на наредној сједници Управног одбора Савјета за провођење мира /ПИК/ у Сарајеву постави питање пристрасности и необјективности оцјена високог представника у БиХ, који би требало да представља интересе међународне заједнице, а не само појединих њених учесника.

Босна и Херцеговина 17.11.2017 | 12:42
"Вријеме ОХР-а је давно прошло"
"Узмимо, на примјер, недавну изјаву високог представника /Валентина Инцка/ да је БиХ 'остављена у насљедство САД'. Нисам сигуран да ће се са овом тврдњом сложити и у самој БиХ", истакао је Иванцов у интервјуу Срни, напомињући да је ријеч "о сувереној и независној земљи".

Он је навео да је смисао састанка Управног одбора ПИК-а координација напора да би се допринијело рјешавању насталих проблема, те припрема препорука високом представнику Валентину Инцку с циљем унапређења политичког и међуетничког дијалога у БиХ.

"Актуелност предстојеће сједнице опредијељена је тешком политичком ситуацијом у БиХ која се односи, прије свега, на проблеме функционисања њених институција, као и на оштре несугласице у владајућој коалицији на нивоу Федерације БиХ и БиХ, што негативно утиче на стабилност у земљи", истакао је Иванцов.

Руски амбасадор сматра да ће се на сједници Управног одбора ПИК-а, која је најављена за почетак децембра у Сарајеву, говорити и о томе како се ситуација може вратити на пут дијалога и усвајања политичких одлука ради нормалног функционисања институција у БиХ.

На питање да ли ће на сједници Управног одбора ПИК-а бити ријечи и о евентуалном затварању ОХР-а, Иванцов је подсјетио да је став Руске Федерације у вези с тим добро познат.

"Полазимо од тога да је вријеме за то одавно дошло с обзиром на чињеницу да та институција /ОХР/ више не игра било какву суштински позитивну улогу у стабилизацији ситуације у БиХ и стварању услова за њен нормалан развој", нагласио је Иванцов.

Руски амбасадор је подсјетио да је одлуку о затварању ОХР-а донио ПИК још 2006. године и додао да је становништво у БиХ у стању да самостално одлучује о својој судбини.

(Срна)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Последњи кинески цар

17.11.2017 11:56

Слажем се да је вријеме ОХР-а у БиХ прошло,али морам додати да је вријеме и овог Иванцова такође прошло. Не знам каква је његова улога овдје уопште? Када амерички или неки други амбасадор коментарише унутрашњу политику у БиХ онда он а и неки наши РС политичари дижу глас против мјешања у унтарње ствари БиХ и РС ,а када он то чини онда је то у реду и добро дошло. Ништа није учинио да би побољшао првенствено економију у РС, а пуна су им уста о "братској помоћи" из Русије. По мени, он као и многи други амбасадори у овој земљи су прије свега реметилачки фактор. Чини ми се да таман када се неке ствари овдје смире и када се почне мало нормалније разговарати, онда наступају они са својим изјавама, ставовима и којекавим условима, а то по правилу онда изазове лавину коментара, беспотребних састанака и саопштења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за кинески цар

17.11.2017 12:29

Потписујем.

Name

Ре.

17.11.2017 12:31

Ко је разумио и разуман схватице

Name

израелац

17.11.2017 12:33

Његова улога је да срби не изгубе компас тако сто це одрзавати добре везе са српским највецим вјековним пријатељима јеврејима и израелцима, и као такви увијек бити на страни антифасизма. Бранити интерес српског народа са својим најјацим савезником израелом као и гајити зионизам... мада сумњам да просјецан глупан као ти разумије о цему прицам...

Name

мака сет

17.11.2017 15:07

Погријесио си у овој својој тиради, виска ти префикс анти-, све друго је исправно.

Name

Ре

17.11.2017 15:19

Како више не конташ боли њега он ствар за РС И СРБИМА они гледају како коју марку више да украду.

