Najava: Ko je gazda sjevernog Londona?!

Arsenal i Totenhem odigraće u subotu (od 13. 30 časova) derbi Premijer lige. Venger: "Ne plašimo se Totenhema, Arsenal nije autsajder". Znate li koji je igrač dao najviše golova u derbiju severnog Londona?

Fudbal 17.11.2017 | 11:45
Najava: Ko je gazda sjevernog Londona?!
"Dok oni igraju protiv Real Madrida, mi igramo Ligu Evrope, putujemo u Beograd, a oni u prestonicu Španije", glasila je jedna od opaski navijača Arsenala, koji zavide svojim komšijama.

Totenhem je zaostajao kilometrima za Arsenalom, ali iz sezone u sezonu taj jaz se smanjivao. U poslednje vreme, Totenhem je ispred Arsenala po mnogo čemu. Najpre, po rezultatima i trenutnom stanju na tabeli - "pevci" dele drugo mesto sa Mančester junajtedom sa 23 boda, dok je Arsenal na šestoj poziciji sa 19. 

Forma Totenhema je mnogo bolja nego Arsenalova, koji i dalje luta pod Arsenom Vengerom, pokušavajući da izjednači zaradu i rezultate. U prvom je mnogo uspešniji. Stagnacija je postalo srednje ime za Arsenal.

Nije bez značaja i ovaj podatak - na predstojećem Svetskom prvenstvu u Rusiji, u ekipi Engleske moglo bi da bude čak šest igrača Totenhema, a nijedan iz Arsenala, koji važi za klub koji razvija mlade igrače. 

Totenhem je, zapravo, postao klub kakav je Arsenal želeo da postane, ali i jednima i drugima je zajedničko - nedostaju im važni trofeji (pre svega, titula prvaka Engleske). Navijači Arsenala će kao argument povući to da imaju više pehara od komšija poslednjih godina (decenija), ne samo u ranoj eri Arsena Vengera kada je lansirao projekat "brokoli i pasta" ispred "piva i još mnogo piva". U poslednje tri godine, otkako je Maurisio Poketino trener Totenhema, Venger vodi u osvojenim trofejima - 2:0. 

Ali, prethodna sezona, u kojoj je Totenhem završio ispred Arsenala sa čak 11 bodova više, kao i podatak da Arsenal već tri godine (šest utakmica), nije pobedio Totenhem u prvenstvenom meču, pokazuje, zapravo, koji tim je trenutno bolji u severnom Londonu.

Totenhem je ove sezone pobedio i Real Madrid i Borusiju iz Dortmunda u Ligi šampiona, dok je Arsenal jedva pobedio Crvenu zvezdu u Beogradu u Ligi Evrope i odigrao mršavih 0:0 sa beogradskim timom u Londonu (doduše sa mnogo mladih igrača, koji do sada nisu ni igrali). Arsenal, kao i ostali engleski (kvalitetniji) timovi ne igra Ligu Evrope sa mnogo snage i želje, iz prostog razloga što to takmičenje shvata kao drugorazredno, čak i trećerazredno, jer je i novčana nagrada mnogo, mnogo manja nego što je dobijaju u Premijer ligi (između ostalog).

- STATISTIKA -

- Totenhem nije pobedio u poslednjih šest prvenstvenih utakmica protiv Arsenala (4 remija i dva poraza), što je najduži niz bez pobede protiv gradskog rivala u ligaškom takmičenju;

- Totenhem je dobio samo dve od poslednje 32 utakmice protiv Arsenala kao gost (dve pobede, 13 remija, 17 poraza). Te dve pobede Totenhem je ostvario u maju 1993. godine (3:1) i 2010. godine (3:2);

- Napadač Totenhema Hari Kejn bio je strelac u svih pet derbija protiv Arsenala koje je igrao, ukupno postigavši šest pogodaka. Više od njega postigli su samo Emanuel Adebajor (8) i Rober Pires (7).

Uprkos svemu gore navedenom, trener Arsenala ne prihvata ulogu autsajdera za svoj tim:

"Derbi je uvek važan za nas, ali sada i zbog toga što želimo da se priključimo vrhu tabele. Kod kuće smo jaki i ta naša 'domaća' snaga biće od vitalnog značaja u borbi za vrh tabele. Ne plašimo se Totenhema, želimo da iskoristimo našu prednost i anuliramo njihovu. Totenhem ima dobar tim, ali mi imamo kvalitet da dobijemo. Ne smatramo sebe autsajderom, uopšte", glasi motivaciona poruka Arsena Vengera.

Na opasku novinara da je Arsenal poslednjih decenija dominatniji klub severnog Londona, "možda i poslednjih godina", Venger je, uz osmeh, uzvratio: "Poslednjih 20 godina".

"Odgovor na to ko je vodeća snaga severnog Londona daće teren. Imamo priliku da pokažemo svoju snagu, pa hajde da to i učinimo", dodao je Venger.

Osvrnuo se Francuz i na komentar legende Arsenala Lija Diksona da njegov nekadašnji klub nema dovoljno snage i kvaliteta da uspe.  

"To je jedna od opaski koja me prati već 20 godina. Sećam se da su me u sezoni 2002/03. mnogi pitali 'da li će Rober Pires biti dovoljno snažan da odigra derbi?'. A on je postigao više golova u derbijima do bilo kog drugog igrača", kaže Venger.

Saopštio je i da napadač Olivije Žiru neće odigrati derbi zbog lakše povrede. 

Venger je govorio i o teškoj povredi Santija Kazorle, koji je umalo ostao bez noge! Kazorla je, posle dve operacije Ahilove tetive, dobio opasnu infekciju, zbog koje su lekari strahovali da će morati da mu amputiraju nogu.

Španski vezista je od oktobra prošle godine imao čak osam operacija!

"Više od 50 godina sam u fudbalu, a tako nešto nisam video. To je najgora povreda koju sam video u životu. Počelo je bolom u tetivi, a onda je bivalo sve gore i gore. Nadam se da će moći da igra do januara", rekao je Venger.

Konstataciju novinara da je moguće da više nikada i ne zaigra fudbal, Venger nije želeo ni da komentatriše.

"Ne mogu ni da razmišljam o tome. Nadam se da se to neće dogoditi", rekao je Venger.

I trener Totenhema Maurisio Poketino ima problema sa povredama igrača. Hari Kejn, Dele Ali i Hari Vinks zbog povreda su morali da otkažu nastup u engleskoj reprezentaciji, a iz istog razloga u reprezentacijama Francuske i Belgije nije bilo golmana Iga Lorisa i Tobija Alderverldea. Ali, nema sumnje da će neki od njih (ako ne svi) u subotu istrčati na teren komšijskog stadiona "Emirati".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar