Optužnica zbog uvoza tekstila

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv devet fizičkih i dva pravna lica koji se terete da su počinili krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala, pranja novca i poreske utaje u iznosu od oko 350. 000 KM.

Bosna i Hercegovina 16.11.2017 | 17:43
Optužnica zbog uvoza tekstila
Optužnice se odnose na nezakonitosti prilikom uvoza tekstilne robe iz Turske, te utaje PDV-a za koje je oštećen budžet i svi građani BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je podignuta protiv Ekrema Gonjanin iz Novog Pazara, Nevzeta Berović, iz Skoplja, Anta Ibralića, Hazema Pavitanovića, Sulejmana Brkovića, Asima Alagić iz Tuzle, Azema Kurtanovića iz Tutina, Armina Poplate iz Doboja, DŽevata Berovića iz Batinaca, koji je optužen odvojenom optužnicom, te privrednog društva "Alper Trade" Dubrave, Brčko distrikt i špediterske firme "Arbelšped" Sarajevo.

Optuženi se terete da su kao organizovarana grupa počinilaca, tokom uvoza tekstilne robe iz Turske, u periodu od 2015. do 2017. godine, počinili niz nezakonitosti vezanih za pravljenje fiktivne dokumentacije radi izbjegavanja obračuna i plaćanja PDV-a, te korištenjem fiktivne dokumentacije neosnovano i nezakonito ostvarivali povrat PDV-a od UIO BiH.

U optužnici se dodaje da je nakon toga direktor preduzeća "Alper Trade" tako stečeni novac ubacivao u redovne finansijske transakcije, te na taj način počinio krivično djelo pranja novca, ostvariviši nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 348.902 KM, za koliko je oštećen budžet te time i svi građani BiH.

Tužilaštvo BiH je u ovom predmetu formiralo zajednički istražni tim, sastavljen od svojih zaposlenih, pripadnika Sipe, Granične policije i UIO BiH, te sprovelo opsežnu višemjesečnu istragu u akcijama operativnog naziva "Trak" i "Bonus", u okviru kojih su u maju ove godine, izvršena hapšenja i pretresi na više lokacija u više gradova u sjevernom dijelu BiH i Sarajevu, tokom koje je zaplijenjen i kamion robe.

Za trojicu osumnjičenih koji se nalaze u pritvoru, tužilaštvo će tražiti produženje mjere pritvora, a za ostale osumnjičene odgovarajuće mjere zabrane, kako ne bi mogli ometati postupak.

Optuženi se terete za krivična djela organizovanog kriminala, poreske utaje i utaje ili prevare, te pranja novca.

Tokom postupka, Tužilaštvo BiH će tražiti povrat nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko 350.000 KM.

Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim agencijama za sprovođenje zakona, radi na više predmeta koji se odnose na krivična djela poresknih utaja i finansijskog kriminala, a navedeni predmet pokazatelj je efikasnog rada zajedničkih istražnih timova.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Moda IV

16.11.2017 18:17

Auuu, jake optužnice, a ona od dvije milijarde štete po državu i ovaj jadni narod, spava uljuljkana u ladici v.d. Glavnog tužioca BiH i čeka neki zakon o novom skraćenju rokova zastarijevanja krivičnog gonjenja. Žestoko se trudim da ne opsujem ovakvo pravosuđe i državu koja ga je ovako ustrojila; ne znam koliko ću izdržati.

ODGOVORITE
Name

Top

16.11.2017 19:40

Sta je sa Kemom Causevicem alo bagro sto sutite o tom kriminalu koji je razorio drzavu jel zato sto SDA stoji iza tog kriminala i nezakonitih radnji?

ODGOVORITE
Name

Tal

16.11.2017 20:37

Kemi se sudi,a sta je sa ovim danasnjim rukovodstvom u UIO gdje je kriminal,korupcija i reket mnogo veci nego prije.Afera na desetine ali nitko ne odgovara.Kriminalcima iz UIO apsolutno nije vazno sta se uvozi,vazno je samo koliko su oni dobri.I za uvoz u tekstu krivci su carinski radnici jer su oni svojim kriminalom to dopustili.U UIO se proganjaju samo oni koji hoce da rade i koji nemaju nikoga iza ledja a tih je vrlo malo.Najzasticeniji su oni koji pripadaju Djakulinom toru.Iz Djakulinog tora je bilo koji su osudjeni ili se dogovorili na sudu BIH i svi rade bez ikakvih sankcija.Sav kriminal i prije i danas ide po vertikali of malog do velikog.

Name

Oko

17.11.2017 09:35

Kad u carinu ulaze provjereni sverceri koji znaju cake sve špediteri,vozači autobusa šta reci ...