Најава: Ко је газда сјеверног Лондона?!

Арсенал и Тотенхем одиграће у суботу (од 13. 30 часова) дерби Премијер лиге. Венгер: "Не плашимо се Тотенхема, Арсенал није аутсајдер". Знате ли који је играч дао највише голова у дербију северног Лондона?

Фудбал 17.11.2017 | 11:45
Најава: Ко је газда сјеверног Лондона?!
"Док они играју против Реал Мадрида, ми играмо Лигу Европе, путујемо у Београд, а они у престоницу Шпаније", гласила је једна од опаски навијача Арсенала, који завиде својим комшијама.

Тотенхем је заостајао километрима за Арсеналом, али из сезоне у сезону тај јаз се смањивао. У последње време, Тотенхем је испред Арсенала по много чему. Најпре, по резултатима и тренутном стању на табели - "певци" деле друго место са Манчестер јунајтедом са 23 бода, док је Арсенал на шестој позицији са 19. 

Форма Тотенхема је много боља него Арсеналова, који и даље лута под Арсеном Венгером, покушавајући да изједначи зараду и резултате. У првом је много успешнији. Стагнација је постало средње име за Арсенал.

Није без значаја и овај податак - на предстојећем Светском првенству у Русији, у екипи Енглеске могло би да буде чак шест играча Тотенхема, а ниједан из Арсенала, који важи за клуб који развија младе играче. 

Тотенхем је, заправо, постао клуб какав је Арсенал желео да постане, али и једнима и другима је заједничко - недостају им важни трофеји (пре свега, титула првака Енглеске). Навијачи Арсенала ће као аргумент повући то да имају више пехара од комшија последњих година (деценија), не само у раној ери Арсена Венгера када је лансирао пројекат "броколи и паста" испред "пива и још много пива". У последње три године, откако је Маурисио Покетино тренер Тотенхема, Венгер води у освојеним трофејима - 2:0. 

Али, претходна сезона, у којој је Тотенхем завршио испред Арсенала са чак 11 бодова више, као и податак да Арсенал већ три године (шест утакмица), није победио Тотенхем у првенственом мечу, показује, заправо, који тим је тренутно бољи у северном Лондону.

Тотенхем је ове сезоне победио и Реал Мадрид и Борусију из Дортмунда у Лиги шампиона, док је Арсенал једва победио Црвену звезду у Београду у Лиги Европе и одиграо мршавих 0:0 са београдским тимом у Лондону (додуше са много младих играча, који до сада нису ни играли). Арсенал, као и остали енглески (квалитетнији) тимови не игра Лигу Европе са много снаге и жеље, из простог разлога што то такмичење схвата као другоразредно, чак и трећеразредно, јер је и новчана награда много, много мања него што је добијају у Премијер лиги (између осталог).

- СТАТИСТИКА -

- Тотенхем није победио у последњих шест првенствених утакмица против Арсенала (4 ремија и два пораза), што је најдужи низ без победе против градског ривала у лигашком такмичењу;

- Тотенхем је добио само две од последње 32 утакмице против Арсенала као гост (две победе, 13 ремија, 17 пораза). Те две победе Тотенхем је остварио у мају 1993. године (3:1) и 2010. године (3:2);

- Нападач Тотенхема Хари Кејн био је стрелац у свих пет дербија против Арсенала које је играо, укупно постигавши шест погодака. Више од њега постигли су само Емануел Адебајор (8) и Робер Пирес (7).

Упркос свему горе наведеном, тренер Арсенала не прихвата улогу аутсајдера за свој тим:

"Дерби је увек важан за нас, али сада и због тога што желимо да се прикључимо врху табеле. Код куће смо јаки и та наша 'домаћа' снага биће од виталног значаја у борби за врх табеле. Не плашимо се Тотенхема, желимо да искористимо нашу предност и анулирамо њихову. Тотенхем има добар тим, али ми имамо квалитет да добијемо. Не сматрамо себе аутсајдером, уопште", гласи мотивациона порука Арсена Венгера.

На опаску новинара да је Арсенал последњих деценија доминатнији клуб северног Лондона, "можда и последњих година", Венгер је, уз осмех, узвратио: "Последњих 20 година".

"Одговор на то ко је водећа снага северног Лондона даће терен. Имамо прилику да покажемо своју снагу, па хајде да то и учинимо", додао је Венгер.

Осврнуо се Француз и на коментар легенде Арсенала Лија Диксона да његов некадашњи клуб нема довољно снаге и квалитета да успе.  

"То је једна од опаски која ме прати већ 20 година. Сећам се да су ме у сезони 2002/03. многи питали 'да ли ће Робер Пирес бити довољно снажан да одигра дерби?'. А он је постигао више голова у дербијима до било ког другог играча", каже Венгер.

Саопштио је и да нападач Оливије Жиру неће одиграти дерби због лакше повреде. 

Венгер је говорио и о тешкој повреди Сантија Казорле, који је умало остао без ноге! Казорла је, после две операције Ахилове тетиве, добио опасну инфекцију, због које су лекари страховали да ће морати да му ампутирају ногу.

Шпански везиста је од октобра прошле године имао чак осам операција!

"Више од 50 година сам у фудбалу, а тако нешто нисам видео. То је најгора повреда коју сам видео у животу. Почело је болом у тетиви, а онда је бивало све горе и горе. Надам се да ће моћи да игра до јануара", рекао је Венгер.

Констатацију новинара да је могуће да више никада и не заигра фудбал, Венгер није желео ни да коментатрише.

"Не могу ни да размишљам о томе. Надам се да се то неће догодити", рекао је Венгер.

И тренер Тотенхема Маурисио Покетино има проблема са повредама играча. Хари Кејн, Деле Али и Хари Винкс због повреда су морали да откажу наступ у енглеској репрезентацији, а из истог разлога у репрезентацијама Француске и Белгије није било голмана Ига Лориса и Тобија Алдерверлдеа. Али, нема сумње да ће неки од њих (ако не сви) у суботу истрчати на терен комшијског стадиона "Емирати".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар