Оптужница због увоза текстила

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против девет физичких и два правна лица који се терете да су починили кривична дјела из области организованог криминала, прања новца и пореске утаје у износу од око 350. 000 КМ.

Босна и Херцеговина 16.11.2017 | 17:43
Оптужница због увоза текстила
Оптужнице се односе на незаконитости приликом увоза текстилне робе из Турске, те утаје ПДВ-а за које је оштећен буџет и сви грађани БиХ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Оптужница је подигнута против Екрема Гоњанин из Новог Пазара, Невзета Беровић, из Скопља, Анта Ибралића, Хазема Павитановића, Сулејмана Брковића, Асима Алагић из Тузле, Азема Куртановића из Тутина, Армина Поплате из Добоја, Џевата Беровића из Батинаца, који је оптужен одвојеном оптужницом, те привредног друштва "Алпер Траде" Дубраве, Брчко дистрикт и шпедитерске фирме "Арбелшпед" Сарајево.

Оптужени се терете да су као организоварана група починилаца, током увоза текстилне робе из Турске, у периоду од 2015. до 2017. године, починили низ незаконитости везаних за прављење фиктивне документације ради избјегавања обрачуна и плаћања ПДВ-а, те кориштењем фиктивне документације неосновано и незаконито остваривали поврат ПДВ-а од УИО БиХ.

У оптужници се додаје да је након тога директор предузећа "Алпер Траде" тако стечени новац убацивао у редовне финансијске трансакције, те на тај начин починио кривично дјело прања новца, остваривиши незакониту имовинску корист у износу од 348.902 КМ, за колико је оштећен буџет те тиме и сви грађани БиХ.

Тужилаштво БиХ је у овом предмету формирало заједнички истражни тим, састављен од својих запослених, припадника Сипе, Граничне полиције и УИО БиХ, те спровело опсежну вишемјесечну истрагу у акцијама оперативног назива "Трак" и "Бонус", у оквиру којих су у мају ове године, извршена хапшења и претреси на више локација у више градова у сјеверном дијелу БиХ и Сарајеву, током које је заплијењен и камион робе.

За тројицу осумњичених који се налазе у притвору, тужилаштво ће тражити продужење мјере притвора, а за остале осумњичене одговарајуће мјере забране, како не би могли ометати поступак.

Оптужени се терете за кривична дјела организованог криминала, пореске утаје и утаје или преваре, те прања новца.

Током поступка, Тужилаштво БиХ ће тражити поврат незаконите имовинске користи у износу од око 350.000 КМ.

Тужилаштво БиХ заједно са партнерским агенцијама за спровођење закона, ради на више предмета који се односе на кривична дјела порескних утаја и финансијског криминала, а наведени предмет показатељ је ефикасног рада заједничких истражних тимова.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мода ИВ

16.11.2017 17:17

Аууу, јаке оптужнице, а она од двије милијарде штете по државу и овај јадни народ, спава уљуљкана у ладици в.д. Главног тужиоца БиХ и чека неки закон о новом скраћењу рокова застаријевања кривичног гоњења. Жестоко се трудим да не опсујем овакво правосуђе и државу која га је овако устројила; не знам колико ћу издржати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Топ

16.11.2017 18:40

Ста је са Кемом Цаусевицем ало багро сто сутите о том криминалу који је разорио дрзаву јел зато сто СДА стоји иза тог криминала и незаконитих радњи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тал

16.11.2017 19:37

Кеми се суди,а ста је са овим данасњим руководством у УИО гдје је криминал,корупција и рекет много веци него прије.Афера на десетине али нитко не одговара.Криминалцима из УИО апсолутно није вазно ста се увози,вазно је само колико су они добри.И за увоз у тексту кривци су царински радници јер су они својим криминалом то допустили.У УИО се прогањају само они који хоце да раде и који немају никога иза ледја а тих је врло мало.Најзастиценији су они који припадају Дјакулином тору.Из Дјакулиног тора је било који су осудјени или се договорили на суду БИХ и сви раде без икаквих санкција.Сав криминал и прије и данас иде по вертикали оф малог до великог.

Name

Око

17.11.2017 08:35

Кад у царину улазе провјерени сверцери који знају цаке све шпедитери,возачи аутобуса шта реци ...