"Vrijeme OHR-a je davno prošlo"

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov rekao je da je, nažalost, ponovno prinuđen da na narednoj sjednici Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira /PIK/ u Sarajevu postavi pitanje pristrasnosti i neobjektivnosti ocjena visokog predstavnika u BiH, koji bi trebalo da predstavlja interese međunarodne zajednice, a ne samo pojedinih njenih učesnika.

Bosna i Hercegovina 17.11.2017 | 12:42
"Vrijeme OHR-a je davno prošlo"
"Uzmimo, na primjer, nedavnu izjavu visokog predstavnika /Valentina Incka/ da je BiH 'ostavljena u nasljedstvo SAD'. Nisam siguran da će se sa ovom tvrdnjom složiti i u samoj BiH", istakao je Ivancov u intervjuu Srni, napominjući da je riječ "o suverenoj i nezavisnoj zemlji".

On je naveo da je smisao sastanka Upravnog odbora PIK-a koordinacija napora da bi se doprinijelo rješavanju nastalih problema, te priprema preporuka visokom predstavniku Valentinu Incku s ciljem unapređenja političkog i međuetničkog dijaloga u BiH.

"Aktuelnost predstojeće sjednice opredijeljena je teškom političkom situacijom u BiH koja se odnosi, prije svega, na probleme funkcionisanja njenih institucija, kao i na oštre nesuglasice u vladajućoj koaliciji na nivou Federacije BiH i BiH, što negativno utiče na stabilnost u zemlji", istakao je Ivancov.

Ruski ambasador smatra da će se na sjednici Upravnog odbora PIK-a, koja je najavljena za početak decembra u Sarajevu, govoriti i o tome kako se situacija može vratiti na put dijaloga i usvajanja političkih odluka radi normalnog funkcionisanja institucija u BiH.

Na pitanje da li će na sjednici Upravnog odbora PIK-a biti riječi i o eventualnom zatvaranju OHR-a, Ivancov je podsjetio da je stav Ruske Federacije u vezi s tim dobro poznat.

"Polazimo od toga da je vrijeme za to odavno došlo s obzirom na činjenicu da ta institucija /OHR/ više ne igra bilo kakvu suštinski pozitivnu ulogu u stabilizaciji situacije u BiH i stvaranju uslova za njen normalan razvoj", naglasio je Ivancov.

Ruski ambasador je podsjetio da je odluku o zatvaranju OHR-a donio PIK još 2006. godine i dodao da je stanovništvo u BiH u stanju da samostalno odlučuje o svojoj sudbini.

(Srna)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Poslednji kineski car

17.11.2017 11:56

Slažem se da je vrijeme OHR-a u BiH prošlo,ali moram dodati da je vrijeme i ovog Ivancova takođe prošlo. Ne znam kakva je njegova uloga ovdje uopšte? Kada američki ili neki drugi ambasador komentariše unutrašnju politiku u BiH onda on a i neki naši RS političari dižu glas protiv mješanja u untarnje stvari BiH i RS ,a kada on to čini onda je to u redu i dobro došlo. Ništa nije učinio da bi poboljšao prvenstveno ekonomiju u RS, a puna su im usta o "bratskoj pomoći" iz Rusije. Po meni, on kao i mnogi drugi ambasadori u ovoj zemlji su prije svega remetilački faktor. Čini mi se da taman kada se neke stvari ovdje smire i kada se počne malo normalnije razgovarati, onda nastupaju oni sa svojim izjavama, stavovima i kojekavim uslovima, a to po pravilu onda izazove lavinu komentara, bespotrebnih sastanaka i saopštenja.

ODGOVORITE
Name

za kineski car

17.11.2017 12:29

Potpisujem.

Name

Re.

17.11.2017 12:31

Ko je razumio i razuman shvatice

Name

izraelac

17.11.2017 12:33

Njegova uloga je da srbi ne izgube kompas tako sto ce odrzavati dobre veze sa srpskim najvecim vjekovnim prijateljima jevrejima i izraelcima, i kao takvi uvijek biti na strani antifasizma. Braniti interes srpskog naroda sa svojim najjacim saveznikom izraelom kao i gajiti zionizam... mada sumnjam da prosjecan glupan kao ti razumije o cemu pricam...

Name

maka set

17.11.2017 15:07

Pogrijesio si u ovoj svojoj tiradi, viska ti prefiks anti-, sve drugo je ispravno.

Name

Ре

17.11.2017 15:19

Како више не конташ боли њега он ствар за РС И СРБИМА они гледају како коју марку више да украду.

