Салиховић подноси нову апелацију

Горан Салиховић, суспендовани главни главни тужилац Тужилаштва БиХ, у понедјељак ће Уставном суду БиХ поднијети нову апелацију за повреде права у поступку који је вођен против њега.

Босна и Херцеговина 17.11.2017 | 07:34
Салиховић подноси нову апелацију
Ово је потврдио сам Салиховић, дан након што је Високи судски и тужилачки савјет БиХ одбацило као неоснован приговор застаре у дисциплинском поступку против њега. Наиме, ВСТС је донио одлуку којом се одбијају жалбе и тужиоца и туженог, те се тиме одлука Дисциплинске комисије потврђује.

Подсјећамо, другостепена Дисциплинска комисија за тужиоце ВСТС-а 23. октобра је потврдила одлуку првостепене комисије у предмету против Салиховића, када је смијењен с мјеста главног државног тужиоца.

Иако је одлуком ВСТС-а Салиховић и званично смијењен с функције главног државног тужиоца, он ће и даље остати тужилац Тужилаштва БиХ, али, како је навео, наставиће да се бори за своја права.

"Подсјећам да је Уставни суд БиХ утврдио повреду права на фер суђење, као и да је наступила застара, ништа нису доказали у поступку. Ми сада имамо апсурд да је одлука једне комисије јача од одлуке Уставног суда", каже он.

С тим у вези наводи да сада у апелацији иде према Уставном суду БиХ с привременом мјером да се врати на позицију главног тужиоца БиХ, али и да ће се позвати на повреду права у поступку који је вођен против њега.

"Ово што ради ВСТС представља кривично дјело. Показујемо да не постоји правна држава и не знам чему ово води. Имамо одлуку Уставног суда, који је утврдио да нисам имао фер суђење, да није ништа доказано у том поступку, који је монтиран и у којем су сви рокови исцрпљени јер је наступила застара. Имамо двије повреде - Устава БиХ и Европске конвенције", каже Салиховић.

На крају истиче да је и сам члан ВСТС-а Горан Незировић рекао да ће коначна одлука о Горану Салиховићу бити позната тек након што Уставни суд донесе одлуку о његовој апелацији.

Подсјећамо, Канцеларија главног дисциплинског тужиоца ВСТС-а покренула је поступак против Салиховића због умијешаности у опструисање истрага против високих политичких службеника. Такође, и Тужилатво БиХ води истрагу против Салиховића за злоупотребу службеног положаја и овлашћења, несавјестан рад у служби, ненамјенско трошење новца, као и за опструисање процесуирања кривичних предмета. Иначе, ВСТС је на јучерашњој сједници одлучио да се понови конкурс за позицију замјеника главног тужиоца Тужилаштва БиХ.

(Независне новине)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

апсолутних 100

17.11.2017 07:30

Ста је са стотину предмета које је Салиховиц дрзао у ладици.Ово је ове године признала и в.д Гордана Тадиц пред парламентарном комисијом БиХ.У тој парламентарној комисији су били и Александра Пандуревиц,Момцило Новаковиц и остали из Федерације

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб

17.11.2017 07:54

ДЗукелу треба под хитно у Фоцу за примјер осталим тузиоцима, па би се остали прихватили посла и не би се само около мували

Name

Реално

17.11.2017 07:56

Овде се незна ко пије ко губи ко плаца срамота мала дрзава два милиона мафијаса кад неки јадник ради постено на црно за 15 марака по дану казну добије 100 пута вецу од те дневнице нек је срам суда и политицара који с тим судом руководе.

Name

ХИТНО

18.11.2017 09:11

ХИТНО ДУЛЕТА ТОМИЋА ЗА ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА. Е, ТАД ЋЕ СИГУРНО БИТИ ГОТОВИ.

Name

Није него

17.11.2017 07:58

Колико се олоша накотило ових година, неби нам све депоније биле довољне. Срећно народе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пораз

17.11.2017 08:21

Стотине предмета у ладици је салиховиц дрзо нека га врате он најбоље познаје предмете брзе це судити, али не да њега његов баја..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бруји једна од правосудја

17.11.2017 08:31

Па највише људских права крше управо тужилаштво и суд БиХ!Види како је обичним људима грађанима радницима смртницима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

17.11.2017 08:39

Мафија це да га врати на његово мјесто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Санса

17.11.2017 08:44

Посто је додик успио да себе извуце од судјења, а саликовиц је радио за додика, вјероватно це удрузеним снагама ( и по истом саблону) покусати да искористе САНСУ. Покварењаци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из масе

17.11.2017 11:58

Иако о ВСТВ мислим све најгоре, одлука о смјењивању Салиховица, је само поправка сопствене стете. Њега су пустили низ воду, странци, његови заститници. Поставити на такво мјесто, неког ко никад ни једну пресуду или оптузницу, је цинизам. А и Незировиц се пуно дигао. Повезао са СДА па глуми неког заститникс Босњака. Боље му је да се бави, судијским послом, јер га јос није довољно науцио.

ОДГОВОРИТЕ