Salihović podnosi novu apelaciju

Goran Salihović, suspendovani glavni glavni tužilac Tužilaštva BiH, u ponedjeljak će Ustavnom sudu BiH podnijeti novu apelaciju za povrede prava u postupku koji je vođen protiv njega.

Bosna i Hercegovina 17.11.2017 | 07:34
Salihović podnosi novu apelaciju
Ovo je potvrdio sam Salihović, dan nakon što je Visoki sudski i tužilački savjet BiH odbacilo kao neosnovan prigovor zastare u disciplinskom postupku protiv njega. Naime, VSTS je donio odluku kojom se odbijaju žalbe i tužioca i tuženog, te se time odluka Disciplinske komisije potvrđuje.

Podsjećamo, drugostepena Disciplinska komisija za tužioce VSTS-a 23. oktobra je potvrdila odluku prvostepene komisije u predmetu protiv Salihovića, kada je smijenjen s mjesta glavnog državnog tužioca.

Iako je odlukom VSTS-a Salihović i zvanično smijenjen s funkcije glavnog državnog tužioca, on će i dalje ostati tužilac Tužilaštva BiH, ali, kako je naveo, nastaviće da se bori za svoja prava.

"Podsjećam da je Ustavni sud BiH utvrdio povredu prava na fer suđenje, kao i da je nastupila zastara, ništa nisu dokazali u postupku. Mi sada imamo apsurd da je odluka jedne komisije jača od odluke Ustavnog suda", kaže on.

S tim u vezi navodi da sada u apelaciji ide prema Ustavnom sudu BiH s privremenom mjerom da se vrati na poziciju glavnog tužioca BiH, ali i da će se pozvati na povredu prava u postupku koji je vođen protiv njega.

"Ovo što radi VSTS predstavlja krivično djelo. Pokazujemo da ne postoji pravna država i ne znam čemu ovo vodi. Imamo odluku Ustavnog suda, koji je utvrdio da nisam imao fer suđenje, da nije ništa dokazano u tom postupku, koji je montiran i u kojem su svi rokovi iscrpljeni jer je nastupila zastara. Imamo dvije povrede - Ustava BiH i Evropske konvencije", kaže Salihović.

Na kraju ističe da je i sam član VSTS-a Goran Nezirović rekao da će konačna odluka o Goranu Salihoviću biti poznata tek nakon što Ustavni sud donese odluku o njegovoj apelaciji.

Podsjećamo, Kancelarija glavnog disciplinskog tužioca VSTS-a pokrenula je postupak protiv Salihovića zbog umiješanosti u opstruisanje istraga protiv visokih političkih službenika. Takođe, i Tužilatvo BiH vodi istragu protiv Salihovića za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja, nesavjestan rad u službi, nenamjensko trošenje novca, kao i za opstruisanje procesuiranja krivičnih predmeta. Inače, VSTS je na jučerašnjoj sjednici odlučio da se ponovi konkurs za poziciju zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

(Nezavisne novine)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

apsolutnih 100

17.11.2017 07:30

Sta je sa stotinu predmeta koje je Salihovic drzao u ladici.Ovo je ove godine priznala i v.d Gordana Tadic pred parlamentarnom komisijom BiH.U toj parlamentarnoj komisiji su bili i Aleksandra Pandurevic,Momcilo Novakovic i ostali iz Federacije

ODGOVORITE
Name

Bob

17.11.2017 07:54

DZukelu treba pod hitno u Focu za primjer ostalim tuziocima, pa bi se ostali prihvatili posla i ne bi se samo okolo muvali

Name

Realno

17.11.2017 07:56

Ovde se nezna ko pije ko gubi ko placa sramota mala drzava dva miliona mafijasa kad neki jadnik radi posteno na crno za 15 maraka po danu kaznu dobije 100 puta vecu od te dnevnice nek je sram suda i politicara koji s tim sudom rukovode.

Name

HITNO

18.11.2017 09:11

HITNO DULETA TOMIĆA ZA GLAVNOG TUŽIOCA. E, TAD ĆE SIGURNO BITI GOTOVI.

Name

Nije nego

17.11.2017 07:58

Koliko se ološa nakotilo ovih godina, nebi nam sve deponije bile dovoljne. Srećno narode!

ODGOVORITE
Name

poraz

17.11.2017 08:21

Stotine predmeta u ladici je salihovic drzo neka ga vrate on najbolje poznaje predmete brze ce suditi, ali ne da njega njegov baja..

ODGOVORITE
Name

Bruji jedna od pravosudja

17.11.2017 08:31

Pa najviše ljudskih prava krše upravo tužilaštvo i sud BiH!Vidi kako je običnim ljudima građanima radnicima smrtnicima!

ODGOVORITE
Name

borac

17.11.2017 08:39

Mafija ce da ga vrati na njegovo mjesto.

ODGOVORITE
Name

Sansa

17.11.2017 08:44

Posto je dodik uspio da sebe izvuce od sudjenja, a salikovic je radio za dodika, vjerovatno ce udruzenim snagama ( i po istom sablonu) pokusati da iskoriste SANSU. Pokvarenjaci...

ODGOVORITE
Name

Neko iz mase

17.11.2017 11:58

Iako o VSTV mislim sve najgore, odluka o smjenjivanju Salihovica, je samo popravka sopstvene stete. Njega su pustili niz vodu, stranci, njegovi zastitnici. Postaviti na takvo mjesto, nekog ko nikad ni jednu presudu ili optuznicu, je cinizam. A i Nezirovic se puno digao. Povezao sa SDA pa glumi nekog zastitniks Bosnjaka. Bolje mu je da se bavi, sudijskim poslom, jer ga jos nije dovoljno naucio.

ODGOVORITE