Name

Poslednji kineski car

17.11.2017 17:40

Za Izraelca: Prvo, hvala na pridjevu "prosječan glupan", to više govori o tebi nego o meni. Drugo.ja sam se davno otrijeznio i shvatio da već nekoliko decenija u svijetu nema prijatelja niti braće, nego samo interesi. Sporazume i dilove sklapaju dojučerašnji neprijatelji,a zavađaju se vjekovna braća. Nekoliko primjera: Naša braća rusi za vrijeme rata prodavali oružje hrvatima. Saudijska Arabija i ostale muslimanske zemlje uvele sankcije i blokadu Kataru. Kina uvela sankcije Sj.Koreji. Turska oborila ruski avion,ubila pilota i na korak od rata sa Rusijom došla do najvećeg saveznika sa idejom da napusti NATO pakt. Za to vrijeme Putin i Rusija zaboravili na svog pilota i teške riječi koje su uputili Erdoganu. SAD se "bore" protiv ISIL-a, a neki dan izvršili evakuaciju i spašavanje njihovih boraca iz Rake, poslednjeg uporisšta u Siriji... Arabija zarobila premijera Libana. Svi sa bliskog istoka tuku Jemen iako su braća po vjeri. Treba li još primjera bratskih naroda i prijateljskih odnosa. Iako sam glup, i to prosječno, ipak bih ti mogao još navesti primjera. A ti i dalje vjeruj "braći" pa ćeš se vjerovatno vrlo brzo razočarati.

Name

Izraelac

17.11.2017 19:11

Ne znas ti jadan na cemu svijet pociva i na kojoj kulturi .. dobrodosao u hebrejsku 5998 godinu.. i nek ti je sa srecom Bezijace ...

Name

Bj

17.11.2017 23:35

Ima on daleko vise problema u svojoj domivini pa nek tamo rjesava.

Name

Pitalac

17.11.2017 12:03

Ni od jednog nikakve koristi! Ipak,zasto Rusi salju nama neke trecerazredne? Uz to,pjandure,pobogu ljudi! Crvene mu se i oci i nos!

ODGOVORITE
Name

SRBIN

17.11.2017 12:03

Ohr treba da ostane u BiH i da kazni propalog krimosa dodika za opstrukcije koje stalno radi i vodi srpski narod u BiH u propast!

ODGOVORITE
Name

Za SRBIN: potpuno si u pravu....

17.11.2017 12:54

Ali necemo ni Izetbegovica da zaboravimo......

Name

BABA11

17.11.2017 12:05

Tebi je vrijeme da odes! OHR treba da ostane!!!

ODGOVORITE
Name

Горан

17.11.2017 14:56

Који мој ће нам муџоси у заједничкој српској држави, Пољаци су хришћански узор како треба радити.

Name

Maka set

17.11.2017 12:12

Zatvorite ambasade Rusije, Srbije i Hrvatske i problem rijesen, mozete tad i Incka sa sobom povest

ODGOVORITE
Name

baja

17.11.2017 12:36

Ma jašta nego otjerat,pa da se lijepo ko braća porokamo 2-3 dana,pa kojekude ko što Karađordje kaže,tj vi odoste u Srbiju,a ja ću malo u Rusiju.

Name

Bosanci,

17.11.2017 12:52

Ukoliko imate pameti,sedite dogovorite se :ovu bandu sve van naterati 'oni vam nedozvoljavaju da mislite svojom glavom,zamislite jednog misa u kuci,kojega 3i macke preganjaju ,pa ce te videti kakva je steta 'izganjajuci jednoga malog misa ;razmislite ,dogovorite se ceo svet vas ima za ludake "sram me je da kazem da sam bosanac .to govorim ovoj 3ci da se hitno dogovorite u suprotnom ;pocrkat cete necete imati ni za casu tople vode "mrzla je luksuz :eto toliko moji zemljaci.

ODGOVORITE
Name

Patrìota

17.11.2017 18:01

Incķo mars kuci sto tebi daju platu bolje podjeliti siromasnom narodu Mozda jos trebas evrica.

Name

zehro

17.11.2017 19:14

Patriota jedi govna rusa kuci.

ODGOVORITE
Name

Yu

18.11.2017 13:30

Rusi rade za svoj interes ali nevolje koje dolaze sa zapada su prisilile srbe da se drže Rusije,da su SAD malo više korektne do srba nebi se srbi toliko vezali za Ruse,a ovako im drugo ne preostaje

ODGOVORITE