Мектић: Приоритет питање миграција

Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је данас у Варшави да питања миграција и управљања границом остају на врху приоритета, те да статистички подаци показују да је у овој години дошло до повећања броја нелегалних миграната затечених у БиХ, али и до промјене правца њиховог преласка на јужну руту која иде преко Црне Горе.

Босна и Херцеговина 16.11.2017 | 14:25
Мектић: Приоритет питање миграција
"Сматрамо да је највећи и најважнији краткорочни изазов појачан надзор границе између земаља које се налазе на рути кретања миграната. Дугорочно је неопходна активна подршка надлежних агенција ЕУ у процесу сузбијања и борбе против мреже кријумчарења људима на простору Западног Балкана", рекао је Мектић на Министарској конференцији Салцбург форума у Варшави.

На дводневној конференцији, на којој су разматрани тренутни изазови у области управљања границом у ЕУ и њеном непосредном окружењу, Мектић је указао на још један важан безбједносни аспект, а то је проналажење начина да се задрже под контролом сва лица која се могу довести у везу са било каквим обликом радикалног дјеловања.

Он је додао да је БиХ опредијељена да унапређује своје капацитете у области безбједности граница и да у том смислу жели да осигура већи степен сарадње између граничних служби, саопштено је из Министарства безбједности БиХ.

"У наредном периоду фокусираћемо се на увођење модерних технологија, изградњу инфраструктуре, јачање прекограничне и сарадње између агенција, те унапређење процјене ризика, прикупљања података и система за размјену података", поручио је Мектић.

Он је нагласио потребу регионалног приступа овом проблему, с обзиром на то да је реално очекивати да ће нелегалне миграције бити сталан проблем у региону западног Балкана. 

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Филипс

16.11.2017 14:36

Ко тебе ста пита Медједе???? Цути и покрисе нај паметни си кад цутис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

16.11.2017 15:33

Филипс изгледа досао у колапс!?

Name

Соко

17.11.2017 03:10

ÖВП је нај веца куга док бакир сефер халиловиц пријете отворено Ратом ин цути и такви воде безбедност

ОДГОВОРИТЕ