Name

Последњи кинески цар

17.11.2017 17:40

За Израелца: Прво, хвала на придјеву "просјечан глупан", то више говори о теби него о мени. Друго.ја сам се давно отријезнио и схватио да већ неколико деценија у свијету нема пријатеља нити браће, него само интереси. Споразуме и дилове склапају дојучерашњи непријатељи,а завађају се вјековна браћа. Неколико примјера: Наша браћа руси за вријеме рата продавали оружје хрватима. Саудијска Арабија и остале муслиманске земље увеле санкције и блокаду Катару. Кина увела санкције Сј.Кореји. Турска оборила руски авион,убила пилота и на корак од рата са Русијом дошла до највећег савезника са идејом да напусти НАТО пакт. За то вријеме Путин и Русија заборавили на свог пилота и тешке ријечи које су упутили Ердогану. САД се "боре" против ИСИЛ-а, а неки дан извршили евакуацију и спашавање њихових бораца из Раке, последњег упорисшта у Сирији... Арабија заробила премијера Либана. Сви са блиског истока туку Јемен иако су браћа по вјери. Треба ли још примјера братских народа и пријатељских односа. Иако сам глуп, и то просјечно, ипак бих ти могао још навести примјера. А ти и даље вјеруј "браћи" па ћеш се вјероватно врло брзо разочарати.

Name

Израелац

17.11.2017 19:11

Не знас ти јадан на цему свијет поцива и на којој култури .. добродосао у хебрејску 5998 годину.. и нек ти је са срецом Безијаце ...

Name

Бј

17.11.2017 23:35

Има он далеко висе проблема у својој домивини па нек тамо рјесава.

Name

Питалац

17.11.2017 12:03

Ни од једног никакве користи! Ипак,засто Руси саљу нама неке трецеразредне? Уз то,пјандуре,побогу људи! Црвене му се и оци и нос!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИН

17.11.2017 12:03

Охр треба да остане у БиХ и да казни пропалог кримоса додика за опструкције које стално ради и води српски народ у БиХ у пропаст!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За СРБИН: потпуно си у праву....

17.11.2017 12:54

Али нецемо ни Изетбеговица да заборавимо......

Name

БАБА11

17.11.2017 12:05

Теби је вријеме да одес! ОХР треба да остане!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

17.11.2017 14:56

Који мој ће нам муџоси у заједничкој српској држави, Пољаци су хришћански узор како треба радити.

Name

Мака сет

17.11.2017 12:12

Затворите амбасаде Русије, Србије и Хрватске и проблем ријесен, мозете тад и Инцка са собом повест

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

17.11.2017 12:36

Ма јашта него отјерат,па да се лијепо ко браћа порокамо 2-3 дана,па којекуде ко што Карађордје каже,тј ви одосте у Србију,а ја ћу мало у Русију.

Name

Босанци,

17.11.2017 12:52

Уколико имате памети,седите договорите се :ову банду све ван натерати 'они вам недозвољавају да мислите својом главом,замислите једног миса у куци,којега 3и мацке прегањају ,па це те видети каква је стета 'изгањајуци једнога малог миса ;размислите ,договорите се цео свет вас има за лудаке "срам ме је да казем да сам босанац .то говорим овој 3ци да се хитно договорите у супротном ;поцркат цете нецете имати ни за цасу топле воде "мрзла је луксуз :ето толико моји земљаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патрìота

17.11.2017 18:01

Инцķо марс куци сто теби дају плату боље подјелити сиромасном народу Мозда јос требас еврица.

Name

зехро

17.11.2017 19:14

Патриота једи говна руса куци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

18.11.2017 13:30

Руси раде за свој интерес али невоље које долазе са запада су присилиле србе да се држе Русије,да су САД мало више коректне до срба неби се срби толико везали за Русе,а овако им друго не преостаје

ОДГОВОРИТЕ